用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心或聖提
go

聖心或聖提 [複製鏈接]

中西區,聖心同聖士提反女子,邊間好啲?
   2    0    0    0

SSGS

回覆 siden 的帖子

點解聖提好啲?

回覆:聖心或聖提

同問

引用:回覆+siden+的帖子 點解聖提好啲?

原帖由 kongman 於 15-11-04 發表

點解聖提好啲?
初小明顯冇聖心咁谷

升直屬中學冇聖心咁難(2 小fight for 1中)

引用:Quote:原帖由+kongman+於+15-11-04+發表回

原帖由 siden 於 15-11-04 發表
初小明顯冇聖心咁谷

完全同意

ssgs

siden 發表於 15-11-4 09:34
初小明顯冇聖心咁谷

除此之外,校風同學術方面又點睇?

學術咁谷法,聖心當然好些。學校谷,家長自然跟住谷。

之但係,有冇需要咁谷?有冇需要咁早谷?如果目標只係自家 band 1 直屬中學。

話說回來,SSGS雖然初小唔谷,也不能hea讀的。家長唔在初小keep住support, 上到高小搞唔掂的。

引用:Quote:siden+發表於+15-11-4+09:34+初小明

原帖由 kongman 於 15-11-04 發表
除此之外,校風同學術方面又點睇?

嘉諾撒會有邊間學校校風唔好?

SSGS應該都很不錯。

回覆:siden 的帖子

雖然聖心比聖提谷,但如以 Pre-S1作參考,聖心成績明顯比下去,要知道聖提Pre-S1是全港數一數二的。

Baggio10 發表於 15-11-5 00:52
雖然聖心比聖提谷,但如以 Pre-S1作參考,聖心成績明顯比下去,要知道聖提Pre-S1是全港數一數二的。
  ...
2間都有自己直屬中學...頗大比例直升中學.....如何得知如以 Pre-S1作參考.....聖心成績明顯比下

聖心很谷嗎?開学兩個月了,功課量很合理,默書,評估等分佈平均,有充足時間預備,不難適應啊。

siden  你過咗蜜月期就明  發表於 15-11-5 07:50

引用:Quote:Baggio10+發表於+15-11-5+00:52+雖然

原帖由 mcl203 於 15-11-05 發表
2間都有自己直屬中學...頗大比例直升中學.....如何得知如以 Pre-S1作參考.....聖心成績明顯比下 ...
我估佢意思係聖提中學收返較多聖提小學學生,因為ps1成績根本就唔會向外公佈。

引用:雖然聖心比聖提谷,但如以+Pre-S1作參考,

原帖由 Baggio10 於 15-11-05 發表

...
請教怎樣可以知道一間學校pre-s1 的資料?

Baggio10 發表於 15-11-5 00:52

...

你從何得知?
我不相信SSGS比SHCC pre S1好很多。

如果真如你所說,我強烈懷疑扯高SSGS pre-S1的是本區band 1 外來生。

聖心中學之前非常非常少位給外來生。

手頭上有2009~2012三個學年數據,
以2011-12為例,中英數平均分:
聖心     SHCC (69.5)
聖提     SSGC (78.3)

數字可在學校網頁找到:
http://www.shcc.edu.hk/images2/content/report/school%20report%2011-12%20nov%206.pdf
(P.17)

http://www.ssgc.edu.hk/files/asr2011.pdf
(P.165)

單憑中西區外校生可以扯高Pre-S1成績, 不太可能吧.
其實拔萃女校 - 一間有一半外校生又能招收全港TOP成績
的女生, 2011-12年Pre-S1平均分是77.1

siden 發表於 15-11-5 07:49
你從何得知?
我不相信SSGS比SHCC pre S1好很多。
聖提女子校務報告有Pre-S1 (HKAT)成績, 多年嚟中英文都係8X, 數學就差D, 得7X.

但聖心我就從未見過, 咁又點比較呢? 靠估?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

乜真係咁難揾咩,可能聖心都唔係咁想俾你知,2012打後都無Pre-S1數據了。

Baggio10 發表於 15-11-5 09:57
乜真係咁難揾咩,可能聖心都唔係咁想俾你知,2012打後都無Pre-S1數據了。

...
2012年份校務報告都無喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題