用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心或聖提
樓主: kongman
go

聖心或聖提 [複製鏈接]

回覆:hkpapa852 的帖子

我指 2012和之後

Baggio10 發表於 15-11-5 09:44
回覆 siden 的帖子

手頭上有2009~2012三個學年數據,
其實唔應該用平均分去睇 逐科睇會好D.

兩間女子中學既數學Pre-S1成績不相伯中, 但中文同英文, 明顯係聖提出色好多. 尤其係中文, 聖提平均有8X, 聖心只有6X.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 tanglulu 的帖子

可能係因為你小朋友學術底好,老本雄厚,上小一會輕鬆,但讀落去,點都吾係輕鬆過種。
同係名津小,朋友兩個女,佢話聖心谷過Marymount得多。

Baggio10 發表於 15-11-5 09:44
回覆 siden 的帖子

手頭上有2009~2012三個學年數據,
咁都揾到。
服你。

我最鐘意睇呢啲數據。

回覆:siden 的帖子

無錯,我第一次見到都唔係咁相信,同我係EK得到的印象相距甚遠

siden  Same  發表於 15-11-5 10:43

Baggio10 發表於 15-11-5 10:19
無錯,我第一次見到都唔係咁相信,同我係EK得到的印象相距甚遠

其實依家好多學校都係得個"名".

以近三年(2012, 2013, 2014)Pre-S1表現, 聖提仲好過MSS (MSS衰中文, 得5X), 真係估唔到!

睇嚟英小既中文, 真係有需要改善
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-11-5 10:28
其實依家好多學校都係得個"名".

以近三年(2012, 2013, 2014)Pre-S1表現, 聖提仲好過MSS (MSS衰中文, 得5X ...

你放心。

依家某些英小的band 1直屬中學DSE中文考到一獲泡。

應該已經知死開始谷行小學中文。

siden 發表於 15-11-5 10:45
你放心。

依家某些英小的band 1直屬中學DSE中文考到一獲泡。
不過D家長仲未知死, 剩係睇一個二仲堅持要英普幼稚園, 英文小學..... 甚至仲話中文自己教咪得囉!

Baggio10 發表於 15-11-5 10:19
聖心相比之下咁差, 我都覺得奇怪, 尤其係佢兩間直屬小學, 一間中文教深一文, 一間英文教深一年

hkpapa852 發表於 15-11-5 11:00
不過D家長仲未知死, 剩係睇一個二仲堅持要英普幼稚園, 英文小學..... 甚至仲話中文自己教咪得囉!
...

咪係! 除非一早預咗小朋友出國, 否則考DSE時如果中文衰咗, 俾你英文攞5**又如何!?

很難相信可以用個"差"字去形容這學校。不如用"垃圾"兩個字去形容會否更恰當?
要比較學校其實有好多方法,成績只係其一。
不過怪獸家長們只係睇成績,以為讀到成績較好的學校,自己仔女就一定會叻啲,前途好啲。

引用:很難相信可以用個"差"字去形容這學校。不如

原帖由 kathyl331 於 15-11-05 發表
很難相信可以用個"差"字去形容這學校。不如用"垃圾"兩個字去形容會否更恰當?
要比較學校其實有好多方法, ...

我相信樓上唔係話 SH 「差」, 只不過係形容數據上的 「落差」。

係人都知SH係好學校,不用反感。

回覆:siden 的帖子

若要比較,這些post真的可以講到天光。聖心版內也有不少在比較上午好還是下午好,認真便輸了。
要比較學校還有很多因素。聖心有一半係私立,部份家長的確比較進取。叻果批,很多人初小已轉會co-ed, DGJS. 但下午班比例的確比較少,較loyal。我相信聖提也一樣.

kathyl331 發表於 15-11-5 11:27
要比較學校其實有好多方法, ...
比較學校其實有好多方法,成績只係其一

啱! 不過你要睇下問下學校自行時, 學術成績佔評分幾多%先

這是學校用量化比較學生的方法,很正路。但作為家長是否應該使用相同態度去比較學校呢?實在看過太多家長,明明住屯門,都千方百計希望小朋友往跑馬地返學,累死小朋友。
兩間都係超好學校,就係因為有這些量化的數據存在,就累死了不少家長和小朋友。

大部份邪惡嘅事情,都係好心人想出來的。TSA也是一樣,當扭曲了原意,本質便失去了意義。

kathyl331 發表於 15-11-5 12:11
這是學校用量化比較學生的方法,很正路。但作為家長是否應該使用相同態度去比較學校呢?實在看過太多家長, ...

明明住屯門,都千方百計希望小朋友往跑馬地返學

你以為呢D家長貪圖既係數據上既分數高低嗎? 錯了! 要分數高, 入U率高, 屯門不少中學都唔會差得過呢幾間

人地追求既, 係"名氣".

以數據去評估一間學校是否"名實相符", 我唔認為有問題.

引用:雖然聖心比聖提谷,但如以+Pre-S1作參考,

原帖由 Baggio10 於 15-11-05 發表
雖然聖心比聖提谷,但如以 Pre-S1作參考,聖心成績明顯比下去,要知道聖提Pre-S1是全港數一數二的。

...
路過,前兩年研究過數據,也覺得很好奇,差不多有dgs 咁勁

後來ek 有高人post 過個表
原來ssgc 的數定義不同(好像是 curve ranking 不是score)

要看真d 先

引用:Quote:siden+發表於+15-11-5+10:45+你放心

原帖由 hkpapa852 於 15-11-05 發表
...
嗰啲家長應該了解一下而家啲中文科課程,睇下仲會唔會話中文可以自己去教。

hkpapa852 發表於 15-11-5 12:16
明明住屯門,都千方百計希望小朋友往跑馬地返學

你以為呢D家長貪圖既係數據上既分數高低嗎? 錯了! 要分數 ...

Agree

你去鄧顯個網睇下,勁到嚇親你。
使乜出香港島九龍?

什麼Maryknoll/協恩/ GH/ 啤梨羅士(sorry唔識寫)/九華/ LS 都追唔上靠邊站。(除咗科英文)

其他人點諗我唔知。

但我自己睇完個DSE result 衷心拜服。

引用:Quote:原帖由+Baggio10+於+15-11-05+發表雖

原帖由 titibaby 於 15-11-05 發表
路過,前兩年研究過數據,也覺得很好奇,差不多有dgs 咁勁

後來ek 有高人post 過個表
找到,應該一個係 mean,一個係全港percentile

siden    發表於 15-11-5 13:13
‹ 上一主題|下一主題