用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心或聖提
樓主: kongman
go

聖心或聖提 [複製鏈接]

引用:例如英文+85.09,+即是好過85.09%嘅學校 +

原帖由 Baggio10 於 15-11-05 發表
例如英文 85.09, 即是好過85.09%嘅學校
咁聖心個數点理解呢? 謝。

回覆:dwkw333 的帖子

聖心提供的是分數,是一般的做法

dwkw333  Tks.  發表於 15-11-5 17:44

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-11-5+14:16+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-05 發表
過份著重英文既家長, 平時只會俾小朋友睇英文書, 睇非廣東話節目.

到時中文字又唔識, 詞語又唔識又個, 唔 ...
我朋友係一個好例子,佢嘅小朋友讀書唔錯英文嘞嘞聲,但自少用全英環境生活,讀到高小因中文成日唔合格,所以後來要轉讀國際學校,而且愈來愈英文化生活。如果家長一心俾小朋友第二時出國讀書就唔緊要,但要留係香港升讀主流中學或面對DSE什至IB,中文科就唔可以被忽略啦。

回覆:kongman 的帖子

引用:我覺得未必係第2志願「抽中」聖心,可能經

原帖由 JKCheng 於 15-11-05 發表
我覺得未必係第2志願「抽中」聖心,可能經叩門或其他途徑。因聽聞有聖幼生抽唔到聖心津而去咗私立部。好似 ...
我都估聖心乙二係扣門中,呂小乙4都係扣門中,冇咩可能乙四中呂小,上年有人乙2入唔到呂小!

JKCheng 發表於 15-11-5 16:47
聖提用咗全港排位嘅percentile, 定是above average 嘅percentile??亦即是實際幾多分? ...
其實我都想知, 聖提呢個 Average HKAT Scores (Percentile)應該要點理解呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:JKCheng+發表於+15-11-5+16:47+聖提

原帖由 hkpapa852 於 15-11-06 發表
其實我都想知, 聖提呢個 Average HKAT Scores (Percentile)應該要點理解呢?
要對返當年percentile,找出 score

例如如下

http://applications.edb.gov.hk/circular/upload/EDBCM/EDBCM14173E.pdf

siden    發表於 15-11-6 10:32

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-11-06+發表

原帖由 titibaby 於 15-11-06 發表

例如如下
睇番個表,請問standarized Score (標準分) 点理解呢?謝謝!

titibaby 發表於 15-11-6 09:14

例如如下
明白了.....

以2014年標準計, 中文科Percentile如在82, 分數其實只是61-62之間

請問有以前教育局既Pre-S1常模分資料嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:titibaby+發表於+15-11-6+09:14+要對

明白了.....

以2014年標準計, 中文科Percentile如在82, 分數其實只是61-62之間
以前看過,都是差不多結論

google 幫到你

引用:Quote:titibaby+發表於+15-11-6+09:14+要對

明白了.....

我睇表一,82 大約= 65.5. 你睇邊版個數呢?Tks.

dwkw333 發表於 15-11-6 09:43
我睇表一,82 大約= 65.5. 你睇邊版個數呢?Tks.

第二頁表一, 中文科常模表..... 咦! 係喎..... 睇錯咗, 係65-66之間先真

dwkw333  Tks for your update.  發表於 15-11-6 09:55

宜家D學校嘅年報, 真係冇返個stat.嘅degree都睇唔掂

ok3 發表於 15-11-6 12:08
宜家D學校嘅年報, 真係冇返個stat.嘅degree都睇唔掂
要"偽術"專家先得

hkpapa852 發表於 15-11-5 10:28
其實依家好多學校都係得個"名".

以近三年(2012, 2013, 2014)Pre-S1表現, 聖提仲好過MSS (MSS衰中文, 得5X ...
言下之意,即係話聖提喺學術方面仲好過聖心,尤其中、英文?

sunnygirl  你有無睇埋後面有jm回應?好似話睇錯圖表  發表於 15-11-7 10:54

kongman 發表於 15-11-7 06:10
言下之意,即係話聖提喺學術方面仲好過聖心,尤其中、英文?
已經討論過,因數據顯示方式不同,無法直接比較。
其實就算知嚟都無乜用,Pre-S1成績只能估計是否收得多B1學生

真相大白, 不過again, 家長應該明白, 去到依個level的學校, 比較平均分數高低的意義其實已經不大, 就算入到間ranking高的又如何. 兩者之間其實仲有好多因素比較, 全日/半日, 比錢唔比錢等, 中學地點, 聖公會和嘉諾撒會連宗教也不一樣.  

醒目開學勳章

引用:真相大白,+不過again,+家長應該明白,+去到

原帖由 kathyl331 於 15-11-07 發表
真相大白, 不過again, 家長應該明白, 去到依個level的學校, 比較平均分數高低的意義其實已經不大, 就算入到 ...
仲有學校傳統與文化,學生氣質,著重音樂定某類運動等等。最緊要適合小朋友。

回覆:聖心或聖提

咁請問兩間中學既DSE成績又如何呢?

‹ 上一主題|下一主題