用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 tutortime pn
go

tutortime pn [複製鏈接]

Hello, 我仔仔下星期in 寶馬山tt, 之前school tour 半山campus 但感覺幾細空間,寶馬山campus 係咪spacious 啲?

有冇家長仔女讀緊pn 可以share 下個課程好唔好?

我知道多數target IS, 多數會入邊間?

Thanks

1    0    0    0

我仔仔返緊kln tong  PN , 多多係美式學前教育, 由美國總校監察, 真的很著重幼兒發展為主導, 外間既人會認為多多係一間好hea 既學校, 我本人就吾認同了!

我地班得15個學生, 有一個班主任, 一個課堂老師(外藉老師1.5小時, 國語1.5小時) 再加多一個助教 照顧, 你可以得知, 佢師生比例其實係好好, 一定care 到每個小朋友, 老師發問問題, 應該每個小朋友都一定有份參與 , 同埋佢地中間都會有茶點時間, 或者去outdoor , gym room 或playroom 玩, 我返左二個月, 暫時老師每個月都會email , 講返你子女上堂既情況(英文老師, 國語老師,班主任各一個email) , 同埋每個月月尾都會send 返d 學校生活相你睇, 學校每星期都會有報告email 話你知, 你小朋友這個星期上堂內容, 學左咩歌都寫得一清二楚 !

PN 課程內容吾複雜, 通過遊戲中學習, 著重幼兒點同其他小朋友相處, 學習自理, 佢地冇書冇家課, 但都有一本家課薄, 但就係由學校同小朋友做, 學期尾先派返比我地!"
自於現在出面好多本地學校都有所謂既親子家課, 好似中秋整燈籠個D 咁, 我地都冇,  燈籠係由學校老師上堂教做的!

佢地升小好多都入IS : CAIS ,ESF, 蔡繼友, 新加坡國際 , 澳洲國際等, 本地小學都有喇沙, 女拔, 男拔等!

回覆 jyk 的帖子

Their Braemar Hill campus is alot bigger than the Mid-Levels.  They have two floors.  Ground floor is for Pre-Nursery, K1 & K2.  First floor (brand new) is dedicated to the playgroup classes.  They also have one indoor playground which is on the first floor and one outdoor playground which is on the ground floor.  Hope this helps.

回覆 jyk 的帖子

http://www.tutortime.com.hk/en/tour/detail/4

回覆:tutortime pn

Thank you

如果最後想入local, 但係tt得k1 k2, 咁k3 點算?

咁如果IS 心儀CIS, 讀呢間係咪最理想?之前tt 嘅老師話CIS 係著重普通話多啲.. 聽落佢意思好似勁難..

另外我個仔係非常坐唔定,尤其係circle time, 最鐘意走嚟走去.. 唔知tt 其他同學仔有冇呢纇形小朋友?我都有少擔心會唔會影響到佢學習同其他小朋友.. (我個仔依家上緊Victoria playgroup, 大部份同學仔都乖同聽指令,所以感覺我個仔好似好曳咁..)所以都未知究竟IS 定local 適合多啲,可以比啲意見嗎?

Thanks

school tour有會左寶馬山果間,playground真係算大

....

佢地pn 學費都幾貴,係貴在咩?環境師資?

知唔知school bus 每月大概幾錢?(去西半山)
Thanks

有冇人了解紅山果間多多?

回覆:jyk 的帖子

TT 有K3

TT K3港島就要去紅山, 上次TT組織MOCK INTERVIEW 去過紅山,感覺沒有寶馬山的大, 而且好似無系好多人, 因為隔離仲有WOODLANDS同ETON

回覆 potter1127 的帖子

So the one located at Braemar Hill is the biggest campus?

九龍塘n班已經有offer了

引用:九龍塘n班已經有offer了 +

原帖由 nyip 於 15-11-17 發表
九龍塘n班已經有offer了
咁快?I think they accept application for nursery in December ?

回覆:Jumboshrimp 的帖子

可能我本身係pg, 所以咁快有offer, 要11月30日前reply

咁如果無讀playgroup,就要等大家回覆後有得見?!

Interview 成功之後要點?交留位費幾多?

我個仔無讀playgroup, online 報名pn 之後大約2個禮拜就有observation 同school tour

‹ 上一主題|下一主題