用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣才算第一組別學校成績(純睇DSE 成績) ...
go

怎樣才算第一組別學校成績(純睇DSE 成績) [複製鏈接]

如題, 是否以下皆是就可以話是第一組別學校成績?1. 升讀大學入學要求超過五成
2. 五科達2級或以上水平超過九成
3. 四個核心科目(中/英/數/通)的2級及3級的平均百份率分別高於九成及六成

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

恕我直言, 第一組別學校唔會只公佈2以上或3以上, 或只公佈3322比率

Charlotte_mom 發表於 15-11-3 17:15
恕我直言, 第一組別學校唔會只公佈2以上或3以上, 或只公佈3322比率
唔,有D乜都唔公佈,都大把人當佢地神校喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

只公佈五科達2級或以上水平,意味著學校預左學生讀副學士或者文憑課程。原因係AD/HD課程只要求22+222或以上成績。

johnnywalker 發表於 15-11-3 17:38
b1既學校係唔會公布2級以上水平,當一間學校夠膽只公布5級或以上成績既,必b1無疑,只公布4級以上既,屬b1 ...
其實好難一概而論,以中西區 B1 為例:
1。有啲學校公布4以上、5以上、5*以上,例如SJC。
2。有啲學校只公布有幾多個勁人,其他嘜都無提,例如KC。
3。有啲學校幾乎嘜都無提,例如SPC。

我會以呢個標準去訂
如果平均4級以上既比率有40%,就可以係band 1 學校
40%-55% 係band 1c
55%-70% 係 band 1b
70% 以上係 band 1a
另外
80% 以上係 神校級別

回覆:怎樣才算第一組別學校成績(純睇DSE 成績)

每人有自己心目中嘅排列想法!  

我覺得首先要知道呢個答案嘅目的,究竟係想幫學校排名定係想幫小朋友揀選心水嘅學校?如果係前者,茶餘飯後傾下最好,再講十年都唔會有結果。如果係後者,就要睇邊樣對小朋友最重要,狀元產量,5**或4以上,入三大,入八大,學位課程,33222,邊樣對小朋友最重要最貼身就睇邊樣!

LoveChild 發表於 15-11-3 17:06
如題, 是否以下皆是就可以話是第一組別學校成績?1. 升讀大學入學要求超過五成
2. 五科達2級或以上水平超過 ...
如果只係單純你呢幾項要求, 就算B2學校都做到, 我諗大家會睇埋入8大率及3大率。

回覆 LoveChild 的帖子

1. 升讀大學入學要求超過 "五成"
2. 五科達2級或以上水平超過九成
3. 四個核心科目(中/英/數/通)的2級及3級的平均百份率分別高於九成及六成

第一組別學校升讀大學入學要超過 "六成"。

wchnyl 發表於 15-11-6 14:50

3322+1X超過六成二線都做到, 我諗係本地8大學士學位及3大入學率(唔計太空果D)會比較可靠。

wchnyl 發表於 15-11-6 14:50

升讀本地大學學士學位課程比例, 比升讀大學更有意思
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:每人有自己心目中嘅排列想法!++ 我覺得首

原帖由 Band5 於 15-11-03 發表
每人有自己心目中嘅排列想法!  

我覺得首先要知道呢個答案嘅目的,究竟係想幫學校排名定係想幫小朋友揀選 ...
Best answer.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:wchnyl+發表於+15-11-6+14:50+回覆+L

原帖由 hkpapa852 於 15-11-06 發表
升讀本地大學學士學位課程比例, 比升讀大學更有意思
本地「資助」大學學位%。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題