用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點樣先叫谷同唔谷嘅中學
go

點樣先叫谷同唔谷嘅中學 [複製鏈接]

點先叫好谷同唔谷?谷同唔谷有乜分別?

0    0    0    0

你去多幾次不同學校的簡介會,就會知道什麼是谷,什麼是不谷,就算同一級別,林護跟QE已很不同.

引用:你去多幾次不同學校的簡介會,就會知道什麼

原帖由 MariaTsui 於 15-11-06 發表
你去多幾次不同學校的簡介會,就會知道什麼是谷,什麼是不谷,就算同一級別,林護跟QE已很不同. ...
咁請問林護谷啲定QE谷啲?? 真心想知!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 15-11-6 12:04

你最好親身去簡介會一次,就會感受到,因每人感覺不同.

gracelam 發表於 15-11-6 12:04
林護一定谷過QES,問題係谷既程度多幾多(好主觀)。正如果樓上講,去聽下,親自感覺下最實際。

回覆:點樣先叫谷同唔谷嘅中學

只要報讀低一banding學校就吾覺谷,仲年年有好成績!

谷 --    多功課, 多QUIZ, DICT, BOOK REPORT, PROJECT...  教得快/教得少, 但考得深.  強制多課外活動. 校規嚴.  步伐及節奏快, 沒喘氣的空閒時間
唔谷 --  如上全少.  有餘下空間思考.  課堂秩序及功課由學生自律.
分別不是谷與否?? 而是孩子性格是合哪類型學習模式??

ANChan59  Yes, a matching exercise. I prefer 唔谷.  發表於 15-11-6 16:04

引用:只要報讀低一banding學校就吾覺谷,仲年年

原帖由 fatman69 於 15-11-06 發表
agree. 我知林護好谷,因朋友女兒就讀過,現已入大學了。  如QE也差不多,我都係揀一啲低banding少少,唔想小朋友咁辛苦!!

黃巴士  LW 初中是不谷的. 高中才有壓力.  發表於 15-11-7 09:18
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:只要報讀低一banding學校就吾覺谷,仲年年

原帖由 fatman69 於 15-11-06 發表
我有咁嘅諗法,但B1尾去B2頭,老師又話唔好,好煩惱

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+15-11-6+16:00+編輯

原帖由 黃巴士 於 15-11-06 發表

谷 --    多功課, 多QUIZ, DICT, BOOK REPORT, PROJECT...   ...
好清楚啊,多謝你嘅分享。我仔谷唔到,所以都怕D學校好谷,佢辛苦時我又辛苦。

引用:Quote:原帖由+黃巴士+於+15-11-06+發表本帖

原帖由 metrochung 於 15-11-06 發表
好清楚啊,多謝你嘅分享。我仔谷唔到,所以都怕D學校好谷,佢辛苦時我又辛苦。

...
上到中學,受谷嗰個係學生,家長有時想理都理唔到!因為可能係個家長無能力(好似我咁),或者係個學生進入反叛期,唔俾家長理。其實可能D細路仔好受得谷,家長唔知姊。家長可以儘量收多D風,同細路一齊去簡介會,家長亦可以講自已嘅意見。係依個過程,我覺得都係教育小朋友嘅一部份;點樣分柝問題,點樣找出答案,小朋友亦要對自己嘅決定負上責任!

其實好多Band One中學如鄧顯、張祝珊、曾少添和百周年等(甚至好多Band 2頭的中學)都會谷學生,只不過係要視乎班學生可否接受傕谷。另外,有些學校(多數屬Banding較低的學校)都會谷學生,比好多功課和測驗,欲爭取好成績,但只不過佢地班學生因資質有限,校方谷極都谷唔起啫!

引用:其實好多Band+One中學如鄧顯、張祝珊、曾少

原帖由 smartwong 於 15-11-06 發表
其實好多Band One中學如鄧顯、張祝珊、曾少添和百周年等(甚至好多Band 2頭的中學)都會谷學生,只不過係要視 ...
咁似催谷TSA成績!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實上到中學,學生一般都會進入反叛期,他們有自己的思想和做法,不大願意接受別人的規管,如果沒有校方的催谷,許多學生都會變得有惰性,學習缺乏主動和積極,我曾經聽過不少例子,以往小學時是Band One學生,成績一向不俗,名列前茅,但上到中學後,因入到一些自稱注重學生自主,主張自由發揮,而且又唔會谷學生學業成績的學校,結果,在缺乏校方的壓力和適當引導下,這些學生的學業成績並不理想,考不上本地大學,實在可惜!

黃巴士  對於自主學習中學, 家長的關愛及鼓勵及背後功夫都不少.  發表於 15-11-7 10:02

metrochung 發表於 15-11-6 16:59

...
地區BAND1中學, 中一生普通都較多功課的.  中一是孩子的轉捩點, 父母多數辛苦的. 至中二一般功課都較中一時會少些.  直資中學, 多數少功課, 由學生自主學習.
如怕能力不遞, 選擇一所功課一般的中學就可.  不要太鬆, 亦不須要太擔心他跟不上.  有些BAND2A/BAND1C中學為了昇BANDING, 都會十分谷,  不要單看中學BANDING而決定.  可向小學老師/朋友打聽心儀中學的模式, 因為有些小學學兄姐入了就讀的, 最清楚底蘊.  又可上講座了解.

引用:其實上到中學,學生一般都會進入反叛期,他

原帖由 smartwong 於 15-11-06 發表
其實上到中學,學生一般都會進入反叛期,他們有自己的思想和做法,不大願意接受別人的規管,如果沒有校方的 ...
同意樓上觀點。這世界冇付出邊有果實可以隨便讓妳拿,依家唔想學,以後工作就發現自己冇競爭力,再去充電,那時更加辛苦。學任何野冇一樣係無需付出辛苦的。為何那麼怕小朋友辛苦呢?

‹ 上一主題|下一主題