用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK KINDERGARTEN的評價
樓主: MSWONG1001
go

YORK KINDERGARTEN的評價 [複製鏈接]

引用:Quote:fy309+發表於+15-11-9+15:19+另外我

原帖由 swongswong 於 15-11-09 發表
yes, york英文唔用再出去補
yes, phonics學校都會教
Thx a lot!

回覆 fy309 的帖子

都要1個鐘架, 車程之外, 仲要逐站停, 都差不多啦

回覆 MSWONG1001 的帖子

N1唔算難入, PN難入啲, 當年我都係PN入, 最後1年PN仍是上下午返3小時, 因為位小所以難入

而N1睇你係咪堅持要國際班, 多人揀國際班, 所以比較難入, 但因為學費唔平, 所以競爭相對較小, 不過都有人入唔到既

回覆:YORK KINDERGARTEN的評價

補充少少,K1上學期雜費$2xxx,下學期只係$9xx!!

小豬mama 發表於 15-11-9 14:29
學校不會label你小朋友
是的。學校不會,但其他家長會。想給個提醒給想入york的家長們,決定讀york的話會有好多3唔識7的人無啦啦走過來批評你小朋友讀的學校,又話不入流,又話係人都收,又話商業,又話每月學費連雜費過萬,無中生有。即使在小朋友面前都會照講,就算明知道你小朋友讀果間都會照講一大堆不知所謂的說話。其實我想講,讀咩學校唔緊要,但係唔好侮辱自己人格,要以身作則做一個有家教的人,為小朋友做個好榜樣。唔好以為侮辱別人就能抬高自己。我小朋友都決定讀york,作為家長已經親身聽過不少閒言閒語。先比其他家長兜口兜面話呢間二線學校不入流仲乜要報,後來知道收了我小朋友讀PN又話我哋係唔係識人(不入流都要識人先入到嗎?),之後又有人踩係人都收,不讀也罷。佢哋都有個共通點,極度崇拜某些名幼,但自己又入不到。不過無論如何別人說什麼,我相信york是一間好學校,有教無類,大部分小朋友也能教的好。作為細B的媽媽也很感激他們的取錄,期待小朋友在這所學校學習。希望各位york家長或者決定入york的家長也能堅強面對。

puichingforsure    發表於 15-11-10 09:47

引用:Quote:原帖由+ChanSiuTung+於+15-11-09+發

原帖由 maggie_fan 於 15-11-09 發表
上面位媽媽講得好清楚個花盆,係有得自由選擇,因為好多人話淨係york先要收錢。講到咩都係錢。我唔係在意個 ...
我是'YORK用家' 開頭我都會有D野唔買唔join 後期最乜都join晒 因為好多野你會發現價錢相唔遠 而且佢D野唔係hea 老實講 york係唔係commercial 只有用家先知 我可以答commerical得黎有heart 我作為家長好滿意

回覆:maomaofafa 的帖子

個人分享,4年前幫大仔報 York ,聽完校長簡介會嚇到好似睇完出鬼戲一樣,因為當時我對教育仲天真地抱有希望,完全接受唔到校長變CEO,將學校當上市公司咁 run, 所以當年有 York offer 都冇去讀,去咗另一間傳統名幼。
4年後再為細仔報K1有另一翻體會,其實 York 做得確係用心,幫家長搞掂考小一基本 portfolio,煩少好多。只係校長實在講得太白,而 York 過去又實在做D爭議嘢上哂報紙係事實。但事實上到考小一就切實睇小朋友中英數+課外活動,根本從來都冇所謂教育理想。
Interview 過程對家長同小朋友都係一件樂事,俾40蚊報名費有 net teacher 唱歌跳舞,有兎仔睇,有氣球送,有爆谷食,抵過上 playgroup!

回覆:HAYDEEC 的帖子

完全同意,$40蚊去報York, 有得玩,有得食爆谷,有氣球送,有大吹氣滑梯玩,最後還一個星期後,係其他名幼interview前出offer, 給大家一個安心,真係心理壓力都無埋,報咗York真係無得輸。

York係我in過咁多間幼稚園最有heart嘅,淨係睇佢地嘅安排就知,令你安心係度讀,以往上網睇到對佢地嘅惡評實在太多,今天我們真正用家要作出大平反

回覆:maomaofafa 的帖子

所以我從不理會別人的閒言閒語
受過教育應該都有自己的分析能力,毋須介懷人家指指點點,自己是用家覺得係好嘢就得

其實d惡評不外乎說個校長或個學校好commercial, 校長可能真的不懂說話,但事實又interview的arrangement真的給予好印象給家長。至於commercial,其實人地有選擇俾家長,省卻家長在外花時間搜尋課外活動或興趣班資料是很好的舖排, 家長認為沒必要可不參與。

其實家長真的可以通過interview去細看每間學校的熱誠及質數,好過只信坊間的傳聞那些正面那些負面。

除了york,  KM也在interview上有小攤檔給小朋友玩,都知道收生不多不愁冇學生,但學校仍安排開心環境給小孩interview實屬難得

引用:所以我從不理會別人的閒言閒語 受過教育應

原帖由 小豬mama 於 15-11-09 發表
所以我從不理會別人的閒言閒語
受過教育應該都有自己的分析能力,毋須介懷人家指指點點,自己是用家覺得係 ...
haha我eq低丫嘛,被人兜口兜面話點都有d唔開心。而家會選擇不理彩慳番啖氣

引用:其實d惡評不外乎說個校長或個學校好commerc

原帖由 manimumi 於 15-11-09 發表
其實d惡評不外乎說個校長或個學校好commercial, 校長可能真的不懂說話,但事實又interview的arrangement真的 ...
其實校長份人幾nice, 參加過數次學校活動都見佢在場參于鼓勵d小朋友,覺得佢幾有heart的,而不是冷冰冰咁坐埋一角, 對佢也感覺不錯

引用:Quote:原帖由+manimumi+於+15-11-09+發表其

原帖由 maomaofafa 於 15-11-09 發表
其實校長份人幾nice, 參加過數次學校活動都見佢在場參于鼓勵d小朋友,覺得佢幾有heart的,而不是冷冰冰咁坐 ...
我未係york用家都覺得校長唔錯。係唔太識講野同有時講野有啲老人家窒窒地咁

Vickyblah 發表於 15-11-9 23:33
我未係york用家都覺得校長唔錯。係唔太識講野同有時講野有啲老人家窒窒地咁

...
記得之前有去聽過佢開俾細B家長開的talk,佢講嘢真係好直接架。話係九龍塘名校無一間係會收細B(當時係報PN),有都係極少數,係得YORK會收我哋呢啲細B。老實講,果刻聽到心裡係有啲唔舒服的。但佢講嘅係事實。佢亦都話YORK係會比啲機會細B,亦有信心教好佢哋云云。雖然聽落好似講到俾個恩惠你咁,但係的確就算我哋呢啲細B家長想報PN,好多學校係連表都唔收。YORK本身教得唔錯,但都肯收細B,考直資成績亦良好,實在係細B一個不錯的選擇。最後小兒被取錄了我都好感激架(重要係12月B)。雖然校長講嘢係直接,但我覺得其實佢真係有heart,亦唔係濫收學費,你俾得到佢就有嘢比番你,仲係一個唔錯的回報。起碼佢肯收我個仔先啦,收細B呢點真係令我對YORK加晒分架。之後學校有活動見親佢都好積極參與,唔係果啲高高在上校長款,覺得原來佢真係幾親切,你話扮嘢都要肯出場先得架。而且每次學校活動都好俾心機搞,勁多NET出動,老師亦好NICE好有愛心,小兒喊都好多鼓勵同包容,唔會黑面。學生表演都好PRO,細細個識跳識唱,覺得佢哋真係識教。見啲老師唱歌學生都識一齊唱,覺得這所學校真的不錯。

agree:
個個爭住出去報Jolly Phonics, Monkey Tree, 咁又好得去邊?York算係咁,明買明賣。

回覆 maomaofafa 的帖子

引用:York係我in過咁多間幼稚園最有heart嘅,淨

原帖由 mebb622 於 15-11-09 發表
York係我in過咁多間幼稚園最有heart嘅,淨係睇佢地嘅安排就知,令你安心係度讀,以往上網睇到對佢地嘅惡評 ...
佢個interview真係正,睇得出學校好用心攪

要承認一樣嘢, 就係校長個presentation skill真係頗差, 有時家長聽佢講嘢, 真係一係畀佢激死, 一係就笑死, 但佢講既嘢好真, 亦係事實,家長唔係最擔心小朋友既升學問題咩? 佢只係諗啲方法幫家長手。而校長畀我感覺係, 對於自己畢業生考小學既問題, 佢係好上心, 也是一位為咗自己學校同小朋友好盡心盡力的校長, 當然過程你都係要畀錢啦

過往好少係ek回post, 因為都係惡意批評學校既bad comment多, 都費事理佢哋, 盞嘥氣! 但今次真係見有批準備升幼的家長真心想了解學校, 先至講多兩句

我都係忙緊小朋友升小一, 先至路過咋
‹ 上一主題|下一主題