用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK KINDERGARTEN的評價
樓主: MSWONG1001
go

YORK KINDERGARTEN的評價 [複製鏈接]

回覆 puichingforsure 的帖子

我都想了解下妳小朋友現在讀緊邊間,請pm我吖,thanks

maomaofafa 發表於 15-11-9 14:43
係,岩晒我。中英數呢d真係唔想再出去補。想比小朋友學其他野。學術野我覺得學校應該要教得到,而唔係靠家 ...

exactly
香 港 地 產 城 [url=forum.hkpropertycity.net]forum.hkpropertycity.net[/url]

回覆:puichingforsure 的帖子

我都想知邊間咁差,SC or Victoria 嗎?可否pm我?

引用:Quote:原帖由+hippogod+於+15-11-11+發表本

原帖由 Karenlai1101 於 15-11-11 發表
哈,我見好多人話英文教得好好
仲以為英文比例會較重
其實有net做class teacher 會好好多,佢地多左好多機會聽同講日常生活會用既英文。小朋友讀pn時,返學2個月左右會用英文complete sentence 問問題,我都好surprise

想問PN時間只有2小時, 是否巳足夠?

回覆:YORK KINDERGARTEN的評價

聽聞元朗將會有新校,大家有聽過嗎?

想請教什麼是non local Montessori?

想請教國際班同主流local班語境上有沒有大分別?

知道除了班主任和國語班上堂時間不同外,還有什麼分別嗎?教數學是用廣東話還是英語授課?主流班班主任是否只講廣東話呢?
學英語語竟會比國際班差很遠嗎?有沒有現在讀主流班家長可以分享一下?
多謝!

York好似真係幾好,英文唔駛出去補

引用:York係我in過咁多間幼稚園最有heart嘅,淨

原帖由 mebb622 於 15-11-09 發表
York係我in過咁多間幼稚園最有heart嘅,淨係睇佢地嘅安排就知,令你安心係度讀,以往上網睇到對佢地嘅惡評 ...
同意!安排非常好,等小朋友warm up左無咁緊張先,表現自然好好多。

引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-14+19:23+

原帖由 manimumi 於 15-11-14 發表

York好似真係幾好,英文唔駛出去補 ...
可能我女唔係國際班,我覺得英文唔多夠,都有出去補。

Peggyx 發表於 15-11-14 21:39
同意!安排非常好,等小朋友warm up左無咁緊張先,表現自然好好多。

http://www1.hkej.com/dailynews/culture/article/1175547/%E5%AE%B6%E9%95%B7%E8%87%AA%E9%81%B8%E8%80%83%E9%A1%8C%E7%92%B0%E7%AF%80++%E9%80%8F%E6%9E%90%E3%80%8C%E7%B4%84%E5%85%8B%E3%80%8D%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E7%AA%81%E7%A0%B4%E6%8A%80%E5%B7%A7

『面試時我們專注於幼兒能做到的事,而非幼兒未能做到的事,所以我們最希望見到幼兒的最佳表現(Peak Performance),讓我們知道他們將來的潛能所在。PN的面試希望排除影響幼兒面試的因素(如見陌生人),面試模式將由家長從已設定的題目中選題,再由家長對幼兒進行發問,讓幼兒在最有安全感的情況下,把他們的Peak Performance表現出來。』

覺得這點很好。另外佢比好多時間小朋友warm up,另佢哋唔使咁緊張,提升peak performance機會。

有網友認為把interview打造成嘉年華是marketing或commercial,原來是學校想把幼童最強一面發揮出來。很欣賞學校在這方面的安排。

總受落過那些自以為設3-4關或2nd interview讓很多家長錯覺以為難入就是好學校(這才是marketing手法)

又見有家長回應只要肯俾registration fee就可入讀。(咁真係睇得出市場上真係好多呢D思維的家長,難入就會係好學校)

好多關卡(多重interview)(感覺難入)=好學校???
or

收生少(難入)=好學校 ???

or
課程(學術及户外活動(相對校舍較大))多元化=好學校???
.....

引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-15+10:21+

原帖由 manimumi 於 15-11-15 發表
面試前整個嘉年華不排除是討家長歡心,但令小朋友開心和輕鬆,面試時表現更好,也是一件樂事。仲好過係學校出面排隊齋罰企成粒鐘,日晒雨淋好吧。

其實York 個 interview 真是一流,操場又大又有野玩,好自然舒服的環境下完成interview ,我pn, k1都有去,啊仔是不太愛唱歌做動作,但2次都玩得好開心,唔讀去in下都抵, interview 安排咁多名幼呢間是最好,不過2年我都冇take offer, 因為比我pm班,同太多國內人,佢地小朋友比較狂野有D擔心

回覆:boyandes 的帖子

我女個班都有幾個國內的小朋友,又見唔到有好狂野的行為喔

Peggyx 發表於 15-11-15 17:52
我女個班都有幾個國內的小朋友,又見唔到有好狂野的行為喔
是本地還是国际?

回覆:manimumi 的帖子

本地班

引用:Quote:原帖由+manimumi+於+15-11-14+發表本

原帖由 Peggyx 於 15-11-14 發表
可能我女唔係國際班,我覺得英文唔多夠,都有出去補。
本地班英文不夠嗎真係?

但佢pn返兩個鐘,真係會猶豫讀唔讀好。k1返幾多個鐘?

‹ 上一主題|下一主題