用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 個訓VS密集式訓練
go

個訓VS密集式訓練 [複製鏈接]

仔仔兩歲八,啱啱開始上密集式訓練3x3/week, 訓練中心建議要另外俾d個別訓練佢,主要係言語治療同職業治療,想請教大家係訓練初期個別訓練係唔係必須?因我同媽咪冇專業訓練bb既能力,同埋出面個訓都非常之貴。而家真係好迷茫,仔仔目前行為問題比較多而且好難中止佢,唔知各位有經驗既家長可唔可以俾d意見,多謝曬!

1    0    0    0

出面訓練(言語等治療)係比較專業同有特別技巧訓練小朋友
初頭進步會幾快,但其實只靠一日上幾小時堂係唔足夠的
最有效我覺得係父母親自學技巧番屋企日教夜教
坐車,食飯,沖涼,臨訓前既時間都係黃金學習時間

回覆:DENNIS201 的帖子

多謝回復
仔份報告上面建議做多兩個個別評估 即言語評估同職業評估
我而家諮詢緊職業評估同治療,因為佢重複刻板行為好緊要,帶去公園或者遊樂場玩都係轉野同摸牆來回跑,真係唔知道點樣先可以幫到佢

回覆:星星baby 的帖子

咩叫3x3/week?

回覆:Lingyau1221 的帖子

每星期3堂課 每堂課三個鍾

引用:多謝回復 仔份報告上面建議做多兩個個別評

原帖由 星星baby 於 15-11-09 發表
多謝回復
我而家諮詢緊職業評估同治療,因為佢重 ...
現在有什麼幫你仔減少重複刻板行為?我仔行為好似你仔,希望透過感統可以改善,過幾日去評估⋯

引用:多謝回復 仔份報告上面建議做多兩個個別評

原帖由 星星baby 於 15-11-09 發表
多謝回復
我而家諮詢緊職業評估同治療,因為佢重 ...
我仔來回行好多,不過冇咩摸牆⋯

回覆 星星baby 的帖子

我個囡囡都係二歲八,係佢二歲三時發現在問題, 我當佢兩歲四多D就quit咗N班, 俾佢返五天的密集班. 本身佢學校係每兩星期一次OT and ST, 每次半個鐘.  本身學校有叫我地加堂.  但我地本身喺另外出面俾佢上一星期一次OT and ST堂.  雖然每個月嘅駛費真係好金, 但見佢有進步都覺得值得.  我哋大人又可以學返去教佢, 而家我個囡雖然都仲有D講野有時會講D我地唔明嘅野, 但佢都識講到句字同識好多生字, 姐姐同佢講野佢又識轉台答佢英文, 算係安慰D.  所以唔好錯過黃金期, 出面做多少少治療對佢好有用架, 加油.

回覆:mymelody521 的帖子

多謝建議,現時我仔都係返緊密集訓練,跟住都嘗試報幼稚園希望有幼稚園肯收

回覆:Lingyau1221 的帖子

做有意義既野多左,重複刻板行為就會少,我仔暫時冇針對尼方面特別訓練

所以及早介入是很重要的,將有助幼兒日後適應學習生活。
‹ 上一主題|下一主題