用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小、播道、優才、港同
go

音小、播道、優才、港同 [複製鏈接]

如題, 家住將軍澳,你地如何選擇。
返港同會唔會太遠
   2    0    1    0

醒目開學勳章 王國長老

港同有校車, 不過車費會近$2300

回覆:音小、播道、優才、港同

當然是港同

港童你係指自己搭車定坐校車先?同埋中學係黃竹坑,自己返學成條線坐哂,都咪話唔抵坐!

ken8888 發表於 15-11-3 13:49
如題, 家住將軍澳,你地如何選擇。
返港同會唔會太遠
其實除咗地點, 你仲有D咩考慮因素先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

若港同取錄,就會坐港鐵返學, 須然TKO有校車塔,但車程部須要約1小時, 如自行帶,約7-8個字到。
至於中學, 南港島線巳有, 應該都方便, 但返放學相應會長。

多將軍澳人返港同嗎?真係有點遠。。。。

港同,優才、播道、音小。。。。
排名就係咁。。。。

回應HKpapa852, 其實都考慮個仔的性格, 喜好, 學習, 是否適合邊一間小學。
阿仔性格開朗,喜歡多說話, 做功課要人篤住先做, 可能互動教學適合d。

請住TKO, 而返港同小學的家長,請揮揮手!!!

醒目開學勳章 王國長老

引用:請住TKO,+而返港同小學的家長,請揮揮手!!!

原帖由 ken8888 於 15-11-03 發表
邊有咁岩o係度出現。不過可以話你知坐滿一架大巴lor(仲有d高年班會選擇坐地鐵)

我都係今年去到港同3rd 既家長,心儀港同,如果有幸收,又要煩惱坐校車同坐甘耐,每日花來回兩小時,對小朋友會很辛苦嗎

醒目開學勳章 王國長老

引用:我都係今年去到港同3rd+既家長,心儀港同,

原帖由 littlestar_2009 於 15-11-03 發表
我都係今年去到港同3rd 既家長,心儀港同,如果有幸收,又要煩惱坐校車同坐甘耐,每日花來回兩小時,對小朋 ...
兩個鐘計塞車同站站停未呢。可能實際仲耐,研究左先,太耐小朋友都辛苦

我個女已經讀小六了

JackJoe 發表於 15-11-3 15:46
我個女已經讀小六了
想問下,我之前見你post 係姐姐揍,想知平時來回用左幾多時間?如果坐校車又差幾遠時間?你女女coming 會否升讀港同書院?是否更遠?

大仔P.5,頭3年搭校車,TKO線頭站上尾站落(最抵搭),全程一般約50分鐘。

ken8888 發表於 15-11-3 14:31
回應HKpapa852, 其實都考慮個仔的性格, 喜好, 學習, 是否適合邊一間小學。
阿仔性格開朗,喜歡多說話, 做功 ...
幾間都可以, 但似乎就近會好D.....

建議你研究清楚每間學校既資料, 睇下自己仲有咩考慮因素, 如教學模式, 升中有無呈分, 中學學制等.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:littlestar_2009 的帖子

我住寶琳,坐港鐡 7:00am 出門口,約 7:40am 返到學校,由於未坐過校車唔知要幾多時間。

應該都會升讀書院,遠係遠D,但係佢鐘意,出門時間差不多,因為同一棟大廈有個師兄升了上書院,大家成日在𨋢度撞到。

我仔果班都有小量同學住將軍澳,以我所知佢地有d早上嫌早所以自己搭地鐵送,送完就返工,小朋友放學就搭校車。

引用:我都係今年去到港同3rd+既家長,心儀港同,

原帖由 littlestar_2009 於 15-11-03 發表
我都係今年去到港同3rd 既家長,心儀港同,如果有幸收,又要煩惱坐校車同坐甘耐,每日花來回兩小時,對小朋 ...
我將軍澳,小朋友小一,坐校車,尾2站,7:10上車我覺得好ok. 係貴d但至少有選擇!坐地鐵都可以不過背住書包同樂器圖書好重下!以誇區來說35-40min 算正常

‹ 上一主題|下一主題