用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求 綠茵(常寧路)用家分享
go

求 綠茵(常寧路)用家分享 [複製鏈接]

之前爬文都有不少媽媽講常寧路唔好。但post 係兩年前,
有無衣家既用家可以分享學校情況?

1    0    0    0

我也想知。現在讀緊它的PG其實覺得不錯,包括老師及環境。但也有朋友提醒話就讀的小朋友比較頑皮 (3年前), 而當時的老師好像未能控制情況。

回覆:lengluey 的帖子

Push

回覆:求 綠茵(常寧路)用家分享

so far我覺得ok,幾好,可能我唔係要求好高,讀左咁耐,初期n班會主動打俾家長講下小朋友情況,到大左,我要搵老師亦會即日打返俾我。同老師講小朋友問題,佢地會跟進,當然行政上都會有錯漏,但我覺得人總有錯,可接受既,態度都好緊要。

不過唯一我覺得未必個個接受到係老師流動率高。至於小朋友頑皮啲,可能佢地唔會咁傳統,但我知上堂曳的話,老師都係會罰既,唔會唔理。

回覆:hehababy 的帖子

Follow

回覆 f.emily 的帖子

我見常寧路雖然係國際學校,外藉老師又多,但佢地都注重小朋友既規矩同埋有冇禮貌,小朋友有咩做錯左,佢地都會教番岩。今年仲有禮儀班參加,睇落佢地都好重視德育咁。

回覆:求 綠茵(常寧路)用家分享

我二個小朋友都讀緊,感覺一般,覺得學費貴,不過課程應該同其他gf一樣。如果想揾英普環境的happy school,常寧路gf絕對係,但想揾學術、谷嘅學校,就一定不是你杯茶。

引用:回覆+f.emily+的帖子 我見常寧路雖然係國

原帖由 stellayip333 於 15-11-30 發表
回覆 f.emily 的帖子

我見常寧路雖然係國際學校,外藉老師又多,但佢地都注重小朋友既規矩同埋有冇禮貌, ...
我仔果個不是NET,中國人來的。。。

回覆 hehababy 的帖子

我又覺得教小朋友雙方面都好重要,大家都有責任。始終大家都係想小朋友好,有傾有講甘先可以傾出方法黎幫小朋友~

follow

引用:我二個小朋友都讀緊,感覺一般,覺得學費貴

原帖由 ling121933 於 15-12-02 發表
我二個小朋友都讀緊,感覺一般,覺得學費貴,不過課程應該同其他gf一樣。如果想揾英普環境的happy school, ...
綠茵已經算谷了。

常寧個邊好似一個老師睇8, 9個小朋友左右,人手松動d。而英文同埋普通話就係佢地主要既教學語言,廣東話就係俾我地揀讀唔讀都ok。我去睇過間學校,真係幾大幾新。好多人話怕條樓梯,我個人又幾中意喎,可以train下BB既體能嘛HAHA!

引用:常寧個邊好似一個老師睇8,+9個小朋友左右,

原帖由 hunghmsharon 於 15-12-29 發表
常寧個邊好似一個老師睇8, 9個小朋友左右,人手松動d。而英文同埋普通話就係佢地主要既教學語言,廣東話就 ...
南豐嗰間至有樓梯喎

引用:Quote:原帖由+hunghmsharon+於+15-12-29+發

原帖由 ffaye 於 15-12-30 發表
南豐嗰間至有樓梯喎
南豐同常寧都有樓梯要上一層先係課室

引用:常寧個邊好似一個老師睇8,+9個小朋友左右,

原帖由 hunghmsharon 於 15-12-29 發表
常寧個邊好似一個老師睇8, 9個小朋友左右,人手松動d。而英文同埋普通話就係佢地主要既教學語言,廣東話就 ...
上樓梯真的是很好的訓練,老實講,如果不是返學有樓梯,我小朋友每天未必行到一次樓梯。

引用:Quote:原帖由+ling121933+於+15-12-02+發表

原帖由 ffaye 於 15-12-28 發表
綠茵已經算谷了。
唔係掛。。。?我覺得hea爆,舊年啲閱讀報告成日冇做都有閱讀大獎。。。(完全唔係哂命),今年又係成日忘記做功課,老師都冇講咩,只係貼紙仔叫做返。

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-12-28+發表綠茵

原帖由 ling121933 於 16-01-03 發表
唔係掛。。。?我覺得hea爆,舊年啲閱讀報告成日冇做都有閱讀大獎。。。(完全唔係哂命),今年又係成日忘記 ...
咁我要補充一下:

佢既谷係會掉好多野出黎俾學生同家長,但唔代表佢會跟個小朋友進度。如果家長係跟得緊既,跟佢個課程其實係谷既。但如果家長完全放手無理,而小朋友又唔係自動自覺既,咁就唔容易吸收到。

我都好似聽過其他人講,始終係國際幼稚園,如果小朋友日後唔係讀主流小學,而係讀國際學校,加埋老師同家長唔係咁谷,小朋友係可以唔洗做曬所有功課。
‹ 上一主題|下一主題