用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 香港傳統名校VS國際學校VS過英國
go

香港傳統名校VS國際學校VS過英國 [複製鏈接]

小一女, 在名校成績中下游, 她喜愛外國斆育模式, 想在課堂上學習更多其他知識, 不只香港式的中英數SCI, GEOG, IH......
但我又不捨得放棄現在學位, 最主要她仍開心地上學, 成績又不算包尾....
與其去外國, 不如轉國際學校, 起碼在我身邊成長, 因不能陪她去外國, 一定要寄宿.....
現在過去,YEAR8, 課當上可讀拉丁文, 法文, 西班牙文, 一齊興活學活用; 否則就中三過去讀YEAR 11, 但無晒額外語文, 因為預備GCSE....
好難決擇, 有無家長好似我咁既情況....

0    0    0    0

樓主,甚少人如㚷可以有咁多無盡選擇噃?

如果有,附帶後遺症是「想多左」!其實我系話緊我自己,當我講笑好了。

annie40 發表於 15-11-5 18:56
樓主,甚少人如㚷可以有咁多無盡選擇噃?

如果有,附帶後遺症是「想多左」!其實我系話緊我自己,當我講笑 ...
係咪我真係諗得太多?佢有同學過左去英國,我識她媽咪,她說可以幫我照顧埋亞女,我只需比學費,當然,我都會比返生活費她。
只是,放棄傳統名校英文中學位,我又猶豫。
諗諗下 ,去英國year 8,要13000磅一年,不如轉國際學校,都差唔多,起碼在我身邊成長,  諗到頭都爆。
有時,無得揀,反而死死地氣撐落去,大家都知  ,係香港讀書出名辛苦,仲要係band 1A學校讀,真係大人細路都攰。

回覆 J_D74 的帖子

理想隨時成為「你想」,現實歸現實。小女是十六歳才出國,同學來自五湖四海,年初去探訪,住在學校,每天總是遇上不少孩子對我這個「臨時媽咪」的戀戀目光,(特別是女孩),感受到他們對自己父母和家庭的思念,當中孩子是十六歲到十九歳了,自己還是忍不住要抱一把。
自己孩子自己帶,咪靠人,某天遇到自己那位面黑黑唔多彩人的女兒,㚷都想「鍊」死佢啦,何況是外人,咪難為auntie和女女吧。

如果覺得本地名校很累,及早在高小以前轉讀IS吧!若錢包不是最大考慮,不要比較邊處抵讀,因為培育孩子是心血,用價錢牌掛勾了,便容易沉澱在個人迷思內,難分熟好熟壞了。

回覆:香港傳統名校VS國際學校VS過英國

不多講 ,請看海外留學→ㄚ11,會知其它家長意見!

回覆 J_D74 的帖子

其實依家好多讀名校成績好的學生都去外國呢!今時唔同往日了。

J_D74 發表於 15-11-6 02:15
係咪我真係諗得太多?佢有同學過左去英國,我識她媽咪,她說可以幫我照顧埋亞女,我只需比學費,當然,我都 ...
國際學校如 加拿大國際, 漢基 都不錯。

回覆:elbar 的帖子

Jan lam 個大女都好似唔讀女拔轉漢基,最重要以阿女福祉為優先考慮

‹ 上一主題|下一主題