用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 心如刀割
樓主: hidi127
go

心如刀割 [複製鏈接]

回覆 hwl_ch 的帖子

協康會S位有暫托服務,每兩小時起計,適合特殊需要小孩,我囝囝未派到S位之前返過一段時間。

其實媽媽係最清楚仔仔的情況  睇你的描述 你仔仔未必係自閉 就算係都係輕微!似語言遲緩多啲!我仔仔係中度自閉 未識講嘢 !叫佢十問九唔應!不過訓練左幾個月 情況有進步!所以其實訓練好重要!加油!

回覆:hidi127 的帖子

放心,佢唔會叫你轉,佢地係呢方面有經驗,放心一路讀一路排,加上幼兒中心比較適合你孩子,幼稚園較多功課活動表演之類,未必適合你小朋友

引用:回覆+hwl_ch+的帖子 其實媽媽係最清楚仔仔

原帖由 newsky 於 15-11-20 發表

其實媽媽係最清楚仔仔的情況  睇你的描述 你仔仔未必係自閉 就算係都係輕微!似語言遲 ...
請問您孩子在那裡訓練呀?

回覆:hidi127 的帖子

只係番N班,無做訓練。 而家,學校轉介去建康院做評估,上星期收到學校通告,有學前到校評估服務計劃,通告話針對現正輪候s,i,e位小朋友申請,我問老師咁我囝即係點,又未評估,又未排,老師話會做轉介去健康院,就即係算輪候緊,叫我地照申請先。
比學校建議去做評估,心裡好唔舒服,昨日第一次一日不停同囝講野,自己好似傻婆咁,不過,心裡係開心。 回想起2歲前,只係同他玩,無特別教他講野,可能因為咁,他講野方面未爆到出黎,同埋,留意到他眼神真係比較弱,叫他時,唔係即時有反應,就係黎2點就被老師建議做評估。不過,指令方便,大小肌肉,認知都ok,玩模仿煮飯仔遊戲都ok。

引用:Quote:原帖由+hidi127+於+15-11-09+發表:;p

原帖由 vincelo29 於 15-11-09 發表
我孖仔都剛3歲,剛上左6堂私人機構的個人感統訓練,治療師話他們進步不少,建議聖誕後可上小組,我擔心小組 ...
其實小组也不錯呀,因小朋友有机会互動。
妳可以問清楚導師建議。

回覆:心如刀割

小兒最近出街,見到陌生人就喊或者說:唔要姨姨,叔叔,有什麼方法改善呢?有冇JM可以敎下我。我已經盡量同他說,姨姨望下你,你不要驚慌,或者是佢同你笑下者

‹ 上一主題|下一主題