用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 stop TSA
樓主: SoLM
go

stop TSA [複製鏈接]

我仔今年小三,我覺得TSA本身問題不大,問題出於每星期的補課。仔仔學校每星期一次1小時的補TSA,另外,一星期1次原本是成長課的內容,聽阿仔講有時也會做來補TSA。(我想與其他學校比,已不算多了)

最嚇人的是,暑假取3年級的書,當中有6本厚最少4cm的TSA練習,看到都有壓力。

同時,學校考試的模式漸趨向TSA形式,這也是一個問題。

記得自己小六時,要參加學能測驗(年代久遠),我是返下午班的,學校安排一星期二次(中文及數學)早上十一時回校補課,狂操試卷。

坦白講,那段日子,10時已吃午飯,放學6:00才回家,與現在的學生沒有分別。不過,當年的考核,是直接影響升中派位,所以辛苦也值得,也甘心。

但是,努力過後,順利派去好中學,入大學,有一份不錯的職業,以為有得選擇。倒頭來,是一場空,成日有人話要選擇合適的學校。一直希望兒子接受IB教育,因有感自己多年的傳統式教育,只是為了訓練考試,所以初出來工作要多思考、分析、有獨立主見,十分吃力。
要明白,IB課程之學校,小學每年$4000-$10,000/月,中學大部份也要$8000-$10000+/月,一般的家庭又怎可應付?
選擇?是真的?

anixon    發表於 15-11-7 23:33

阿仔讀的是舊區小學,但尚幸派中學以往都可以。自已完全唔覺孩子對TSA有壓力。學校不注重操TSA, 連練習都不用買。但自已有買一套幾寸厚的練習給孩子做,每學期一本。孩子一學期自操一次,不覺有何壓力 ; 但可能對某些家長,一學期做一次,已驚至面無血色啦!

王家爸爸  所以唔明點解有家長需要操小朋友TSA。   發表於 15-11-5 10:27

babypigpig 發表於 15-11-5 09:58
我仔今年小三,我覺得TSA本身問題不大,問題出於每星期的補課。仔仔學校每星期一次1小時的補TSA,另外,一 ...
同時,學校考試的模式漸趨向TSA形式,這也是一個問題.  一希望兒子接受IB教育,因有感自己多年的傳統式教育,只是為了訓練考試,所以初出來工作要多思考、分析、有獨立主見,十分吃力。

That's a very true reality.  Those monster parent should have a clear mind on that, what is the most important skill set you need when you are working? Do we still insist to mode the kids good at handling all kinds of exam but like a dump to handle challenge, too shy or too slow to voice out idea...All the kids are the treasure of the society and they are our future.  If you trained them as dump as possible, you will pay it.  

SoLM 發表於 15-11-5 09:37
Nothing... That is the most ridiculous point! What is the TSA for?
Then why are we worrying about it? Why don't parents just let their kids to do badly in TSA?
What if all parents do their TSA related homework for their kids, and just let them free-play in the exam? I think that's gonna be very interesting!!

大家又諗下,小三, 小六和中三都要考tsa

未讀三年級就開始操練, 呢個係第一關

第二關, 升上小四繼續操, 學校為左升中嘅亮麗成績唔會比你放鬆下,考呈分試和分班試又會令學生增加壓力

到中三, d中學又繼續以打好基礎, 當温書工具,以準備高中文憑試為理由, 繼續冇停 (如果中學唔操tsa, 反影出呢個試係冇謂試)

如果學生考試當日請假, 學校仲會安排做補考, 為乜呢…

要徹消tsa唔止係小三, 而係小六中三都要全面取消才解決這個既荒謬又唔得掂嘅的考試制度

hkpapa852  未聽過中學會操TSA, 因為完全唔重要  發表於 15-11-5 11:56

王家爸爸  所以唔明點解有家長需要操小朋友TSA。   發表於 半小時前

因為學校考試模式跟TSA, 買嚟當練習做, 我都係咁。

pingi 發表於 15-11-5 10:49

未讀三年級就開始操練, 呢個係第一關
我細仔剛上中一, 小學時學校只會小三, 小六時午飯時間或功課堂操TSA, 間唔中有TSA 練習比你當功課做.  大仔中五, 完成未聽佢學校操TSA, 考試當日請假有時比你補考, 有時又唔使.  當年我最大反應係, 可唔可以唔係午飯時做卷啊, 食飯就食飯!  不過我睇過, TSA好淺, 而我仔又唔當一回事, 反正又唔影響小朋友本身成績, 所以我都唔當一回事.  講真TSA真係唔係咩大問題, 取消佢, 係唔係又有第2樣取締? 到時就真係大問題啦, 老師, 學生, 學校又再來過, 唔好玩啦!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+pingi+於+15-11-5+12:20+編輯+

原帖由 pingi 於 15-11-05 發表

TSA請假係唔駛補考,我仔舊年試過,唔明點解大家咁緊張,平時考試緊張好多。

其實中學已很少操TSA,因為他們有更重要的任務 -- DSE,家長及學校會以DSE成績有幾多5**、以及入大U率來評學校,根本不用TSA。

香港的教育制度不會死錯人,要你得閒的,操DSE仲死,尤其是中文一科,識得不少教高中中文的老師,也反映中文卷離地,但仍然是繼續,真奇怪。尤其是閱讀理解的文章,又有文言文,真不明白對現在及未來之工作有何作用。若真的想培養人的品德,倒不如大家從小學習詩、詞、歌、賦。

還有,要說服人TSA是好的、香港教育好的,請各官員、公務員的子女留港讀書,而不是越走越早。

醒目開學勳章

我仔小三,沙田小學,今年有中英數各一本TSA,及校有額外TSA之工作紙都是以功課形式做, 沒有加堂或補課上TSA, 老實我仔話寧願做TSA功課,因為比學校D功課容易好多

回覆:stop TSA

呢個試係官津校都一定要參加,私校根本唔使參加。有私校係呢個時候高調企出來宣布唔參加TSA,唔知為乜呢?

‹ 上一主題|下一主題