用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家喜歡spcc邊一方面?
樓主: Armami
go

大家喜歡spcc邊一方面? [複製鏈接]

回覆:fonghl2000 的帖子

This 70% rule is a very hot topic for discussion about this school. There are many opinions. As far as I know, none is favorable. How can a grossly biased selection criterion be a good admission policy?

引用:Quote:原帖由+AsaphEunice+於+15-11-08+發

原帖由 4eyesDad 於 15-11-08 發表
如果係1%或者0%,咁就唔好講70%!點解唔多於70%給 有 關人士?
請看清楚句子,佢寫不多於70%,沒有寫收70%,理解問題

醒目開學勳章

引用:This+70%+rule+is+a+very+hot+topic+for+di

原帖由 4eyesDad 於 15-11-08 發表
This 70% rule is a very hot topic for discussion about this school. There are many opinions. As far  ...

官津小學自行收生階段,必收生同計分入學制度,其實都係用嚟取錄有關係人士,佔總生人數最少一半。如果必收生多於三成,更要佔用統一派位名額,即有可能近六成學位屬有關係人士。

對學校而言,直資其中一個優勢係享有收生自由,其實佢鍾意點收都得。家長亦有報讀自由,如果認為不合理,唔認同,自然唔會報考。

而家設訂上限,即有關係人士可以少於七成,反過來睇,亦保證無關係人士最少有三成學位。

比起官津校,的確係留有略多空間,取錄有關係學生,但實際距離應該並非真係咁遙遠。

回覆:AsaphEunice 的帖子

大多人知道spcc預留大約70%位給有關人士,反而說1%或0%的, 有何意思?

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+15-11-6+04:18+

原帖由 Tintin926 於 15-11-06 發表
咁你真係要剪番個靚髮預備定

有同學仔有spcc同非d字頭直資offer,依家响非d字頭讀緊。

我都深信spcc係好學校,但揀適合小朋友既學校更加緊要。我好佩服呢位同學仔既家長。神校喎!隨時個小朋友依家讀緊嗰間考頭幾名既同學遲d都會插過去,但佢地都決定唔揀佢,揀左間小朋友更喜歡既學校。

引用:+本帖最後由+traeh+於+15-11-8+22:14+編輯+

原帖由 traeh 於 15-11-08 發表
"佢鐘意點收都得",咁面試做乜啫?

引用:Quote:原帖由+traeh+於+15-11-08+發表本帖

原帖由 4eyesDad 於 15-11-09 發表
"佢鐘意點收都得",咁面試做乜啫?
都話點收都得,咁點解唔可以面試?
人地連報名費都唔收仲想點呀。

講明收生比例又有乜唔好呢? 唔講明既又會話透明度低.........

回覆:oooasis 的帖子

昨天有fonghl2000在這裡回覆 eng_f_f 的帖子 :「梁校長很有禮貌,又不斷稱讚小朋友,還會說開學事情如校車安排,令你很開心愉快地離開!但...最後還是沒有offer ..反而一些名人子女,even 有讀寫障礙,都會有offer...」"點收都得"應該在申報表及學校網頁,清楚說明,可能會減低對家長的傷害。

ffaye 發表於 15-11-9 07:03
咁你真係要剪番個靚髮預備定

有同學仔有spcc同非d字頭直資offer,依家响非d字頭讀緊。
DXS?

咁佢小朋友現在讀成點?

回覆:大家喜歡spcc邊一方面?

有人喜歡佢,大部分都係上流人仕,識既人都有錢高尚啲,第時揾另一半都係容易找個有錢既。。。。

引用:Quote:ffaye+發表於+15-11-9+07:03+咁你真

原帖由 hippoo 於 15-11-09 發表
DXS?

咁佢小朋友現在讀成點?
都話非d字頭囉!

引用:講明收生比例又有乜唔好呢?+唔講明既又會話

原帖由 vinik 於 15-11-09 發表
講明收生比例又有乜唔好呢? 唔講明既又會話透明度低.........
就是沒有講明喎!學校大約講預留小一學位給有關係人士為總數的七成或以下,但是,實在是幾多,據我所知,從來沒有公布,冇乜透明度。

引用:有人喜歡佢,大部分都係上流人仕,識既人都

原帖由 micmicmic123 於 15-11-09 發表
有人喜歡佢,大部分都係上流人仕,識既人都有錢高尚啲,第時揾另一半都係容易找個有錢既。。。。

...
你有看到所謂上流人仕,與「小學生」時期在相同學校的不同人仕交往而有結果嗎?

真心覺得好,無論軟件、硬件以至教育的精神/理念層面。是我唯一/兩至三間覺得值得比$讀的學校。小朋友番學很開心、校長領導得不錯,師資優良及足夠,師生比例較全港低,課程由淺入深,課外活動多元化,exposure高,基督教精神/宗教教育濃厚,注重品德,尤其是初小,不會只注重學術,學校設施不用講,加埋其他同學的家庭背景有保證,簡直是Dream school, top of the top. 最後是男女校、又有升中。

chingyu    發表於 15-11-9 21:43

回覆 fonghl2000 的帖子

根據以往嘅post, 講得咁深入,通常都收喎。有時我覺得,校長自己都身不由己,校董會的壓力,各樣因素…百無人仕確難d

http://m.edu-kingdom.com/post.php?fid=174&tid=2268104&page=1
Spcc 無話收左 松囝

其實spcc in到邊日?

回覆 superying 的帖子

有興趣知道邊日開始IN 非關係人士.... 可大約知道有關係人士有幾多,

引用:回覆+superying+的帖子 有興趣知道邊日開

原帖由 retriever 於 15-11-10 發表
回覆 superying 的帖子

有興趣知道邊日開始IN 非關係人士.... 可大約知道有關係人士有幾多, ...
有同學仔4号in

‹ 上一主題|下一主題