用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 到校學前康復服務試驗計劃
go

[讀障] 到校學前康復服務試驗計劃 [複製鏈接]

觀音開庫,排隊入服務未有位者,快D揾項目隊,打熱線,不要走宝。

http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... stofserv/id_psosps/

計劃特點

指定營辦試驗計劃的非政府機構,主要透過項目隊到幼稚園或幼稚園暨幼兒中心提供外展服務。

由社工、言語治療師、職業治療師、物理治療師、臨床心理學家/教育心理學家、以及特殊幼兒工作員為有特殊需要的兒童提供及早介入的到校康復服務。

同時亦會在早期教育及訓練中心或有相關設施的中心提供康復訓練,以滿足兒童的訓練需要。

服務對象

正在參與試驗計劃的幼稚園或幼稚園暨幼兒中心就讀,並在社署資助學前康復服務輪候冊上(即早期教育及訓練中心、幼稚園暨幼兒中心兼收弱能兒童計劃及特殊幼兒中心)的兒童;及

上述兒童之教師/幼兒工作者及家長/照顧者。

服務內容
為有特殊需要兒童提供:
到校個人/小組康復訓練;及
配以有康復設施的中心訓練。
為教師/幼兒工作員提供:

到校專業諮詢服務和示範、講座/工作坊/研討會等。

為家長/照顧者提供:
講座/工作坊/研討會。
計劃年期

試驗計劃為期2年。營辦機構將於2015年11月1日至2016年1月1日期間開展服務。

送到上門口,排到e位你可選继續定去e,坦白講送埋上學校超值啦,唔駛揍來揍去,學校又唔知点配合。

2    0    0    0

引用:觀音開庫,排隊入服務未有位者,快D揾項目

原帖由 booyee 於 15-11-06 發表
觀音開庫,排隊入服務未有位者,快D揾項目隊,打熱線,不要走宝。
我唔係好明白,即是如果我小孩子剛剛評估為自閉症鐠系,排s位,但未有其他訓練,我可否自己打電話去申請呢

回覆:hidi127 的帖子

yes, pls phone asap

回覆:hidi127 的帖子

如果你小朋友讀緊幼兒學校,而間學校或辦學團體有join呢個「到校計劃」,咁就要係你間學校報名~

引用:Quote:原帖由+booyee+於+15-11-06+發表觀音

原帖由 hidi127 於 15-11-06 發表
我唔係好明白,即是如果我小孩子剛剛評估為自閉症鐠系,排s位,但未有其他訓練,我可否自己打電話去申請呢

...
如果你小朋友讀緊幼兒學校,而間學校或辦學團體有join呢個「到校計劃」,咁就要係你間學校報名~

引用:Quote:原帖由+booyee+於+15-11-06+發表觀音

原帖由 hidi127 於 15-11-06 發表

...
你打去問有join既其他學校都冇用,因為主要係你小朋友間學校/辦學團體有join先得~

引用:Quote:原帖由+hidi127+於+15-11-06+發表我

原帖由 Mooncake2013 於 15-11-14 發表
你打去問有join既其他學校都冇用,因為主要係你小朋友間學校/辦學團體有join先得~

...
明白了

回覆:到校學前康復服務試驗計劃

係咪報左名都要輪?之前有沒有jm的小朋友試過?一星期有幾多堂到校服務?

引用:係咪報左名都要輪?之前有沒有jm的小朋友試

原帖由 vincelo29 於 15-11-15 發表
係咪報左名都要輪?之前有沒有jm的小朋友試過?一星期有幾多堂到校服務?

...
我了解過了~
你小朋友現正輪候I/E/S位,而你小朋友就讀既幼稚園/幼兒園,有參與呢個計劃,就向你既學校報名,如果報名人數超過左名額,就需要排隊輪候入呢個計劃~所以你要問學校有冇join,有表既話就盡快填報名表。而專業人士到校為你小朋友訓練安排,問下學校會清楚d~

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+15-11-15+發表

原帖由 Mooncake2013 於 15-11-15 發表
我了解過了~
你小朋友現正輪候I/E/S位,而你小朋友就讀既幼稚園/幼兒園,有參與呢個計劃,就向你既學校報 ...
你們開始聯絡學校未?

請問有無媽媽問過學校,未開始在輪候冊排隊都可以參加計畫嗎?我囡下個月排到CAC

回覆 eunice1102 的帖子

我問過CAC 社工,可以照報名,睇到時機構有無空位多!因依個計劃新,資訊好亂,萬一學校复你不可以報名,咁你直接打去負責你學的機構問,將小朋友既情況話畀機構知,因問了有一半一半報名機會,唔問連果一半機會都無,我地不能放過任何替小朋友訓練的機會!

引用:請問有無媽媽問過學校,未開始在輪候冊排隊

原帖由 eunice1102 於 15-11-27 發表
請問有無媽媽問過學校,未開始在輪候冊排隊都可以參加計畫嗎?我囡下個月排到CAC

...
呢個計劃既服務對象已經講明服務對象係輪候冊上,未進行評估應該要等到完成評估,即已有編號既幼兒。
如果學校未知你排緊CAC,我認為可以主動同學校講,等學校知你想輪候呢個服務,同你可以保持聯繫。

回覆 eunice1102 的帖子

阿仔學校收到協康會的報名表及詳情。里面講在輪候冊上的一定優先,而機構可調動10%的名額給等去CAC評估的.。

我已經接受緊呢個服務,要進行3樣既評估,大小肌, 智力同言語,佢地話要2月開始同小朋友TRANING

i位同呢個服務,那個較好?

佢地話佢地既做法同早期訓練既做法係好相近,佢地係俾D排緊又未排到既小朋友可以早D有呢D服務.
‹ 上一主題|下一主題