用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家喜歡spcc邊一方面?
樓主: Armami
go

大家喜歡spcc邊一方面? [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 15-11-12 10:52
正確嚟講係「關連人仕」,而唔係指走後門嘅「關係人仕」。「關連人仕」係指學生嘅Sibling、教職員子女等等 ...
SPCC係入學申請表都有講明咩叫"與學校有關係之申請人",咁有咩問題?

直資學校一向都係收生自主, 就算佢個比例去到90%, 都無問題喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-11-12+10:52+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-12 發表
SPCC係入學申請表都有講明咩叫"與學校有關係之申請人",咁有咩問題?

直資學校一向都係收生自主, 就算佢個比 ...
因為SPCC係仲有受政府資助,所以有好多人覺得呢種收生制度唔公道。所以我成日話如果好似SPCC同D?S呢啲大把資源又大把捧場客嘅學校應該直接轉做私校就唔使俾其他人指指點點。

hkpapa852 發表於 15-11-12 11:09

直資學校一向都係收生自主, 就算佢個比 ...

咁又唔可以咁講, 始終用緊政府資助. 唔係話寫明就物都得.

另外係寫明, 係咪真係咁做, 所以要審計 (AUDIT)

retriever 發表於 15-11-12 11:16
咁又唔可以咁講, 始終用緊政府資助. 唔係話寫明就物都得.

另外係寫明, 係咪真係咁做, 所以要審計 (AUDIT) ...
直資學校既理念, 本身就係可以俾辦學團體有收生自主權, 呢樣嘢相信唔存在甚麼審計要求. 除非因為收生安排涉及不當地利用政府資助, 否則我唔認為審計處/教育局會理.

當然你可以用另一個方度 - "歧視非和學校有關係申請人"去評機會投訴.

所以我一向都唔欣賞呢D轉直資既傳統名校, 我亦唔欣賞直資學校呢個概念.

好似Soundervolt 咁講, 要收生自主又有Guts 既, 咪轉私校囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 15-11-12 10:52
正確嚟講係「關連人仕」,而唔係指走後門嘅「關係人仕」。「關連人仕」係指學生嘅Sibling、教職員子女等等 ...

OK.

你意思係"老闆級" 經"非關連人士"條隊?

但係"關連人士" + "關係人士" < 70%?

其實有趣既係, 入到SECOND IN 究竟有幾多 "關連人士"?!

有以下幾個可能:

1. 1ST IN 純睇表現入2ND IN, 所以 "關連人士"人數不確定, 每年不同.
2.  "關連人士"人數按7:3, 入SECOND IN, 可以比較保証個收生POOL純種D.
3. 儘量讓 "關連人士"多入2ND IN (這可能也是2ND IN 人數由200繳300原因), 好處係比較易向校友, 關連人士交待(起碼比左2ND IN先, 順氣D), 水平達標既俾位, 咁易D 收足70%, 仲可以WAITING 埋.

"關連人士"人數入2ND IN, 影響至大....

唔知形勢似上面邊瓣

回覆 hkpapa852 的帖子

唔係政府審計處, 係自審同搵獨立第三方審計,

任何大機構, 訂左程序都要審計下有無跟程序做.

相信學校都唔想自己人玩哂, 古時既"陪太子讀書"有一定正面道理.

學校也怕人LABEL 佢係貴族人士先入得, 你見佢地50蚊報名費都唔敢收就知.

retriever 發表於 15-11-12 11:38
就算學校會自我審計, 佢都唔會同你審呢D啦!

係申請表上講明不多於70%, 起碼打咗個底, 即係同佢地講: 如果你班有關係人仕太流, 一樣唔會收.

其實除咗SPCC, 英華都係咁啦, 有關係人仕同街外分兩條隊考, 只係英華有關係人仕最多只收一班, 比例少D啫.

按申請表上說明, 收生比例應該係咁:

70%或以下 (如果收足幼稚園推薦, 咁得番65%或以下) 為關係人仕
30%或以上公開
5%或以下由幼稚園推薦

hkpapa852 發表於 15-11-12 11:45

係申請表上講明不多於70%, 起碼打咗個底, 即係同佢地講: 如果 ...

如果收生程序咁清楚, 咁重要, 咁公開, 都唔審計, 咁就真係唔公道.

英華無話明關連人士收幾多.

BTW, 幼稚園推薦果5%, 無話明佔左關連人士部份口喎.

你點睇到?!

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-11-12+11:45+就

原帖由 retriever 於 15-11-12 發表
如果收生程序咁清楚, 咁重要, 咁公開, 都唔審計, 咁就真係唔公道.
其實SPCC講明不收多於70%關連人仕原意係想對大眾有透明度,但睇嚟有啲變成「陸雲庭睇相」嘅反效果...

hkpapa852  點解有人會想少做少錯, 其實有時都不無道理!  發表於 15-11-12 12:08

retriever 發表於 15-11-12 11:50
幼稚園推薦果5%, 無話明佔左關連人士部份口喎!

既然佢講得街外人不少於30%, 咁你話如果有幼稚園推薦個5%係邊度扣呢? 加位俾佢地?

收生程序咁清楚, 咁重要, 咁公開, 都唔審計, 咁就真係唔公道

你覺得收生程序要幾公開呢?

請問你有冇見過邊間直資小學有公開過佢地每個申請人面試既評分表呢? 無既話咁又公唔公平呢?

直資/私立小學小一收生, 本身就係一個黑箱作業既運作, 你連人地有咩實質收生要求又唔知, 面試評分亦唔知, 最後是否真的因面試得分較低而落選亦唔會知. 不要求一個根本不公平既機制下要求佢地會公平囉!

幼稚園推薦, 係要符合學費全減免, 照計唔會係"關連人士"條隊卦.... 咁佔左"非關連" 咪更易MEET >30% 既要求囉...

哈哈, 其實審計無話確保絕對公正.

只係確保程序公正姐.

姐係, 公開講過既野要做到...

係兩個概念.

引用:Quote:原帖由+4eyesDad+於+15-11-11+發表"

原帖由 Snoopyboy 於 15-11-11 發表
這年代講多錯多
認真便輸了
你呼籲大家「晤好咁認真」面對spcc 小學以"裙帶關係"為主的收生政策,亦即係呼籲大家對這間小學唔好咁認真!這是對裙帶關係的鄙視,亦鄙視這小學及以裙帶關係入學的小學生啊!話需如此,在Education Kingdom「全港小學」一大段裡,南區內"聖保羅男女中學附屬小學"&#153219;的帖子,沒有這份以"大家喜歡spcc 邊一方面"的帖子,這種情況,十分不尋常。這是不是表示Education Kingdom不願意儲存這個帖在「全港小學」&#153219;面之"聖保羅男女中學附屬小學"以方便其他家長參考?

引用:Quote:原帖由+Snoopyboy+於+15-11-11+發表

原帖由 4eyesDad 於 15-11-12 發表
你呼籲大家「晤好咁認真」面對spcc 小學以"裙帶關係"為主的收生政策,亦即係呼籲大家對這間小學唔好咁認 ...
你唔提我真係冇留意到

引用:Quote:原帖由+Snoopyboy+於+15-11-11+發表

原帖由 4eyesDad 於 15-11-12 發表
你呼籲大家「晤好咁認真」面對spcc 小學以"裙帶關係"為主的收生政策,亦即係呼籲大家對這間小學唔好咁認 ...
咁你有冇向版主詢問一下不尋常情況?

我絶無鄙視甚麼関係與否,因為我根本是冇任何關係的一族,亦與此貴族學校無緣

如果我太認真對待,我會不開心嘛

hkpapa852 發表於 15-11-12 11:45

係申請表上講明不多於70%, 起碼打咗個底, 即係同佢地講: 如果 ...

我理解幼稚園個5%系計入非關連人士個30%, 而且幼稚園推薦系5%或以上。
‹ 上一主題|下一主題