用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 4歲半被學校懷疑亞氏,明愛評估好嗎?
go

4歲半被學校懷疑亞氏,明愛評估好嗎? [複製鏈接]

有聽過明愛比較多 handle亞氏 case, 唔知有冇媽媽試過呢?

0    0    0    0

你唔諗住排cac嗎?

引用:你唔諗住排cac嗎?

原帖由 irenelwl 於 15-11-05 發表
你唔諗住排cac嗎?
請問咩係 cac?

回覆:shuhaha 的帖子

情況係咁,佢上月剛在尤德夫人做完專注力及情緒問題 test, 話冇事。
但10月又被學校懷疑亞氏或資優,之後我打去明愛問,佢叫我 send尤德夫人的報告比佢睇,話只係姑娘同兒科醫生的一般測試。
其實我係咪應該打去尤德夫人問問可否再跟進呢?

shuhaha 發表於 15-11-5 16:05
情況係咁,佢上月剛在尤德夫人做完專注力及情緒問題 test, 話冇事。
但10月又被學校懷疑亞氏或資優,之後 ...
CAC = Child Assessment Centre

尤德夫人兒童體能智力測驗中心 (觀塘) Or (沙田)都係

回覆 shuhaha 的帖子

你試吓打去尤德問下小朋友其實做咗邊D assessment 同個評估結果係點如果評估到小朋友有特別需要,佢會幫你排l,E或者S位
明愛做評估我唔知幾錢,不過以前搵私家醫生就5k

引用:回覆+shuhaha+的帖子 你試吓打去尤德問下

原帖由 BeeBooMa 於 15-11-05 發表

你試吓打去尤德問下小朋友其實做咗邊D assessment 同個評估結果係點如果評估到小朋友 ...
謝謝你,尤德份報告係話佢發展正常冇障礙。
但由於後來學校再有懷疑亞氏或資優,我先打算去搵私家 check. 明愛$1500/hr. 我主力想 check亞氏,資優等6歲再有懷疑先 check.

剛打去明白,粗略回答係話已 cover咗自閉,但我有懷疑,佢話叫相關姑娘回復我。

回覆:shuhaha 的帖子

不過明愛都幾貴,$1500/hr, 通常做2至6個鐘,要 report另加$1500

我係排CAC的, 後來E位在明愛做訓練.
建議你正式在政府CAC做評估, 或者去協康會.
我仔都係亞氏保加, 早些做評估後再做訓練吧, 因為社交問題會越大越明顯的.

我想請問你係CAC(尤德)個評估做左幾耐?
我朋友之前都好似你咁去左CHECK 過度活躍, 但佢話個評估好短時間,又話佢唔係過度活躍,  跟住到小一就比老師懷疑佢有自傾, 而家拎左轉介信去CAC要重新排過做評估
我另一個朋友佢做的評估係成4-5個鐘, 本身懷疑過度活躍, 但出左黎有報告係阿氏。

引用:+本帖最後由+irenelwl+於+15-11-5+17:36+編

原帖由 irenelwl 於 15-11-05 發表

我想請問你係CAC(尤德)個評估做左幾耐?
喺尤德做咗前後大概3個鐘,先見家長大30min, 之後姑娘做大肌肉平衡評估,小朋友再獨自見醫生45min, 再同家長講返情況。
想問一吓,其實係咪可以要求學校寫轉介信呢?
希望尤德嗰邊會繼續跟進

引用:我係排CAC的,+後來E位在明愛做訓練.建議你

原帖由 Jcat 於 15-11-05 發表
我係排CAC的, 後來E位在明愛做訓練.
建議你正式在政府CAC做評估, 或者去協康會.
我仔都係亞氏保加, 早些做 ...
其實都會正式排政府,不過想快 d做評估,如果真係亞氏,盡快做訓練,怕錯過6歲黃金期

shuhaha 發表於 15-11-5 21:33
其實都會正式排政府,不過想快 d做評估,如果真係亞氏,盡快做訓練,怕錯過6歲黃金期

...
如果CAC話小朋友冇問題,你點排政府?

BeeBooMa 發表於 15-11-6 01:34
如果CAC話小朋友冇問題,你點排政府?
你唔好介意,一開始係咪母嬰健康院refer 你去CAC 㗎?你可以試下打返去話想見姑娘/paed,同佢講學校意見,請佢再幫吓你
HK 對有特殊需要兒童支援真係好落後,我地做家長唯有周圍都問吓試吓

引用:Quote:BeeBooMa+發表於+15-11-6+01:34+如果

原帖由 BeeBooMa 於 15-11-06 發表
你唔好介意,一開始係咪母嬰健康院refer 你去CAC 㗎?你可以試下打返去話想見姑娘/paed,同佢講學校意見, ...
一開始你幼兒學校 refer去健康院,宜家又轉了校,而且宜得懷疑佢嘅嘢又唔同咗。

引用:Quote:BeeBooMa+發表於+15-11-6+01:34+如果

原帖由 BeeBooMa 於 15-11-06 發表
你唔好介意,一開始係咪母嬰健康院refer 你去CAC 㗎?你可以試下打返去話想見姑娘/paed,同佢講學校意見, ...
點會介意,謝謝你意見就真

我朋友佢係step做左個初步的評估,唔記得1千定千五。跟住比左轉介信佢去cac排期。

引用:回覆+shuhaha+的帖子 我朋友佢係step做左

原帖由 irenelwl 於 15-11-06 發表

我朋友佢係step做左個初步的評估,唔記得1千定千五。跟住比左轉介信佢去cac排期。 ...
請問你知唔知排咗幾耐?因我怕排成年。謝謝

我排左半年, 月中去見, 朋友之前都係排左6-7個月左右, 我地都係粉嶺區

引用:我排左半年,+月中去見,+朋友之前都係排左6-

原帖由 irenelwl 於 15-11-06 發表
我排左半年, 月中去見, 朋友之前都係排左6-7個月左右, 我地都係粉嶺區
半年都快喎,謝謝

‹ 上一主題|下一主題