用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 解構 KV 面試
樓主: easybebest
go

解構 KV 面試 [複製鏈接]

我都好認同每間學校都有自己方法去揀當時表現比較突出的小朋友, 如果唔係點保持各幼稚園嘅名聲

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-11-04+發表我

原帖由 Jumboshrimp 於 15-11-04 發表
我絕對同意你所講。作為家長我冇辨法,亦不會控制小朋友interview 時的action .對兩歳小朋友來說it is way  ...
我跟你既想法很相似,所以我放棄了個offer! 爸爸帶囡interview完出來時話佢表現ok, 但佢自己個人感覺唔係好好!雖然我知道而家小學課程深咗好多,但我唔需要我囡響幼稚園階段要讀定小學課程!再者,朋友由呢間入咗「神校」都話頭一年可以食老本,但小朋友本質同後天努力都重要!呢間係一間好學校,亦著重小朋友自理能力,只可惜我的想法跟他們的教學理念不太配合!

引用:Quote:原帖由+Jumboshrimp+於+15-11-04+發

原帖由 99dogdog 於 15-11-04 發表
我跟你既想法很相似,所以我放棄了個offer! 爸爸帶囡interview完出來時話佢表現ok, 但佢自己個人感覺唔係好 ...
我十分認同家長必須了解學校的教學模式和理念先好入讀,否則就算比你入到最後也是讀得唔開心,小朋友同家長都會好辛苦

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-11-04+發表我

原帖由 BBMagnet 於 15-11-04 發表
我十分認同家長必須了解學校的教學模式和理念先好入讀,否則就算比你入到最後也是讀得唔開心,小朋友同家長 ...
絕對認同! 我上星期岩岩in完,我就係之前無做功課就報左名,後來先知我地同學校既理念好唔同,所以就算甘好彩真係有offer, 但為免將來讀得唔開心,我都會放棄唔讀。

我諗就係因為咁,學校都會問家長點解會揀佢0地間學校,透過面試,如果教育理念不一致,學校同家長都唔會互相選擇!!

小女都有in KV,
覺得都係正常過程,
唔覺同其他好唔同喎, .......

應該係0的人諗多左, 無中生有,...

另外如果同學校理念唔同就真係唔好入讀,
一來自己辛苦,
二來留返個位俾理念相同既人....

我就好鐘意呢類較谷既學校,
最唔鐘意自己個女係屋企到HEA, 玩IPAD, 睇電視,
我覺得咁係浪費時間,
我真係唔希望個女嘥左三年幼稚園時間連字都唔識寫,
上到小學要惡補大家辛苦

當然, 每人教法不同,
不過我都唔覺自己係怪獸家長

我仔都有in KV

我咁睇, 謮KV我唔會用谷嚟形容,而係從小打好學術基礎。 我大女今年剛上小一(傳統津小),佢在地區非學卷幼稚園畢業,程度在區內是數一數二深。上到小學,我覺得剛算夠用, 升到上小一要面對整個學習模式和環境的轉變, 如果個底打得好啲,學習新知識都會容易吸收啲, 小朋友亦都易啲適應。

當然,鹹魚青菜,各有所愛。所有父母也會選最適合的給自己的孩子的。

引用:我仔都有in+KV我咁睇,+謮KV我唔會用谷嚟形

原帖由 heidilampy 於 15-11-04 發表
我仔都有in KV

我咁睇, 謮KV我唔會用谷嚟形容,而係從小打好學術基礎。 我大女今年剛上小一(傳統津小), ...
同意。。。當然我都想揀happy sch...但無奈小一係殘酷, 朋友小朋友讀1間非名小既普通小學 而家p2 已train TSA...現實係殘酷,祝各位入到心儀學校

回覆 99dogdog 的帖子

我是KV用家。其實外界好多人對KV有誤解,即使有朋友從事幼兒教育,都話我點解好畀個仔讀根德。我反問佢點解,佢話邊有學校K3立即教乘數。

我同佢講,返左K3已經三個幾月,數學仍然係計即單位加減數,何來乘數呢?!我話我係用家,點解唔問下我學校情況呢?因為大家搵幼稚園,都會不期然問他意見。

亦有冇讀的家長話KV班房佈置似小學,我只可以話,我每次返學,都見到班房貼左好多圖畫,亦有認字卡,更多的是小朋友的勞作作品,個課室好豐富。

引用:回覆+99dogdog+的帖子 我是KV用家。其實外

原帖由 yokeeland 於 15-11-05 發表
回覆 99dogdog 的帖子

我是KV用家。其實外界好多人對KV有誤解,即使有朋友從事幼兒教育,都話我點解好畀個 ...
我都係KV 用家,我多數係CD-ROM 一名,今年小朋友K1, 佢返學好開心,日日問佢都話返學好好玩,記得我小朋友提過,教認字都係遊戲中學習,唔係死背,早排教認客人個客字,佢地係玩角色扮演,有小朋友扮客人攞住禮物去另一小朋友屋企探訪,希望大家唔好覺得KV 死板死背。
同埋返左2 個幾月學,小朋友好開心,唔覺得佢地谷,小朋友好容易認到學校教0既中文字,好鐘意睇書。

heidilampy 發表於 15-11-4 23:42
我仔都有in KV

我咁睇, 謮KV我唔會用谷嚟形容,而係從小打好學術基礎。 我大女今年剛上小一(傳統津小), ...
我情況同你一樣。。。。升到小學就知幼稚園個底都好緊要,happy sch又唔外補會追得好辛苦,慶幸俾個仔讀間人地話谷但我唔覺谷,佢返學好開心,而家都好想返既kg

回覆:ho_yan2406 的帖子

大家覺得小朋友肯唱歌,有offer機會大唔大

引用:大家覺得小朋友肯唱歌,有offer機會大唔大 +

原帖由 KKKLaLa 於 15-11-06 發表
大家覺得小朋友肯唱歌,有offer機會大唔大
大把人肯唱歌

引用:Quote:原帖由+yokeeland+於+15-11-05+發表

原帖由 BabyLee0707 於 15-11-05 發表
我都係KV 用家,我多數係CD-ROM 一名,今年小朋友K1, 佢返學好開心,日日問佢都話返學好好玩,記得我小朋友 ...
我也是KV用家,通常話唔好的人都不是第一身用家,其實我覺得老師很有愛心,我女話老師間中會晹下她臉讚她乖做得好好,有曳時會糾正她,有時候在家,她會説老師話咁做唔啱㗎,KV老師教導小朋友好上心,認字和課程方面,小朋友學得快又輕鬆,家長不需教,小朋友己學識晒,每次我拿住張學校派返來課程表,指出學校教過既野,女全部識答得快而準,女每日返學又開心,家長又輕鬆

puichingforsure    發表於 15-11-6 09:18

回覆:解構 KV 面試

簽名被屏蔽

回覆 KKKLaLa 的帖子

唱歌只係面試的其中一個部分。當年我小朋友冇唱歌,但就有回應老師提問和跟老師指示,最終亦都收左。

引用:Quote:原帖由+BabyLee0707+於+15-11-05+發

原帖由 MELODY430 於 15-11-06 發表
我也是KV用家,通常話唔好的人都不是第一身用家,其實我覺得老師很有愛心,我女話老師間中會晹下她臉讚她乖 ...
Yes , I am an ex-KV parent. Many people do misunderstand the approach of KV. They said the curriculum is super tough, hard etc. They are not the actual user, they just know from what they heard n read from other whatsapp group, FB post etc.

回覆:puichingforsure 的帖子

我都好想知道

‹ 上一主題|下一主題