用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 2nd In 結果!!!
樓主: ppmmbb
go

陳守仁 2nd In 結果!!!   [複製鏈接]

引用:我指出是自行津校位數。。。 仲有,如果有

原帖由 retriever 於 15-11-06 發表
我指出是自行津校位數。。。

仲有,如果有人想搏大抽獎,可能會take sfa, aps  呢d 私校先。
謝謝你,我知入到3rd in果400係大機但其實我想知係只入到2nd in result unsuccessful not waiting,咁仲有無機入呢?還是同其他人1st inunsuccessful一樣機會呢?因結果大家都係"successful"

retriever 發表於 15-11-6 18:15
tsl 同龍校神校爭同一批學生,佢地係最受歡迎直資,差唔多有出世紙父母進取既都報左。佢地兩輪都好全面,也 ...
很多謝你的分析, 每次看完你的留言, 都會feel better!

引用:Quote:原帖由+retriever+於+15-11-06+發表

原帖由 elysion 於 15-11-06 發表
謝謝你,我知入到3rd in果400係大機但其實我想知係只入到2nd in result unsuccessful not waiting,咁仲有無 ...
sorry, should be unsuccessful

回覆:elysion 的帖子

坦白講,無人可以答到你,甚至校長都可能答唔到…

但按計算,你覺得會唔會有超過250走飛?(記著唔駛走哂400人)

我既估算有不少假定,但我好多名津都無計算在內,特別果d 女校…

Number 3XXX meeting date 17/11

retriever 發表於 15-11-6 16:03
回覆 elysion 的帖子

i think you better make an estimation...
個分析同事實可能有大出入, 因為好多報TSL 的未必會同時報SFA, APS 或EVEN spcc, 同女校(因我個是仔), 所以 有 TSL offer 又會放的未必有此些預計法多.   我只覺得TSL 的數較難估, 因學費平, 少左因學費止步的人。 

回覆:retriever 的帖子

我覺得還是要看歷史數據,即以往TSL 的150個正取生有幾多人放棄,後補的250 是否可以完全補上或唔夠補。這些數據,校長一定有,所以佢定400人,應該係憑以往經驗得出來,即250人後補一定足夠。

我係unsuccessful 個批,我都想第401-600個批仲有希望,不過現實點來看,機會應該很微。

另外有一樣野,就係有TSL offer 的人,不一定有神校的offer,反而有神校的人,而同時有TSL 的機會較大。所以,有一定數量只有TSL offer 而沒有神校offer 的人,一定會留低。

回覆:HaYi 的帖子

ok.
因你提出的對基本假設的疑問。

那報tsl 你覺得會同時會報那些學校?

也可一計

HaYi  GT, Logos, 港同之類  發表於 15-11-7 10:35

回覆:nostradamus 的帖子

可能校長都確定唔到…

都係估估下…

記得以往tsl 都有第二階段報名,唔理你係咪waiting…

tsl 既定位有d 監介,因為佢要求英文好,同神校粉絲爭果批進取家長有重覆;另外跟無中學一線神小(aps,sfa)又有競爭,因私小可抽獎…

另有自行津小果批…

個人覺得,預250個waiting 數字上幾多下,超過學位一倍,可能反映校方根據經驗有d 無信心。

給你參考,聖類斯最後一輪入120人,係學位既一倍!

入得陳守仁400位的,絕大部分男的有報英華、男拔吧,女的有報德望同女拔吧!冇既舉手。

報得TSL 的人,有90%以上會報你列出的神校,但係首TSL 150 正取生而同時有神校的offer, 我覺得少於50%。

我同意TSL 的確如你所講,它所爭取的學生是和神校,一條龍,私校爭客。表面上佢好似樣樣都差梗D⋯⋯論學術,不是最top (雖然佢一定唔差),論接龍,佢無中學,論放棄自行或大抽獎,佢又不及私校⋯⋯

但現實是客多店少,TSL 正好吸引很多不能就讀以上學校的學生。事實上,TSL 亦有它自己的特色,成績好,愉快學習,學費便宜,同樣好吸引人。

其實各學校都有其吸引之處,亦好難直接比較。

引用:入得陳守仁400位的,絕大部分男的有報英華

原帖由 maymay321 於 15-11-06 發表
入得陳守仁400位的,絕大部分男的有報英華、男拔吧,女的有報德望同女拔吧!冇既舉手。 ...

我覺得Tsl 可以成為「最受歡迎」直資(6-7千人報名)最主要原因都是夠平。如果佢學費set 5000元以上、相信報名人數起碼減半。

引用:入得陳守仁400位的,絕大部分男的有報英華

原帖由 maymay321 於 15-11-06 發表
入得陳守仁400位的,絕大部分男的有報英華、男拔吧,女的有報德望同女拔吧!冇既舉手。 ...
入得TSL最後400的家庭相信九成半會報Sfa , Aps  and / or kts.

回覆 maymay321 的帖子

我舉手。

我想知道,家長問卷對小朋友2ND IN的表現有幾大影響,因為見到仔出來都好開心,但係我自己就覺得份問卷答的好差,同埋我係用簡體字寫,所以今次仔仔反而止步于2ND IN,心入邊好驚唔知係沒自己拖累左個仔

引用:Quote:原帖由+maymay321+於+15-11-06+發表

原帖由 bubuG 於 15-11-06 發表
入得TSL最後400的家庭相信九成半會報Sfa , Aps  and / or kts.
有六七千人報名主要原因是TSL係男女校。

maymay321 發表於 15-11-6 22:28
我舉手! 全都無報。原因:
1. TSL 價錢平。 其他做唔到呢個價。
2. TSL 活動教學。 津校做唔到。 名校都係太谷。

要做到呢兩點的。 除左佢,仲有播道同林文燦。 我都報左。

當然我相信如果小囡報那些那所神校,龍校,女校都有機會有OFFER. 但我無報。

TSL 受歡迎是因平靚正, 好多我呢類家長獨選佢。

其實唔係個個比得起錢讀私校。 比唔起嘅應多過比得起的。

一般土生土長的老師, 校長, 香港人都唔係好識簡體字。
‹ 上一主題|下一主題