用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 Interview questions for students and parents?
樓主: bbcoco2
go

Interview questions for students and parents? [複製鏈接]

回覆:Interview questions for students and parents

我尋日收到信,7月頭考,Reject仲要用掛號寄

evason  咁係嗎,卦號咁衰,驚C收唔到,呢間學校真係  發表於 15-11-9 15:17
evason  咁係嗎,卦號咁衰,驚C收唔到,呢間學校真係  發表於 15-11-9 15:17

引用:我咁諗可能7月考的全部唔得呢,anyway我都係

原帖由 evason 於 15-11-08 發表
我咁諗可能7月考的全部唔得呢,anyway我都係7月考的.
不會吧!我也想大家真正想入讀的小朋友能得到offer,係呢個考小一的過程,我相信很多家長朋友經歷過考完一間又一間,又waiting 又reject ,結果並不是自己小朋友差,而是很多天時地利加幸運。

引用:Quote:原帖由+mokimui+於+15-11-06+發表甘

原帖由 小書89000 於 15-11-08 發表
我小朋友沒有考任何學校,也沒有試題,如果有,我也願意分享.
而閣下輕鬆地可分享給大家,有可能是你未經歷過,我很多朋友考成十幾廿間小學,不斷收reject信,朋友是讀名幼,平常也多種學術加興趣班,難道不著急嗎?很多時一個幸運,甘岩得知試題,就幸運地過關,那對其他好比❤️機的家長公平嗎?

回覆:Interview questions for students and parents?

同埋可能會話小朋友考吾到是他們的問題,我相信考得直資私小也不會沒有任何栽培,我只是想講出心聲,並不是為左啖氣回應,請各位見諒!

我覺得小孩不斷去考試,大人小朋友都辛苦,呢間學校又離奇,考試期長達半年,如一路考一路推答案又真是對之前考的好吾公平既,雖然知道答乜都未必識,但都會同小孩多加練習啦,所以我認同公平的原則,朋友同朋友分享是無私,但在平台分享就全港考這小學的也得到知訊了,對未有消息的孩子絕不公平

回覆:Interview questions for students and parents?

其實我覺得無需太介意,反正在bk都會找到往年的interview形式及分享。

明白父母會緊張,平常心吧! St. Margaret是家比較輕鬆的學校,有自己interview的形式,不要給自己和孩子太大的壓力.

我小朋友今個星期五1st interview, 想問下第一次in要幾耐時間?要唔要見家長?謝謝!

JuliaCKL 發表於 15-11-9 12:52
我小朋友今個星期五1st interview, 想問下第一次in要幾耐時間?要唔要見家長?謝謝!

...
int. 幾奈就唔清楚(因為學校這次改變了面試模式), 但應該不用見家長.
其實係一家四口子

回覆:一家三口 的帖子

1st in at least one and half hour

回覆:一家三口 的帖子

Thx

引用:其實我覺得無需太介意,反正在bk都會找到往

原帖由 Jules_S 於 15-11-09 發表
其實我覺得無需太介意,反正在bk都會找到往年的interview形式及分享。

明白父母會緊張,平常心吧! St. Ma ...
認同。父母太緊張,對小朋友面試表現也不會好。小朋友讀書就如白紙,父母緊張小朋友的面試是正常。但你的情緒會很影響小朋友的學習. 要提高小朋友的學習興趣,父母態度是第一步。而且報這所學校的父母也是因為喜歡學校的模式。從N班開始我從不會幫小朋友interview十幾間學校,只會幫小朋友找2到3間合適小朋友,小朋友喜歡的學校。學校排名,名次,名氣對我來說不是最重要。

引用:Quote:原帖由+Jules_S+於+15-11-09+發表其

原帖由 小書89000 於 15-11-10 發表
認同。父母太緊張,對小朋友面試表現也不會好。小朋友讀書就如白紙,父母緊張小朋友的面試是正常。但你的情 ...
幼稚園同小學完全兩回事,如小朋友沒有世襲得15分,小學派位派去寶校,雙非额或大部份南亞裔的,難道你又不介意?直/私小,講梗每間幾仟人去考,你知道嗎?你的一兩間面試,他們必收你孩子嗎?以st margart計,成半年也不知result, 那不考其他坐在等嗎?我及我的朋友雖然考不少小學,但也從來不給小孩壓力,考完也不會追問,我想你誤會了

引用:Quote:原帖由+小書89000+於+15-11-10+發表

原帖由 mokimui 於 15-11-10 發表
幼稚園同小學完全兩回事,如小朋友沒有世襲得15分,小學派位派去寶校,雙非额或大部份南亞裔的,難道你又不 ...

引用:Quote:原帖由+小書89000+於+15-11-10+發表

原帖由 mokimui 於 15-11-10 發表
幼稚園同小學完全兩回事,如小朋友沒有世襲得15分,小學派位派去寶校,雙非额或大部份南亞裔的,難道你又不 ...
我也不是去考名校。而且我小朋友已有小學收了。

引用:我尋日收到信,7月頭考,Reject仲要用掛號

原帖由 cdleep 於 15-11-08 發表
請問你係7月幾號in?我們08nov in 未收到信,其實waiting/reject都好,得個知字!

引用:我尋日收到信,7月頭考,Reject仲要用掛號

原帖由 cdleep 於 15-11-08 發表
Sorry,係08jul in

請問你係7月幾號in?我們08Jul in 未收到信,其實waiting/reject都好,得個知字!

wing.2bb    發表於 15-11-12 10:05

引用:Quote:原帖由+cdleep+於+15-11-08+發表我尋

原帖由 haymamapapa 於 15-11-11 發表

請問你係7月幾號in?我們08Jul in 未收到信,其實waiting/reject都好,得個知字!
學校話做梗7月頭,7月in的應該11月內會收到信,日日望信箱望了2個月了

wing.2bb    發表於 15-11-12 10:05

引用:Quote:原帖由+cdleep+於+15-11-08+發表我尋

原帖由 haymamapapa 於 15-11-11 發表

7月6日

回覆:cdleep 的帖子

Thanks

引用:Quote:原帖由+haymamapapa+於+15-11-11+發

原帖由 mokimui 於 15-11-11 發表
學校話做梗7月頭,7月in的應該11月內會收到信,日日望信箱望了2個月了

...
Yes, reject 的話就file close,唔駛諗

‹ 上一主題|下一主題