用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 歧視?
go

歧視? [複製鏈接]

今日帶阿仔去間正常但又唔係特別叻既學校interview, D老師主任都冇乜野, 阿仔唔啋佢地會算數行開

但去到見校長時, 我覺得校長講野太直接令人難堪, 甚至我覺得有歧視成份

唉。。。其實我阿仔已經排緊i位, 我真係唔想in落去了

0    0    0    0

回覆:samji 的帖子

in多幾間,呢到好多小朋友in普通幼稚園都到處碰壁。一系你比距讀私人密集,讀到有i位為止。

我上年都試過,無晒自信心,攪到唔敢去in,之後報左間無咩家長選,評語較差嘅幼稚園收左,以家下午讀緊K1半日,上午返私人密集班。
其實返到K1,相信老師校長都估到亞仔有D問題,但唔會直接問我地。

引用:我上年都試過,無晒自信心,攪到唔敢去in,

原帖由 sshoney 於 15-11-07 發表
我上年都試過,無晒自信心,攪到唔敢去in,之後報左間無咩家長選,評語較差嘅幼稚園收左,以家下午讀緊K1半 ...
尋日個校長就係好直接咁問, 完全唔宛然,所以搞到我好hurt

引用:我上年都試過,無晒自信心,攪到唔敢去in,

原帖由 sshoney 於 15-11-07 發表
我上年都試過,無晒自信心,攪到唔敢去in,之後報左間無咩家長選,評語較差嘅幼稚園收左,以家下午讀緊K1半 ...
其實咩係私人密集?

埋d冇愛心的學校也不用去!去找一些有愛心的學校!有好多普通學校也很包容!

自己經歷過,老師有愛心好重要!

回覆 Jjchow2015 的帖子

係,有D幼稚園係好好,我仔3年前入果間普通幼稚園,校長超好,我有同佢講我仔情況,果陣我仔超難搞,佢佢冇厭棄我仔,仲叫我如在出面上堂學左乜就話佢知盡量配合,我仔讀左一年便有S位,後來冇讀了,講真,果一年外於我仔能力有限,知識吾見點好,但在果度有D規舉係好左D。

或者你找D有兼收位的幼稚園,包容會好D。

引用:或者你找D有兼收位的幼稚園,包容會好D。

原帖由 sofar 於 15-11-07 發表
或者你找D有兼收位的幼稚園,包容會好D。
但有兼收既,好似通常都係全日班
如果返全日,又怕冇晒時間出去做訓練

回覆:歧視?

我都好驚,黎緊星期五係第一間面試
我住元朗,想揾d近屋企
但附近既學校都多人爭
其實我都想放棄,連報都唔想報
知道阿仔有事後,有2間已放棄左冇攞表
有諗過俾佢上密集直到有E位S位
但每月費用真係唔係我地可以負擔到
加上協康會都多人報要排

幼稚園我只報了5間,有2間係全日,如果收左全日就冇時間出去做訓練
而家我都唔知點算好

回覆 sheung1126 的帖子

我果陣都係全日,但照抽佢去訓練,訓練完即帶番去食飯訓覺上下午堂,係好貴,但好過佢留在家淨對工人,其實本身佢能學科野都係學吾到,但至少見多D人學下社交。

sofar 發表於 15-11-8 20:01
回覆 sheung1126 的帖子

我果陣都係全日,但照抽佢去訓練,訓練完即帶番去食飯訓覺上下午堂,係好貴,但好 ...
但我冇工人,我要自己湊
仲有個大女返緊小學,放學要迫先肯做功課,仲要一做幾個鐘
所以我冇可能等個仔返完全日班,成4點半之後再帶佢去訓練

我係協康會做私人密集班,一班有5个小朋友,2至3歲左右,學習早期幼兒自理等。

回覆:sheung1126 的帖子

我都係住元朗,之前聽人講教會學校有愛心D,會對佢地好D,又話村校容易入,其實都唔係,上年我去錦田in,亞仔走圍走,坐唔定,又要認顏色同形狀,根本當時一句野都未識講,点会識咁多野,入到課室即刻去玩电子琴,完全無視老師,其他小朋友表現係好好,相比亞仔就差好遠,果時我信心打沉晒,一間幼稚園都唔報,諗住排S位先比佢讀,後來正當放棄時,上網睇下學卷幼稚園元朗邊到仲有位,跟著帶亞仔去見,簡单面試收左。即以家讀緊嘅K1!
我唔係想講呢間幼稚園有愛心肯收亞仔,呢間幼稚園都劣評如潮,但好想分享下亞仔呢3個月返左幼稚園嘅情況大家參考下啫!
返左學覺得佢開心左,返到嚟會講下係學習食左咩,學到1至20,A至G,唱兒歌,跳下舞,係學野比人慢D,但有小朋友相處刺激下係會好D,讀邊間都無所謂。

回覆:sshoney 的帖子

可否pm是那幼稚園?我仔N同K interview全部fail,兼收大浱位又冇位,好擔心今年冇書讀,請幫忙告知幼稚園資料?另外,請問有沒有N班?因為我仔2.5歳發展慢讀N更適合⋯

‹ 上一主題|下一主題