用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑與優才,你們會點選擇
樓主: tingshun0135
go

培僑與優才,你們會點選擇 [複製鏈接]

引用:如果不是自己小朋友讀,我都會話優才好,因

原帖由 teambuilder 於 15-11-05 發表
如果不是自己小朋友讀,我都會話優才好,因為成績好d。但當年我就為自己小朋友揀左培僑(我係1st後放棄),現 ...
1)GT 都係有兩個sem break,GT又好培僑又好,有sem break的確係好,大人細路都開心,雖然平時人地放長假時有term break 的學校會縮短小小,但十分值得。2)雖然培僑話sibling 一定入final round, 講真要out 你入到final round out 一樣得,現在仲邊有直資必收弟妹。GT都冇俾promise 一定比細路妹入最後一round, 但實情是學校都好肯比機會waiting 緊的細路妹。3)兩間分開校舍的確沒有在同一間接送方便,不過也應考慮邊間學校較近自己居住地方。住將軍澳區的讀GT,小一至三相對冇多功課,45min 車程出旺角okay, 之後就可以好近了。

引用:GT小學部的空氣同空間好麻麻,+

原帖由 Yeahp 於 15-11-05 發表
GT小學部的空氣同空間好麻麻,
Pk 附近都幾多煙

簽名被屏蔽

回覆:bubuG 的帖子

我經常番學校做義工,一啲都唔覺有煙喎,請問煙從何來呢?

回覆 cch0928 的帖子

咁你都講得啱,兩間學校各有各優點。不過如果計地點,都係培僑比較大路d, 因為優才校車路線年年唔同,唔係住將軍澳的就要考慮接送問題,呢點已令好多家長卻步; 如果住將軍澳就一定有校車,不過初小卻要出旺角番學,雖然話45分鐘車程,但有時想自己接送都真係唔近,如果住將軍澳,我會先考慮真道。其實我好buy優才校長同埋好認同家長要上堂呢個安排; 有朋友小朋友都係讀優才,佢地都好buy校長。另外優才好似養左兩隻貓,都幾有趣。而培僑就硬件軟件都唔錯,學校行政都清析,學生同家長都讀得好舒服,冇乜大問題。

上天文台website or 睇天氣報告便會知香港空氣最差的地區在那,不過都唔代表一定有什麽影響/問題,但有氣管敏感之類就小心d

回覆:培僑與優才,你們會點選擇

GT 就算你frist waiting, 聽晒十堂都未必收,所以培僑好似比較穩陣!

回覆:yikkiubb 的帖子

旺角校舍容易截的士走嗎?趕去培僑需時多久?

回覆:AgapePa 的帖子

又唔駛咁極端嘅,旺角空氣特別唔好,GT 旺角校舍細係有目共睹,香港九龍新界仲有好多較好空氣and 空間的小學

樓主說不計地點, 以學術及入大學計, 我選GT.
計地點, GT在旺角+調景嶺, 培橋在大圍山上, 空氣培橋好些.

利申: 我小朋友GT有3RD IN, 培橋2ND IN.

回覆:培僑與優才,你們會點選擇

各有千秋,睇小朋友性格!
兩間都happy school ! 或者選擇近屋企果間!
GT 如果唔係住將軍澳附近,返學都幾麻煩

簽名被屏蔽

GT for sure

‹ 上一主題|下一主題