用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

TSA嶺小 [複製鏈接]

想請問嶺小會唔會操TSA?學校點睇TSA?盼有家長可以分享

0    0    0    0

大女今年小四, 上年學校要求買了一本中文練習, 大部份都在課堂上做, 長假期才有一份拎返屋企當假期功課咁做.  

英文學校有自訂類似的練習, 都係長假期當功課咁做, 平時都有課堂練習的, 我見就三幾份咁囉.  學校本身每星期都要做 JOURNALS 的, 臨考 TSA 前的三個星期就用 TSA PAPER 做JOURNALS, 但係字數要求係好似平時JOURNAL 的字數, 係多過TSA 的要求的.

數學我一份練習都未見過, 長假期都冇 TSA 練習做.  唔知係咪因為我女呢屆男女失衡重, 男仔極多, 可能咩都唔做, 單靠男仔多人已經夠達標, 索性連練習都唔洗洗.  純粹個人推測.  睇返今年小三, 學校都係要求買一本中文練習啫.

咁樣算唔算操就人人感愛唔同, 我就認為唔操喇.

回覆:TSA嶺小

多謝你既回答。照咁睇就可以接受,亦都滿意學校係TSA上既安排

班主任叫大家輕鬆面對

引用:班主任叫大家輕鬆面對

原帖由 llmlps 於 15-11-25 發表
班主任叫大家輕鬆面對
今日睇完一眾家長和議員討論TSA。我最希望就係取消小三TSA,咁就皆大歡喜

其實我反對除消 TSA 喎.  任何一國政府都會定期評核學校是否能按課程教育學生, 確保學生在該年級就有該年級應冇的知識水平.  如果冇 TSA, 咁以咩作標準?
問題從來都唔係出在 TSA 制度身上, 而係學校的問題.

我記得大女仲在幼稚園時我已開始聽嶺小簡介, 好記得校長講過, 學校轉直資頭一兩年的 TSA 考得唔好, 教育局比咗啲 COMMENT 學校點改善, 學校將呢啲意見融入課程設計, 一兩年後的 TSA 成績已經見到改進.  這就是 TSA 的原意.

TSA 對學生的升中係零影響的, 它只係學校自己的一張成績表, 要緊張的當然就係學校.  但換個角度, 如果一個學校教了這學生三年, 竟然靠平時所教所學, 是不足以應付 TSA 的題目, 而要額外狂操先得, 咁作為家長, 我點放心比我小朋友繼續比你教架? 你連自己的教學都咁無信心.

我睇過教育局有個網站上載了過去多年的 TSA PAST PAPER, 其實比坊間一舨的練習係淺的, 根本唔難應付.  只要做少少, 等學生知道它的形式同時間限制已經夠了. 如果要過份操練就係學校問題, 錯不在 TSA 制度.  我聽過有教高一級的學校, 一樣係勁操 TSA.  已經比其他學校教得深都仲要操, 到底罪魁禍首是誰?

snoopy0520    發表於 15-12-1 17:42

引用:其實我反對除消+TSA+喎.++任何一國政府都會

原帖由 chanwendy 於 15-11-30 發表
其實我反對除消 TSA 喎.  任何一國政府都會定期評核學校是否能按課程教育學生, 確保學生在該年級就有該年級 ...
我都唔贊成取消,其實問題出自學校本身。
就算無TSA但教育局一樣要用其他野黎評估學校。咁,有另樣野生左出黎,咁學校咪一樣要催谷學生。。。

回覆:TSA嶺小

今天有關TSA同pre-s1嘅補充

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
‹ 上一主題|下一主題