用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK KINDERGARTEN的評價
樓主: MSWONG1001
go

YORK KINDERGARTEN的評價 [複製鏈接]

引用:但佢pn返兩個鐘,真係會猶豫讀唔讀好。k1返

原帖由 lemon12 於 15-11-15 發表
但佢pn返兩個鐘,真係會猶豫讀唔讀好。k1返幾多個鐘?
我又覺得pn 2小時無乜野。可能因為我果個係細b,  佢而家返1.5小時pg我都覺得差不多了。3小時的話我驚佢太累。

lemon12 發表於 15-11-15 23:17
係呀!上年聽talk真係嘩然,PN成4個time slot 收生,先不論課程係咪好... 間學校對老師感覺上好麻麻

回覆:YORK KINDERGARTEN的評價

我仔返pn兩個鐘真係覺得岩岩好,兩歲小朋友已經足夠,以後中學小學大把書佢讀由朝上到晚,上堂學到野,英文同普通話都有返黎講,英文已經識講句完整句子,有問有答,我諗york咁大間學校,請得到大把老師去教,唔洗去諗佢對老師點,作為家長,應該諗小朋友每日返學放學見到小朋友個陣,最真實一面就知道學校係點,俾到咩學生,老師唔好既,小朋友既表現會show到出黎,我由上年報York 開始淨係睇用家意見,發覺同我宜家讀左既感想係一樣,一分錢一分貨,大家覺得 commercial 係因為佢真係provide 到額外既資源野俾你,收錢係正常,明買明賣, 我無揀錯學校,小朋友返學好開心就ok 啦

醒目開學勳章

我女今年讀緊YORK U3, 佢呢3年讀得好開心, 老師亦好有愛心.
同一班小朋友25人由N1, L2到直升到U3, 當中有3-4個係B6家長, 但都好高質數.
我當初都係比佢個interview吸引同感動, 當年大大話話in 左10間學校, 當然有名幼, 但YORK的老師係interview時已比我感覺到錫小朋友, 所以我同C6都一至地選擇呢間學校
什費方面, 我其實有D join有D冇 join, 年年學校比份list家長要買D咩, 我地班自己格價大批買會平, 所以係可以自己買的.
學校耐唔耐會攪一D校內表演活動, 老師會同佢地排舞, 表演比家長睇, 增加小朋友自信, 所以亞女而家就算上到台又或者面對陌生人都唔會怕醜
總括黎講, 學校我比95分, 差5分係校巴方面, 及原本係上午班, 但一到U3就全部要讀下午班

引用:Quote:原帖由+Peggyx+於+15-11-14+發表可能

原帖由 huggiesbb 於 15-11-15 發表
本地班英文不夠嗎真係?
我就覺得唔多夠囖,可能係我女學得唔好掛

引用:但佢pn返兩個鐘,真係會猶豫讀唔讀好。k1返

原帖由 lemon12 於 15-11-15 發表
2個鐘我反而like, 因為2歲既小朋友專注力係維持唔到咁耐,同埋pn主要係想佢學群體生活,紀律,學術就留返大d先。

不過佢唔係每個時段都有校車,呢樣係最煩

好多人話York 多大陸人,但個日去in K1, 我眼見大約5個大陸人家庭之啵,又唔似外間傳咁多

回覆:Karenlai1101 的帖子

我係interview 國際班,可能國際班的關係多數都是國內人,入第一間房玩玩具,佢一來就搶,左一個右一個好難攪,之後三個家庭入第二間房子in, 又有個國內的,佢坐在單車上,幾次快速衝埋我個仔到,如果我和佢daddy 不擋著佢,真是比佢揰飛

引用:我係interview+國際班,可能國際班的關係多

原帖由 boyandes 於 15-11-16 發表
我係interview 國際班,可能國際班的關係多數都是國內人,入第一間房玩玩具,佢一來就搶,左一個右一個好難 ...
我個日都係in國際班,有一半係大陸人,三人一組入房玩玩具時,個B6還帶咗個4~5歲㗎小朋友入去同我囡爭嘢玩

我係國際班用家,我哋班一共25人,沒有大陸人家庭在內⋯
平常接送仔仔返學,會有見到其它班(本地及國際班)有操普通話的家長,但為數很少,而且語調也非常斯文,個人相信學校有經過篩選的,大家可以放心

我in 本地班,可以冇乜,但唔知點解有過超哂齡嘅大陸女仔黎in K1

未轉校前阿女日日嘈唔肯返學
插班轉校入黎之後好享受
辛苦D 貴D 都值得

至於英文語境...暫時我會希望三語都要一定COVERAGE

去in嘅唔等如收,多大6人in唔出奇,通常一班最後會有1-2個,都正常小朋友一個。

stesuk 發表於 15-11-16 12:18
我女今年讀緊YORK U3, 佢呢3年讀得好開心, 老師亦好有愛心.
同一班小朋友25人由N1, L2到直升到U3, 當中有3 ...
可以分享一下校巴點唔好法呀?
我有offer呀同埋都可以會考慮讀,但我一定會搭校巴,所以想知道大約係咩情況呀
thanks

happymamaTY 發表於 15-11-18 09:52
我有offer呀同埋都可以會考慮讀,但我一定會搭校巴,所以想知道大約係咩情況 ...
我個女無搭校巴但我見上落車都幾趕同埋驚險
小朋友未坐定就趕住開車

ky201105 發表於 15-11-17 11:25
去in嘅唔等如收,多大6人in唔出奇,通常一班最後會有1-2個,都正常小朋友一個。

...
其實有一两個內地小朋友可以接受,加埋英文語境,小朋友仲可以學齊兩文三語。

醒目開學勳章

happymamaTY 發表於 15-11-18 09:52
我有offer呀同埋都可以會考慮讀,但我一定會搭校巴,所以想知道大約係咩情況 ...
校巴今年條線兜好多地方, 返學要成個半鐘

要咁耐,暈@.@ 小朋友好慘
但又冇可能揸車送佢返學,金巴倫道幾間學校,一定塞到顛

我自駕送阿女返學,金巴倫道只能話多車,未到塞o既程度,反而附近主要道路塞車比較常見同埋嚴重
‹ 上一主題|下一主題