用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 藍田循道衛理小學
go

藍田循道衛理小學 [複製鏈接]

藍田循道衛理小學

此學校功課是否很多及壓力是否會很大呢 ??
有冇人知道呀!!!

Re: 藍田循道衛理小學

我都想知道!

我都想知,
此校是否活動教學?

此校是活動教學的...其他我就不清楚啦   

我都想知道

之前聽說都好好,但我知道功課頗多,谷得幾厲害!e + 李兆強就好D!不過都係谷得好厲害!循道d老師 age 就老D & 傳統 D!1,2年級是活動教學!

我表弟o係藍田循道衛理讀緊4年級精英班,佢好小功課架喎,同埋係活動教學,佢讀得好開心架,但佢姑媽(是小學教師)就話佢學校太小功課同老師都唔夠嚴喎!

醒目開學勳章

藍田循道衛理小學程度較兩間李兆強淺..名氣亦比兩間李兆強弱.係活動教學..功課不多.呢D資料係我上年問返黎的...我住0係佢附近..呢度好多小朋友讀李兆強同循道衛理....所以我問過佢地家長.....不過....住呢度既家長10個有9個都會揀李兆強架....我自己就0係舊循道畢業....我見到有個以前教過我既男老師而家仲0係循道衛理教緊 : 我知道循道衛理既升中成績唔係咁好....

我的孩子在藍循就讀,這是一間積極進取的基督教學校,有使命感。 小一至小六已全採用普通話教中文, 中、數兩科採用大陸的生本教育,程度比香港一般的小學深,但教法頗靈活,老師也有愛心。功課方面每科每日一至二項,一般可應付。至於升中派位方面,相信待實施新機制後一定會比過往好,其他資料你可看該校的網頁。  

carollam310 寫道:
藍田循道衛理小學程度較兩間李兆強淺..名氣亦比兩間李兆強弱.係活動教學..功課不多.呢D資料係我上年問返黎的...我住0係佢附近..呢度好多小朋友讀李兆強同循道衛理....所以我問過佢地家長.....不過....住呢度既家長10個有9個都會揀李兆強架....我自己就0係舊循道畢業....我見到有個以前教過我既男老師而家仲0係循道衛理教緊 : 我知道循道衛理既升中成績唔係咁好....

carollam310:
請問你指舊循道係唔係指藍田循道小學? 我都係呢度畢業架, 不過係N咁多年前啦, 請問你知唔知道如藍田循道小學&藍田循道衛理小學有冇直接關係架, 我意思即係我個小朋友可唔可以因為我係畢業生而多5分入呢間小學, 我試過寄信去&SEND E-MAIL去問但係都冇回覆

我睇過D乜乜天書, 話藍田循道衛理小學

carollam310,

我都係藍田循道小學校友, 你講既男老師係唔係姓盧架?
我仔仔今年搵小學, 之前我打過電話問過學校既主任, 只要父母有相關証明就可以.

醒目開學勳章

舊循道係指藍田循道小學....以前果度好似係第10座....拆左太耐我都唔太記得.. : 我4姊弟都係0係果度下午校畢業架...至於那個男老師...我冇記錯的話佢係叫盧 宜 華 ...聽D家長講佢而家係主 任黎架...你有畢業証書証明係畢業生...會多5分入呢間小學架......我就冇選擇佢啦..... : 記得上年統一派位填表交表時.....10個有9個都選兩間李兆強做第一第二志願架...係真架...我女女同學仔都係選兩間李兆強....佢話程度深D喎.....但放榜日有好多人失望呀...有好多媽咪因為派不到兩間李兆強而眼濕濕.有D直情喊添...包括女女同學仔媽咪..佢派官塘官立呀...好彩最後叩門兩間李兆強都收佢...佢就選左平田那間...

我都想替女女報這間小學, 至於佢升中的問題, 可能幾年後又會比李兆強好呢?!

我自已覺得教得深唔係表示間學校叻, 最緊要係唔好用填鴨式方法去教D學生, 同埋教出D有思考能力, 唔會淨係識得死記同死背的有腦的人, 我自己就係呢類人, 雖然勉強叫做完成大學程度, 但係每次考完試都會乜都唔記晒 如果將D問題用另一個冇咁直接的方法去問就會唔知點算或者要用多D時間去想 我覺得呢左呢個係除左個人能力因素外, 填鴨式教育都係致命傷

Anybody knows if it is possible to go to this school 藍田循道衛理小學with 20 marks.

Hello,

我大女今年讀二年班,她有一位女同學是有20分直接入校,因她的媽媽是畢業於藍田循道小學.  

藍田循道衛理小學前身是藍田循道小學.

我覺得功課不多,但中文是普通話教學的,我就不懂.

幾年前,我自選(因我只有5分,落選了)及統一派位都是藍循irst choice (我的朋友說藍田區,藍循很好的,李兆強有很多功課做),真好彩,知道個女可以入到好似中了六合彩一樣(好緊張的)

Hi loloho,

妳的孩子讀幾年的?

我覺得二年級的數學(工作紙)比較深D.

Selia,
我的孩子讀一年級,我覺得數學科程度OK,現在計百位數加法,尚可應付,他很有興趣,有時重要同我玩那些老師教的數學遊戲.唉!一玩就一個鐘!
中文方面,因我識少少普通話,所以可教他,他很愛讀普通話,有時會要我開光
碟,跟課本那隻光碟學讀,但我覺得課文中的詞語好似深佐少少.,
    Selia,你覺得ニ年級比一年級深好多嗎?相信越高班,要求會不同。
   我本身不喜歡那些 [谷] 得厲害的學校,最緊要是老師有愛心、程度屬中上、功課量適中,這樣孩子才可以 [享受] 一下童年生活,你有空的話,可否分享一下升ニ年級要注意的事項嗎?
   我是在職ma ma有時連上網的時間也沒有,所以我回應可能要遲少少,請見諒

嘩, 呢度咁多藍田循道小學舊校友呀 , 好親切呀
我都認識盧宜華呀, 佢依家係主任.
如果你仲有keep 住你張畢業証書,
你 d 子女可以有多 5 分入讀.
通常都收晒.
我早兩年豬左,
無入到, 依家仔仔讀李兆強,
好辛苦 功課多到不得了
呀, 你地 d 舊生係邊界嫁.
有無機會再敍下
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

Hi loloho,

記得我女小一時,數學科有很多親子遊戲,很累因需要很多時間,到了小二就很小遊戲和需要念乘數表.

小一中文我都覺得深了d, 因她有很多字還未認識, 到了小二,就要背聲母表及韻母表.

我女做功課有時很慢,成績一般.
‹ 上一主題|下一主題