用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK KINDERGARTEN的評價
樓主: MSWONG1001
go

YORK KINDERGARTEN的評價 [複製鏈接]

回覆 fy309 的帖子

Level的確唔低, 有升小時考到蔡繼有, 亦有升U3時轉讀IS, 仲學我哋孟母三遷, 搬埋過港島添

引用:Quote:原帖由+mebb622+於+15-11-08+發表你

原帖由 maggie_fan 於 15-11-08 發表
我就係想了解間學校先問下係點,知就唔會問啦,我好鐘意呢間學校,但啲人話學費貴之餘(我覺得價錢合理), ...
花盆收$好正常 吾通真係送咩 成校幾百人 條數真係好襟計 讀書要平就揀學卷啦

小豬mama 發表於 15-11-9 09:42
York小朋友雖然活躍, 但不代表紀律差, 因為老師有方法令他們坐定定上堂, 上堂時全部都乖乖

至於你話校巴,  ...

THX你REPLY呀..係囉...其實佢比人揀...D MAMA 講到LUR水咁....我明學校當然要搵到錢先有資源..但好多人講D唔講D...搞到我都唔了解佢D收費

引用:Quote:原帖由+maggie_fan+於+15-11-08+發表

原帖由 ChanSiuTung 於 15-11-09 發表
花盆收$好正常 吾通真係送咩 成校幾百人 條數真係好襟計 讀書要平就揀學卷啦

...
上面位媽媽講得好清楚個花盆,係有得自由選擇,因為好多人話淨係york先要收錢。講到咩都係錢。我唔係在意個30元,比得起幾千元學費唔通比唔起30元咩,我係想帶出會唔會真係咩都迫你買,咩都錢行先。我想了解有無咩隱形收費。我無話要平,學卷唔啱我,了解一間心儀學校既收費都好正常。無可能咩都唔知就走去讀。你唔太清楚york收費都可以唔reply ge。

簡單一句的 comment : 中產的懶人包

校長多次的talk都有類似的意思

利申:用家
香 港 地 產 城 [url=forum.hkpropertycity.net]forum.hkpropertycity.net[/url]

回覆:YORK KINDERGARTEN的評價

想問,校車收費如何呢?邊度可以查到?如我住青衣,知唔知大概幾錢?

引用:York小朋友雖然活躍,+但不代表紀律差,+因為

原帖由 小豬mama 於 15-11-09 發表
York小朋友雖然活躍, 但不代表紀律差, 因為老師有方法令他們坐定定上堂, 上堂時全部都乖乖

至於你話校巴,  ...
想請問,雜費係半年一次?雜費表係列的好清楚,逐樣選要定唔要?多謝!

fy309 發表於 15-11-9 12:39
想請問,雜費係半年一次?雜費表係列的好清楚,逐樣選要定唔要?多謝!

...
係呀,半年一次,逐樣揀要不要的。

回覆:belgiumchoco 的帖子

唔該哂
想了解K1會有幾多人一班架?

引用:請問有無現任家長可SHARE...+EG+學術,+語境

原帖由 MSWONG1001 於 15-11-06 發表
請問有無現任家長可SHARE... EG 學術, 語境, 德育, 老師是否有愛心?
因爬文發現COMMENTS有好有壞, 例如TOO  ...
我都係用家,讀緊pn
小朋友讀得好開心,佢從來都唔會開口唱歌
但今個月開始突然唱好多歌
仲會冇啦啦成個故事講晒出黎
例如龜兔賽跑啦,三隻小豬啦
冇啦啦又會講普通話啦,英文語境真係好好
日日返黎都係咁提住老師同學既名
睇得出佢好enjoy
至於雜費同茶點,茶點400/月有d貴所以我冇join
問學校攞張茶點紙跟住買差唔多既食物
係有時行政較亂,但對我冇咩影響

想分享小小,希望幫到各位家長。
小朋友宜家讀York PN,已經喺明年K1留位。
但我都有去其他學校interview 。
但york真係好唔錯,收得係貴,但我覺得好值。
學費$5xxx
雜費$2xxx半年
茶點$2xxx半年
但茶點可join 可唔join
先講學術,我覺得小朋友學得好,不止英文,仲有普通話都好咗好多!又唱普通說歌又講單詞。
而英文,最近我去完民生interview ,係一位net in ,我但女完全無問題,聽得明,答得到。
但老師問what is that girl doing
我個小朋友答she is eating 。
我真心佩服York
我小朋友都坐唔定,老師話宜家上堂會主動舉手。
至於商唔商業,試問邊一間私校唔商業?
但老師真真有愛心,有耐性!每日接放學都會同家長講兩句小朋友今日點。而我自己揾老師,老師即日都會覆。
So far 除咗以上嘅錢,學校無再收過我一蚊。
希望幫到大家!

青衣今年$1500, 但青衣分兩條線, 我坐其中一條

我相信每間非學券幼稚園都commercial, 但學校所有嘢都係家長自願join, 包括茶點同雜費, 以及cambridge course, 你唔買唔join都冇人迫你, 亦都冇嘢, 學校不會label你小朋友

咁樣講我都有心比小朋友讀呢間,已比左留位費,暫時用家既comments都唔錯

ochow 發表於 15-11-9 12:31

點解係懶人包?coz唔駛出去學野?

引用:簡單一句的+comment+:+中產的懶人包校長多

原帖由 ochow 於 15-11-09 發表

係,岩晒我。中英數呢d真係唔想再出去補。想比小朋友學其他野。學術野我覺得學校應該要教得到,而唔係靠家長外出補習。

引用:回覆+fy309+的帖子 青衣今年$1500,+但青衣

原帖由 小豬mama 於 15-11-09 發表

青衣今年$1500, 但青衣分兩條線, 我坐其中一條
多謝啊!想請問正常情況下幾耐可以到學校?我住翠怡

請問york的k1難入嗎?

另外我都想問,是否上york英文唔用再出去補?phonics學校都會教?

fy309 發表於 15-11-9 15:19
另外我都想問,是否上york英文唔用再出去補?phonics學校都會教?
yes, york英文唔用再出去補
yes, phonics學校都會教

‹ 上一主題|下一主題