用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學兄學姐給測驗卷
go

學兄學姐給測驗卷 [複製鏈接]

知道學校有學兄學姐比卷同學,有卷的同學話很貼題,我認為這樣做對其他同學不公平。
   0    0    0    0

回覆:學兄學姐給測驗卷

學校應有个房 存放各界pass paper
歡迎所有學生在测考前入房做下pass paper

我學校沒有

咁親兄親姊又點?

王家爸爸  Good question   發表於 15-11-6 10:22

你肯問就畬有人比, 唔畬唔公平

ANChan59    發表於 15-11-7 13:38

無話公唔公平既,反正大家最後面對既都係公開試DSE,走精面走捷徑行到最後係咪有著數真係唔覺得,教好仔女用實力去贏會更開心。

黃巴士    發表於 15-11-6 15:40

引用:知道學校有學兄學姐比卷同學,有卷的同學話

原帖由 ericbobo 於 15-11-05 發表
知道學校有學兄學姐比卷同學,有卷的同學話很貼題,我認為這樣做對其他同學不公平。 ...
可以藉此鼓勵仔女與學兄學姐打好關係,借卷事小,識多D 人、學多D 嘢(學業上、待人處事上)更重要

wonglily  另類學習學問,成功有法。  發表於 15-11-12 07:44
wonglily  另類學習學問,成功有法。  發表於 15-11-12 07:42
王家爸爸    發表於 15-11-6 15:37

引用:無話公唔公平既,反正大家最後面對既都係公

原帖由 jennyjenny 於 15-11-06 發表
無話公唔公平既,反正大家最後面對既都係公開試DSE,走精面走捷徑行到最後係咪有著數真係唔覺得,教好仔女 ...
,最多未是中三分科(如果學校以成績排先)可能憑這樣攞到的著數,但三年後呢?

引用:知道學校有學兄學姐比卷同學,有卷的同學話

原帖由 ericbobo 於 15-11-05 發表
知道學校有學兄學姐比卷同學,有卷的同學話很貼題,我認為這樣做對其他同學不公平。 ...
“Life breaks free. Life expands to new territories. Painfully, perhaps even dangerously. But life finds a way” --- Jurassic Park

小朋友自有他們生存之道。

想起我從事的專業的考牌制度,寫完logbook 過了考牌試之後,還要5個會員的推薦(不可以與自己同公司),其中一個要是Fellow Member 。年輕時初聽到這要求覺得無理,我已經過了考牌試,還要人推薦?別人解釋,做得呢行,連認識幾個肯幫你的前輩都識唔到,點生存呀?點俾個牌你呀?

小Monkey    發表於 15-11-6 19:50

我仔學校會派 pass paper 比同學做。

fion6406 發表於 15-11-6 13:20
可以藉此鼓勵仔女與學兄學姐打好關係,借卷事小,識多D 人、學多D 嘢(學業上、待人處事上)更重要

...
我知道的情况倒不是孩子與學兄學姐打好關係,而是母親之間打好關係。

fion6406 發表於 15-11-6 19:16
想起我從事的專業的考牌制度,寫完logbook 過了考牌試之後,還要5個會員的推薦(不可以與自己同公司),其 ...
Most professional bodies provide series of CPD, seminars, site visits ..... you can meet many members .....

Most Fellows are helpful and more than willing to nominate/endorse your application form, just ask ......
Ask who to endorse your application is an art, he can't be your assessor in PA.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ericbobo 的帖子

我女間學校會將歷屆測考卷一直放係內聯網,主動學習的學生會自覺地去下載落來做。我仔間學校就要備20元買上一屆考試卷。

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

我囡學校內聯網有,可以download落嚟做。

小學都係咁,何況中學.

引用:學校考試都操pass+paper~!

回覆:ericbobo 的帖子

學校傳統一代傳一代,師兄弟自然建立深厚感情。平時關係好,乜都借到,人際關係堂。

‹ 上一主題|下一主題