用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢會出了offer
樓主: alovea
go

禮賢會出了offer   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

cdleep 發表於 15-11-8 14:10
我既心聲。曾經接觸一位家長,佢既口德,我真係大開眼界。當時佢知道我一間offer都冇,已佢有3,4間。其中 ...

唔好意思, 點解聽你覆述果段, 我聽唔到有太大問題?!

無謂咁敏感... 家長心靈脆弱, 孩子更脆弱...

論壇言論除非挑釁性, 太敏感只會讓人不敢分享發言.

有人鼓勵大家有消息上來報喜, 讓大家知道情況...

而家有人報得多又會被人話曬命....

真係唔易撈...

bee_eed    發表於 15-11-9 12:13

引用:Quote:Snoopyboy+發表於+15-11-8+14:46+佢

原帖由 retriever 於 15-11-09 發表
咁又唔好咁講...
嘩!好同意呀,尤其你用紅色bold 嗰d comment

我只係想講,仔女在自己父母心目中是最珍貴的,即使冇多多offer ,眼見孩子在interview 過程中長大,亦感到欣慰!作為家長,如何跟自己的孩子在考小一的過程長大,一起進步,一起經歷失敗,確實是一個增進感情和對大家了解的一個里程碑。
😊😁😁😁

絶對同意你的説話,所謂講者冇心,聽者有意!在EK post 中,相信大家作為家長是希望能從善意的家長或用家中得知學校詳情,鼓勵!

引用:上天是公平的,想讀的,一定有更好的安排

原帖由 g心批 於 15-11-09 發表
上天是公平的,
想讀的,一定有更好的安排
對!沒有叻唔叻的學校,只有最適合孩子的學校

DD仔 發表於 15-11-9 10:08
觀乎那家長其他的言論,她未必是大言不慚那種,只是太過直率,把禮賢作為最後back up的原因說了出來。 相比CKY ...

泡EK 咁耐... 包括而家話來話去既家長都係3年前考K熟口熟面果堆....

有關言論家長, 我覺得根本無特別意思.... 無謂太敏感...

我反而不太明白大家這麼早會放棄KRS 位, 因為可以抽獎的私校, 而家放左榜既, 應該KRS 係ONE OF THE BEST...

另一原因係不少人已經放棄抽獎夢, 要左直資....

今年好似有些不同, 家長心不定, 不少以前不算特別受歡迎的直資也很多人報名... 例如:朋友話LMC 今年有3000+ 人報名, 顯示家長今年積極左, 又怕左....

回覆:retriever 的帖子

剛打去學校問,信未出哂,還陸續出緊!希望收到好消息啦!

引用:剛打去學校問,信未出哂,還陸續出緊!希望

原帖由 Jessie0807 於 15-11-09 發表

Oh...即今日都未必收到信?

Thank you so much

太多信要入,又要趕郵政局收工前送到,辛苦一班老師。 我未收到信呀, 希望今日收到。
收唔收都好, 總知有個了結, 唔駛等多間。

回覆 Snoopyboy 的帖子

",眼見孩子在interview 過程中長大,亦感到欣慰!作為家長,如何跟自己的孩子在考小一的過程長大,一起進步,一起經歷失敗,確實是一個增進感情和對大家了解的一個里程碑。"

以上也我是這兩年考小的思考... 當時有問我要增補些什麼, 我覺得無論結果如何, 所學到的要終身受用...

記得得過某家長的分享會, 他說考小過程讓孩子更成長, 而父母也在過程中更了解孩子... 這個我相當認同...

在這幾個月來, 你突然發覺, 家長一直嘮叨不斷無效的教導, 突然間孩子在生活中也做出來了...

不只如此, 老師們對孩子的欣賞, 竟然超過了常待在孩子身邊的父母, 原來孩子有這麼多專業老師肯定的優點, 而作為父母的我們往往都忽略過去....

大家加油, 這兩個月, 小朋友及家長都很幸苦, EK是很好的交流, 唔好浪費.....

以及相信這位家長是真心分亨的....

引用:回覆+Snoopyboy+的帖子 ",眼見孩子在inter

你d字做乜放到咁大呀

retriever  呢個POST 無放大字... 但手機APP 有時睇, 字會變勁大, DUNNO! 電腦睇係正常.  發表於 15-11-9 11:43

引用:Quote:DD仔+發表於+15-11-9+10:08+觀乎那家

泡EK 咁耐... 包括而家話來話去既家長都係3年前考K熟口熟面果堆....

有關言論家長, 我覺得根本無特別意 ...
持平,中肯

有沒有offer,不會跟小孩優秀與否成必然的關係,然而總是有家長酸葡萄,其實人家既有付出,亦有運氣,更沒有挑釁性,反而見到有些家長自己看不開,卻說人家驕傲,實在令人更體會何謂身教,接受不到失敗,看不過眼人家有offer。

利申,本人是今場小一面試的失敗者

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-11-9+11:43+

說得好,當成一種磨練,最後大家一定有書讀,過程中令大家知道孩子的能力及缺點,所謂的得失也不過是起跑線上的頭站,在馬拉松的結果中,這場頭站又算得上什麼。最重要學會看得開,及知己知彼,好好培養孩子,無論最後在那裡讀書,也會散發光芒

其實有喜有憂,"考" 小學梗係有人有 offer 有人 reject/ waiting。
若果剩係 reject 至出黎 post 咁一片愁雲慘霧 ,得左既又唔敢講費事比人話 show off ,咁 EK 有乜好交流?!

是否有offer 的信也是分批寄出?

引用:大家加油,+這兩個月,+小朋友及家長都很幸苦

原帖由 iedummy 於 15-11-09 發表
大家加油, 這兩個月, 小朋友及家長都很幸苦, EK是很好的交流, 唔好浪費.....

以及相信這位家長是真心分亨 ...
同意
多得肯丶敢分享的家長留言,才讓各位有更多的參考的資訊

當然我也很羨慕對方幾乎百發百中
不過亦看出他/她真心分享

現在的確是家長丶小朋友敏感的時刻
大家好好支持自己的小朋友,亦互相支持吧!

引用:Quote:原帖由+Jessie0807+於+15-11-09+發表

原帖由 Gloria0510 於 15-11-09 發表
太多信要入,又要趕郵政局收工前送到,辛苦一班老師。 我未收到信呀, 希望今日收到。
收唔收都好, 總知有 ...
全對!希望快些有個了結。要壓抑心裡有希望但又怕失望的心情有點煎熬。寧願快快話我知,我部署定大抽獎的排位,決定等運到。

點解今日冇人講收信?
‹ 上一主題|下一主題