用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光vs九龍真光
樓主: JonesDay
go

大坑真光vs九龍真光 [複製鏈接]

引用:咁大坑真光對德望又會點選擇 ( +

原帖由 Yannie123 於 15-11-04 發表
咁大坑真光對德望又會點選擇
Good Hope x 3

回覆:Yannie123 的帖子

兩間都吾係直上中學,所以有d人話中學派位灣仔會好d,吾知係咪咁睇

回覆:Yannie123 的帖子

我估湾仔升中校網會好d,但想知坑真小學的學生夠唔夠湾仔區其他小學生爭,坑真小學學術成績如何?
高主教係咪仲谷?
女仔讀高主教小學升中學可以升返12校綱中學?

Yannie123 發表於 15-11-4 18:37
兩間都吾係直上中學,所以有d人話中學派位灣仔會好d,吾知係咪咁睇
真正唔睇成績可以直上中學...家長仲係咪咁心儀佢地

回覆:mcl203 的帖子

可惜現在不是話你心儀既學校就入到呢

回覆:大坑真光vs九龍真光

真光上到中學好似是津校,而德中是直資,亦要比學費?我的理解有無錯?

JonesDay 發表於 15-11-5 09:01
真光上到中學好似是津校,而德中是直資,亦要比學費?我的理解有無錯?

...
係.

而且另一分別係, 津校既聯繫位/直屬位係固定學額比例, 不能隨意改變, 但由私立/直資小學部升上直資中學既學額係無固定比例, 直升條件亦可以年年調整.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果唔計住邊,唔計宗教,真光中學免費, 比較吸引。適合讀書型女仔。

不過如果個女very presentable, 或體藝好, GH能得到更多機會更多support。

但坑真主要用中文,九真主要用英文,我都諗咗e個問題……但環境我鍾意坑真。 哈哈,不過我個囡凍過水

引用:但坑真主要用中文,九真主要用英文,我都諗

原帖由 glorialee1118 於 15-11-05 發表
但坑真主要用中文,九真主要用英文,我都諗咗e個問題……但環境我鍾意坑真。 哈哈,不過我個囡凍過水:heheh ...
坑真小係用中文,但坑真中係全英中,而且你睇返佢dse英文level 4以上係接近90%, 咁你又需要擔心佢中文教小學嗎?

glorialee1118 發表於 15-11-5 11:34
但坑真主要用中文,九真主要用英文,我都諗咗e個問題……但環境我鍾意坑真。 哈哈,不過我個囡凍過水:heheh ...
St Paul Coed 都係中小

glorialee1118 發表於 15-11-5 11:34
其實你只要睇下坑真小同九真小升中派位, 同埋坑真中和九真中DSE嘅成績(中學部有好多女仔都係小學部升上去, 某程度都可以反映到小學部嘅水平) , 就知點揀 (前提係你有得揀). 至於中小英小, forget it! 中小唔代表英文差. 好幾間神小都係中小.

winb6x2    發表於 15-11-5 13:35

因我都唔知點解會咁分,我囡in香港嗰邊in到口啞啞,反而佢九龍就ok,其實講真到底2面真光係咪冇乜關係。仲有九真到中學有冇分中文部同英文部?

我囡in坑真好快出黎,我諗15分鐘左右,可能坑真本身有幼稚園,收嘅人好少。而九真就int耐D,要差不多1小時,感覺上認真好多。我諗2間都唔易入,我較喜歡坑真,希望有offer就好啦!

九真, 不論中學部同小學部, 都完全唔係大坑真光嗰皮喎....

其實坑真係咪Band1小學,而九真是band 2?

mmlm2016 發表於 15-11-5 16:00
九真, 不論中學部同小學部, 都完全唔係大坑真光嗰皮喎....
你睇下樓主上面個問題, 就知道佢考呢兩間小學前到底有冇做下功課....

引用:我囡in坑真好快出黎,我諗15分鐘左右,可能

原帖由 JonesDay 於 15-11-05 發表
我囡in坑真好快出黎,我諗15分鐘左右,可能坑真本身有幼稚園,收嘅人好少。而九真就int耐D,要差不多1小時 ...

多年前我女考坑真都係好快出嚟,我剛好填完份家長問卷就in完,我女不是真幼生,都收。所以我認為因為不是真幼生,同無機會就in得快嘅說法係無根據。

引用:Quote:原帖由+JonesDay+於+15-11-05+發表我

原帖由 karen55407 於 15-11-05 發表
多年前我女考坑真都係好快出嚟,我剛好填完份家長問卷就in完,我女不是真幼生,都收。所以我認為因為不是真 ...
Karen, 多謝你回覆!希望我囡囡都有offer!😊

JonesDay 發表於 15-11-5 16:17
其實坑真係咪Band1小學,而九真是band 2?
小學冇分band,但坑真係接近八成幾上band 1英中....
‹ 上一主題|下一主題