用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教 發展遲緩既b適合返n班嗎?
go

請教 發展遲緩既b適合返n班嗎?

阿仔早產30w, 現22個月,言語已經遲緩約1歲bb,只講bb話,溝通理解尚算ok,行路都仲係唔太穩,成日跌,因為係2013 dec出世,剛報左n班,岩岩知道有學校收左啦,但應唔應該俾阿仔返呢? 其實係出年9月先返學的。。。但我又怕阿仔唔適合。。好煩惱

引用:阿仔早產30w,+現22個月,言語已經遲緩約1歲

原帖由 yiyi0401 於 15-11-04 發表
阿仔早產30w, 現22個月,言語已經遲緩約1歲bb,只講bb話,溝通理解尚算ok,行路都仲係唔太穩,成日跌,因為係 ...

我仔果時2歲未放到手行,好彩有幼兒園肯收入讀N班,當時主任超有愛心,話就算唔識行,坐係到聽下野都好。
2歲9個月讀N,都未放到手行,老師安排佢坐老師旁,排洗去廁所時就排最後一個,老師扶佢去,食完茶點要自己收拾茶具,阿仔會將杯疊在碟上,雙手拎住,老師扶佢兩脥幫佢拎餐具放落手推車,其實我無要求學校做呢d,始終一班成30人,老師照顧咁多個已經好辛苦,所以我好感激間學校咁幫手,令到阿仔似正常小朋友般活動。

阿仔始終體能超差,頭兩個月試過試過太倦睡在地上,不過好彩佢乖又聽指令,老師有時會由得他,佢自己ok就會起身join返活動,同班同學會話我知:EE,佢今日瞓左落地下到呀。我仔當然唔會識講發生咩事,老師就會講返當日情況,我好信間學校,叫佢地唔使咩都話我聽。讀左10個月就派到S位,雖然好唔捨得,但阿仔始終大小肌需要日日訓練,就轉走了,阿仔真係好鐘意間幼兒園老師,成日都會提住d老師。

聽落你小朋友情況好過我仔果時,我仔都適應得好好,相信你小朋友都可以。返學日程好豐富,唱下歌,聽下故事,同其他小朋友一齊玩,小朋友好開心架。

而家先留位加做訓練,明年開學前再決定

回覆:methy 的帖子

知道,明白。。我諗我都會照俾佢返n,返左睇下點先。。。謝謝妳,請問你bb幾大呀?

回覆:legolas625 的帖子

訓練都一直有做,但好似就無乜進展,岩岩返左協康 定我同佢玩多左,好似認知開始有少少進步見到。。。

引用:+本帖最後由+methy+於+15-11-5+08:28+編輯+

原帖由 methy 於 15-11-05 發表
你小朋友間幼稚園真係超級好呀

引用:訓練都一直有做,但好似就無乜進展,岩岩返

原帖由 yiyi0401 於 15-11-05 發表
訓練都一直有做,但好似就無乜進展,岩岩返左協康 定我同佢玩多左,好似認知開始有少少進步見到。。。

...
進展唔係一兩日或星期會見到,佢地要儲,你一路比野佢,不停教,會有日突然識做某d動作,講得返之前教既野等等。但過程有時幾氣餒,有時會有種:教極都唔識!你幾時先識呀!

我仔每次大肌有突破進步,語言就跟住進步,唯小肌進展最慢,但5年治療訓練話我知,平常心,保持佢開心做治療訓練既心,大家都會輕鬆無壓力,迫唔黎,亦無得迫,但順其自然好了。

引用:Quote:原帖由+methy+於+15-11-05+發表本帖

原帖由 BeeBooMa 於 15-11-05 發表
你小朋友間幼稚園真係超級好呀
阿仔一直都好好運,由幼兒園,E位到現在S位,都好多人錫,遇到既老師治療師都有愛心,佢自己都好努力,越大越知道自己要努力,主動做物理治療師教既運動,又對自己有要求。

methy 發表於 15-11-5 16:01
阿仔一直都好好運,由幼兒園,E位到現在S位,都好多人錫,遇到既老師治療師都有愛心,佢自己都好努力,越大 ...
阿仔咁乖做家長都小D壓力!我仔有對抗性行為同固執,要佢做家居訓練簡直囉我命大家加油啊!

回覆:yiyi0401 的帖子

我建議有密集訓練去訓練好d,無既番n班好過留在家。

回覆:請教 發展遲緩既b適合返n班嗎?

試下返N 班比較好, 因為如果小朋友無自閉特徵的話佢地好快會從觀察中學到野, 尤其係同齡的刺激。雖然可能係能力唔得, 起碼佢知到上課的規則, 不如同學校問清楚小朋友情況問可否多加照顧, 如果唔得要再找學校了或安排其他課程。

我仔返了N班3個月,雖則仍然各方面都遲,但常規、自理、認知、禮貌等都有進步,返一定好過唔返。

搭單問,自閉寶寶歲半開始返密集,
1)返密集一年,通常會否適合轉只返n?
2)如有n收,另一晝揾兩三日密集?
3)還是返密集兩年,直入k1?