用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 心如刀割
樓主: hidi127
go

心如刀割 [複製鏈接]

hidi127 發表於 15-11-9 14:46
:;pppp:佢已經三歳三個月,但表達及理解只有兩歲至三個月。佢已經返了兩個月N班再直升K1但每日都喊住晤返學 ...

其實學校老師有冇包容你仔仔?

引用:今天終於見完智力評估,評估為自閉頻譜,排

原帖由 hidi127 於 15-11-05 發表
今天終於見完智力評估,評估為自閉頻譜,排s位,現正讀僅幼兒中心有i位。我應該要同學校講出小孩的狀況,但 ...
建議唔好同學校講,我小朋友2歳半,評估自閉症。未有言語表達,(學校只知道佢語言遲緩,唔知有自閉症)但我估老師已經懷疑緊,成日話我小朋友上堂唔聽指令兼坐唔定。
老師已經暗示緊,佢地學校人手及資源未必配合到我地喎,暗示趕我地走。
學校亦已經知道我小朋友系出面上緊言語治療,但仍然甘講野,一d體諒都無

引用:Add+oil呀大家,今日可能係好差,半年後,

原帖由 Jolly 於 15-11-09 發表
Add oil呀大家,今日可能係好差,半年後,一年後,分別會好大。
家長要肯去面對,去fight,仔女先會有得著 ...
請問你所講的全職治療即是言語+職業和物理治療? 還是醫學上嘅治療? 如果是全職3T治療, 費用應該會貴過私人密集式訓練好多! 但如果是醫學上的治療, 是哪一款? 可告之嗎? 謝謝!

引用:Quote:hidi127+發表於+15-11-9+14:46+:;ppp

原帖由 T96 於 15-11-09 發表
其實學校老師有冇包容你仔仔?
暫時老師及校長都好喜歡她

hidi127 發表於 15-11-9 15:47
暫時老師及校長都好喜歡她

可能小朋友扭下計唔返學。

faichai2001 發表於 15-11-9 15:12
建議唔好同學校講,我小朋友2歳半,評估自閉症。未有言語表達,(學校只知道佢語言遲緩,唔知有自閉症)但 ...

其實好多普通幼稚園唔包容A仔。

引用:Quote:原帖由+Jcat+於+15-11-06+發表本帖最

原帖由 sheung1126 於 15-11-08 發表
我都見好多人話用精油有效
但我仔有蠶豆症,唔知佢岩唔岩用呢?
我小朋友都糸有G6pd,我上網睇資料話不能用精油

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+15-11-09+發表

原帖由 hidi127 於 15-11-09 發表
:;pppp:佢已經三歳三個月,但表達及理解只有兩歲至三個月。佢已經返了兩個月N班再直升K1但每日都喊住晤返學 ...
我孖仔都剛3歲,剛上左6堂私人機構的個人感統訓練,治療師話他們進步不少,建議聖誕後可上小組,我擔心小組唔知會否無個人感統咁好?有沒有jm分享.謝謝

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+15-11-09+發表

原帖由 hidi127 於 15-11-09 發表
另外,我仔仔今年我安排重讀n班,等他們打好的基礎,再升K1會好的!

回覆:心如刀割

我之前小孩子都受到歧視,就是䓮讀屋企附近幼稚園。佢地察覺到佢有問題,就尢歲我個仔參加佢地幼稚園同外聘回來的導師上堂,每星期上三堂,每堂45分鐘費用每堂750。每個月要6千元,我說如果上住半年再作評估,可否進步後減少堂數?但導師說不可以,我覺得太吃力,所以我即時轉校,

當時已經是四五月,我非常心急及擔心無學校收仔仔,所以我好老實同校長講出阿仔的情況,校長及老師都好喜歡他。
到我去原來的幼稚園取回學券的時候,校長的回覆非常差勁。你小孩子有特殊學校收了他,我真是好嬲!我是他取錄的原因很簡單:第一每個小孩子都有不同特質及個性,發展也有差異。我們並不是專業人士,所以不能評論!
個衰校長聽到即是態度轉變,又話可以唔需要仔仔上這些課程又話退回我已經交了別的幼稚園的留位費給我,又可以轉仔仔為全日班,嚇得我更加確定要轉校,我真是好想投訴這位校長的

引用:Quote:原帖由+sheung1126+於+15-11-08+發表

原帖由 faichai2001 於 15-11-09 發表
我小朋友都糸有G6pd,我上網睇資料話不能用精油
oh~
Thx!

我都係,学校講明支援不足又不俾升班,想退学可以全面training, 但仔仔很喜歡返学,如果上午返学,下午training会否太辛苦?小朋友有午睡習慣。

每日都説唔返學,如果我有錢!我情願自己湊,但無奈媽媽冇$,遲D仲要返輪班,阿仔我對不起你!但我冇其他辦法呢。如果你唔返學,留在家中學唔野冇社交活動,我知你好不情願離開媽咪。但我冇得揀。

引用:+本帖最後由+Jcat+於+15-11-6+16:05+編輯+\

原帖由 Jcat 於 15-11-06 發表

各位, 要加油呀! 在困難中都要正面D, 因為負能量並不可以幫助到 ...
想請問,亞氏保家証冇語言問題,通常好遲才發現,點解你位小朋友咁快就發現?
另外,想問你小朋友有什麼問題就確診係亞氏呢?

我仔喜歡排列

我囝番左2個月N 班(8月B), 直升K1要內部INTERVIEW, 話囝表現唔好, 未識表達, 相比其他同學,明顯有分別, 同埋, 話叫佢名唔多應, 同眼神交流弱,又話唔聽老師指令, 叫我地去做評估, 話出唔到K1 OFFER 我地.
聽先之後, 真係難以接受。
我地都知囝語言方面係差, 叫爸爸,媽媽都係番左先識, 但老師話佢只係發音, 係無意思的。
個校長講到囝係學校好似好差咁, 學校以外, 我地覺得唔係唔差, 自理, 大小肌肉OK, 會聽我地指令, 又會同小朋友一齊玩, 又會玩各色遊戲, 問佢邊個係人物,東西, 佢都可以指得出, 只係唔用口表達  .
我有睇過自閉既特徽, 囝又真係有少少相同。但2歲去健康院時, 姑娘只係話2歲半去再CHECK 語言發展, 當時, 我有提出囝會唔會有自閉, 姑娘仲話我, 你知唔知咩叫自閉? 佢話如自閉, 他唔會坐定係到同佢睇書睇到尾。
好唔開心, 因報K1 唔係報左好多, 原校唔收, 驚無書讀.
最唔明既係, 出面K1 INTERVIEW 時, 囝真係好合作, 聽晒老師指令, 好多野都做到, 只係唔講野.
但係在原學校INTERVIEW既表現, 真係好大分別, 都唔知係咪原學校既老師無愛心定係點?
學校會幫轉介去健康院做評估, 我相信學校一定會寫到好差。
你地有何睇法呀?

引用:+本帖最後由+hwl_ch+於+15-11-20+10:12+編

原帖由 hwl_ch 於 15-11-20 發表

我囝番左2個月N 班(8月B), 直升K1要內部INTERVIEW, 話囝表現 ...
其實老師和學校寫得差仲好,排政府評估報告會快好多,我當時就是聽健康院話冇事等到2歳半就是太遲了。等到評估前後十個月才評阿仔有自閉譜系。等排S位要年半

hidi127
我覺得阿仔"特別"那段時期咁岩我細仔出世, 佢對人好抗拒, 只肯痴住我. 好多人都話弟弟出世佢爭寵, 但我湊左佢咁耐覺得唔係咁簡單, 可能就係媽媽的直覺吧.
佢有重複的將D野開開合合, 有少少鍾意排列東西, 另外佢眼神接觸都係差D.
當時我要說服老公去俾我排期都好困難, 個個都話我多疑. 好彩我堅持相信自己的直覺, 沒有浪費孩子的黃金期.

最近我俾阿仔用精油, 佢社交和情緒有好明顯的進步, 升小一咁大既轉變佢都適應得非常好. 我都誠意推介你地試下.
我唔係SALES, 你地要自己去買架. 不過你地想要資料我樂意SHARE.

回覆 hwl_ch 的帖子

建議你去評估下!因為自閉症的範疇好廣泛 小朋友可以坐定定 亦會周圍走! 我個人認為如果你叫佢個名有反應同埋有眼神接觸就唔使太擔心!你仔仔識講嘢嗎?係單字定係BB語?

回覆 newsky 的帖子

當他專注做緊一樣野事, 叫佢時, 佢就會無反應。
本身囝好鐘意"了" 人玩 ( 由其他鐘意既熟人或唔熟悉既人), 玩時眼神交流無問題。但如果佢唔鐘意既人, 就會唔理人。

講野都係BB 話, 番左學明顯開聲多左。
最近就講多左車車,爸爸, 媽媽, 婆婆, 睇到ABC 會自己講ABC, 我覺得係明的, 唔係只係發音, 好想囝係學校係點, 因校長講既野,同我地了解囝既情況好大出入。

‹ 上一主題|下一主題