用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢會出了offer
樓主: alovea
go

禮賢會出了offer   [複製鏈接]

引用:回覆+emily207+的帖子 Dont+feel+sad+and+

原帖由 popocho 於 15-11-08 發表
回覆 emily207 的帖子

Dont feel sad and hope for the best, I think the school will call waiting soon ...
多謝你,希望啦!

引用:我仔話好鐘意禮賢,老師好好人,最鐘意happ

原帖由 emily207 於 15-11-08 發表
我仔話好鐘意禮賢,老師好好人,最鐘意happy school, 但可惜又無份。。。雖然已習慣失望,但阿仔真係好努力 ...
可能有waiting lei, waiting 入嘅機會好大。好多人有更好offer or 大抽獎有間好學校,你等到嘅到六七八月大執位時waiting 入讀機會好高呀!

引用:Quote:原帖由+emily207+於+15-11-08+發表我

原帖由 Babyarsene 於 15-11-09 發表
可能有waiting lei, waiting 入嘅機會好大。好多人有更好offer or 大抽獎有間好學校,你等到嘅到六七八月大 ...
希望啦,多謝你。但我驚收到既只有reject,連wait 都無資格

禮賢係首選,呢兩日不時一睇再睇信箱,真係好想收到信,希望真係有個waiting list 排下啦

回覆:johnjohn2010 的帖子

同你一樣,希望今日有好消息啦!如果唔係就應是waiting 了。

有時候做人低調些比較好,有2 in又好,有offer又好,不要太過份地show off。就算比小朋友入到之後上小一,那些媽咪肯定小朋友讀得開心讀得順利嗎?

如果跟不上課程進度呢?又轉校?還是去谷個小朋友谷到考頭幾名?

"做人留有餘地比較好",我自己也這樣教兒子。ps, 已有其他一間offer

回覆 emily207 的帖子

明白你的感受,但不要放棄,試寫信給校長,既然有人放棄offer, 咁就一定有位給其他小朋友,仔仔又喜歡這間小學,為了他,可以做得就做啦!加油!

回覆:Snoopyboy 的帖子

總之有更好offer , 就唔好住左哂,hold 哂,又唔會考慮,去到最尾尾先放位,就真係要祝福佢。。。。:;pppp:

回覆:emily207 的帖子

希望有waiting , 大家都要死頂呀。。。

引用:同你一樣,希望今日有好消息啦!如果唔係就

原帖由 tkinwong 於 15-11-09 發表
同你一樣,希望今日有好消息啦!如果唔係就應是waiting 了。
我也是禮小首選,但不敢抱太大期望,因阿囝係12月細B,但求比我waiting offer已心滿意足了。等放工返屋企開信箱....

引用:有offer的不是赢家,人生漫漫長路……請不

原帖由 tekkulas 於 15-11-08 發表
有offer的不是赢家,人生漫漫長路……請不要一朝得志語無倫次,請顧及下他人感受吧!

...
完全同意!

引用:+本帖最後由+Lingfung813+於+15-11-9+08:42

原帖由 Lingfung813 於 15-11-09 發表

有時候做人低調些比較好,有2 in又好,有offer又好,不要 ...

引用:總之有更好offer+,+就唔好住左哂,hold+哂

原帖由 micmicmic123 於 15-11-09 發表
總之有更好offer , 就唔好住左哂,hold 哂,又唔會考慮,去到最尾尾先放位,就真係要祝福佢。。。。:;pppp ...
中哂我心入面嗰句

引用:+本帖最後由+Lingfung813+於+15-11-9+08:42

有時候做人低調些比較好,有2 in又好,有offer又好,不要 ...
這位家長真係說出個重点來

回覆:大白豬 的帖子

但如果係reject,寫信有用嗎?

講得好

上天是公平的,
想讀的,一定有更好的安排

觀乎那家長其他的言論,她未必是大言不慚那種,只是太過直率,把禮賢作為最後back up的原因說了出來。 相比CKY, DBSPD, YW, TSL, SFA, 甚至可能還有APS, KTS等等,禮賢可能真的是最後選擇。 但因為其他學校都未到最後放榜,禮賢始終要hold住的。

Snoopyboy 發表於 15-11-8 14:46
佢點會顧及人的感受?!
間間都有份,仲要係好有運喎!?
有d second in 如SFA 都係厚住面皮考又話得咗!

咁又唔好咁講...

我睇咁多POST... 其實有OFFER 既都係熟口熟面果幾個...

我唔覺得佢唔顧人感受, 佢言語上絕對感覺唔到挑釁性, 相信只係言者無心, 聽者有意...

其實不只這個敏感時候, 在面試期間, 不少媽媽都係睇校舍環境(可能第一次去學校, 因老公報名之類), 還有睇下個名氣...

有D 收左, 聽到GROUP 內多人放棄, 佢本來話鍾意又跟著人放棄... 過後又去報名同級數甚至差D 既學校.... 例子聽唔少....

平常心... 唔好敏感... 家長都心靈咁脆弱, 孩子只會更脆弱.

bee_eed  相信只係言者無心, 聽者有意...
同意  發表於 15-11-9 12:13
‹ 上一主題|下一主題