用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS reserved
樓主: 靚mama
go

DGS reserved [複製鏈接]

回覆 Tang614 的帖子

唔認同portfolio精唔精美会影響結果!我都只係填学校附的form, 再好簡單地用一口釘書釘釘上再用一个second hand的file入住去交,so far冇問題喎!

回覆 tung_yan0623 的帖子

佩服佩服

回覆:DGS reserved

會吾會樣貌身形會影響到?

回覆:fatman69 的帖子

唔會啦,網上申請表唔使貼相架,又唔使寫家庭資料,唔會因個様同家庭背景影響。我地學校好多人都係交份學校申請表加相關資料,用魚尾夾住交都入圍。睇讀邊間小學多D囉。

Master167 發表於 15-11-7 11:56
唔會啦,網上申請表唔使貼相架,又唔使寫家庭資料,唔會因個様同家庭背景影響。我地學校好多人都係交份學校 ...
唔可以叫做“入圍”,極其量叫攞到入場券~

ANChan59    發表於 15-11-7 13:36

wacha 發表於 15-11-4 17:06
咁又係喎!連6年級都未考試就in.
所以小五第一次呈分試是重中之重!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Master167 發表於 15-11-7 11:56
唔會啦,網上申請表唔使貼相架,又唔使寫家庭資料,唔會因個様同家庭背景影響。我地學校好多人都係交份學校 ...
好似....尾果頁要貼HKID

Yanamami  佢意思係攞到入場券前都唔洗見样~  發表於 15-11-7 14:04

Yanamami 發表於 15-11-7 13:31
唔可以叫做“入圍”,極其量叫攞到入場券~
可以叫甄選後入場券

Yanamami  佢意思係攞到入場券前都唔洗見样~  發表於 1 分鐘前

HKID 咪成個樣放係度囉

我覺得冇特異功能的話,樣好重要,有得揀點解吾揀,出多個港姐都好!

回覆:fatman69 的帖子

唔係個個小朋友申請申請表時足11歲,ID未必有相;即使有相,ID張相有幾靚,大家都知啦,我相信DGS未至於申請申請表都要相下個樣。

Tang614 發表於 15-11-7 02:32
可能係portfolio做得唔好掛,去救職如果份CV寫得唔好,幾叻都會被HR篩走……
校長多次強調,只會留意資料的內容,和包裝、印刷等完全無關。

不少以往的成功例子,都是用一個魚尾夾將所有A4紙夾著,不需要任何包裝。

親戚的女申請時沒交profolio,只如上面說交表、成績表,沒有一封推薦信在內,只用釘書机釘起。但成功考入,她是在名小学第一名。
相信女扙揀人,自有一套,女扙校長話從未揀錯一個学生

可能第十名的有推薦信,咁咪有得入圍!

回覆:cheng2 的帖子

正是! 填資料表格如實報導,根本無花巧可言! 如何填得好 /唔好之別而影響面試機會?

有幾多實力才是皇道!

回覆 Santana 的帖子

好嘅portfolio 唔一定講印刷精唔精美,其實資料正確,spelling, organization 等都係好重要。
當然,如果無晒位,剩下兩份同分嘅portfolio 一定要二揀一嘅話,我都會揀印得靚啲果個,因為有多啲付出和誠意。(純屬個人意見)

醒目開學勳章

引用:正是!+填資料表格如實報導,根本無花巧可言

原帖由 Santana 於 15-11-07 發表
正是! 填資料表格如實報導,根本無花巧可言! 如何填得好 /唔好之別而影響面試機會?

有幾多實力才是皇道!
可能係講緊填漏重要項目/活動/獎項,填錯資料,或者錯字好多但後來至發現?

有些人找到社會知名人仕寫推薦信,就算名次低幾名都照收!

其實收咁多份表格, 校長會睇哂咁多份?

引用:回覆+Santana+的帖子 好嘅portfolio+唔一

原帖由 Tang614 於 15-11-07 發表
回覆 Santana 的帖子

好嘅portfolio 唔一定講印刷精唔精美,其實資料正確,spelling, organization 等都係 ...
印得精美=/=無跟表格格式 去填表??

‹ 上一主題|下一主題