用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 解構 KV 面試
樓主: easybebest
go

解構 KV 面試 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+fatdogman+於+15-11-03+發表a

原帖由 Jumboshrimp 於 15-11-03 發表
如果佢所講的過程是真的,咁間學校的而且確用緊tricks去搵佢地想要的學生。即是個d有耐性,有patience ,專 ...

引用:Quote:原帖由+fatdogman+於+15-11-03+發表a

原帖由 Jumboshrimp 於 15-11-03 發表
如果佢所講的過程是真的,咁間學校的而且確用緊tricks去搵佢地想要的學生。即是個d有耐性,有patience ,專 ...
其實應該冇咁複雜既,個interview時間咁短好難可以睇到咁多嘢!「有耐性,有patience ,專心,坐定定不受引誘的學生」呢幾項我囡全部都唔係,仲要差好遠;所以我舊年首輪收到offer都有啲驚訝!所以收生準則好難估!

引用:Quote:原帖由+Jumboshrimp+於+15-11-03+發

原帖由 99dogdog 於 15-11-03 發表
其實應該冇咁複雜既,個interview時間咁短好難可以睇到咁多嘢!「有耐性,有patience ,專心,坐定定不受引 ...
可分享下你囡囡interview 時情況嗎?interview 時有離開過坐位?

引用:Quote:原帖由+Jumboshrimp+於+15-11-03+發

其實應該冇咁複雜既,個interview時間咁短好難可以睇到咁多嘢!「有耐性,有patience ,專心,坐定定不受引 ...
請問妳小朋友上年表現怎樣?高枱老師俾糖時有冇再問問題?thx

Interview由你一踏入門囗已經開始計分。老師年中見咁多小朋友,亦有咁多人報,無可口非學校會選擇最適合自己嘅學生。掉轉講學校會用些方法西走唔啱自己的學生。

一個看似簡單的interview,背後所做設計的內容已經反映該學校著重的是什麼。所有也不是偶然

TJBB2012 發表於 15-11-3 16:40
我31 號 in, 7 月仔,唱 Abc song. 貼紙係我仔自己揀,高枱老師問我仔食飯未,我仔答食左飯,之後再問食乜 ...
咁多野問

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-11-03+發表其

原帖由 Jumboshrimp 於 15-11-04 發表
Interview由你一踏入門囗已經開始計分。老師年中見咁多小朋友,亦有咁多人報,無可口非學校會選擇最適合自 ...
認同

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-11-03+發表其

原帖由 josephine1979 於 15-11-03 發表
可分享下你囡囡interview 時情況嗎?interview 時有離開過坐位?
我囡係坐唔定既,但響陌生環境頭果十零廿分鐘通常唔會走開或亂郁,因為佢會觀察吓先!正因為佢個人性急冇耐性,所以個interview不能太長(包括等候時間),否則前功盡廢!我當時是早上第一批,所以唔使點等!我囡通常有問必答(即使答錯都會試答,亦可能亂答),我估學校覺得佢肯勇於嘗試卦!

原帖由 nic_bb 於 15-11-04 發表
請問妳小朋友上年表現怎樣?高枱老師俾糖時有冇再問問題?thx
呢間係爸爸同佢入去interview的,根據佢講阿囡冇被叫唱歌,走時都冇點問嘢,係有問是否選pm(因我自選pm)!不過,我最後選了你而家果間!

Interview由你一踏入門囗已經開始計分。老師年中見咁多小朋友,亦有咁多人報,無可口非學校會選擇最適合自 ...
我認同好多學校interview都係由你一踏入門囗已經開始計分,所以我覺得即使響校門向員工問嘢都要有禮貌!為揀適合既學生,interview既題目內容經過精心設計(尤其「名幼」)好正常,我只係覺得一個兩歲幾小朋友既interview唔需要諗得咁複雜,就算知啲tricks又如何,可以控制到佢對答嗎?小朋友能夠面對陌生人對答,唔怯場已經好叻了!

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+15-11-03

原帖由 Pangel 於 15-11-03 發表
個段錄音是whatsapp ,唔知點share 吖
麻煩唔好再share,thanks

回覆:解構 KV 面試

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+15-11-03

原帖由 Pangel 於 15-11-03 發表
有聽過。但我唔明點解佢留意到咁多,因你專注答老師問題時,根本唔知小朋友嗰邊做緊什麼。
另我囡可能大b,  ...
咁段錄音講咗咩呀?
好奇想知。

我哋有唱歌,貼紙顏色自己揀,高枱老師有問鐘唔鐘意去公園玩?鐘意玩咩?邊個同你去?

引用:Quote:99dogdog+發表於+15-11-4+02:53+我認

原帖由 balj 於 15-11-04 發表
只係覺得一個兩歲幾小朋友既interview唔需要諗得咁複雜,就算知啲tricks又如何,可以控制到佢對答嗎?小朋 ...
agree!

回覆 balj 的帖子

[size=15.555556297302246px]段錄音係無經過當時人同意的情況下就被轉發.

回覆:解構 KV 面試

其實每間學校收到都有自己標準,interview時有protocol都好正常. 都好認同老師見咁多小朋友,見幾眼已經知道小朋友程度去到邊。

引用:Quote:原帖由+Jumboshrimp+於+15-11-04+發

原帖由 99dogdog 於 15-11-04 發表
我認同好多學校interview都係由你一踏入門囗已經開始計分,所以我覺得即使響校門向員工問嘢都要有禮貌!為 ...
我絕對同意你所講。作為家長我冇辨法,亦不會控制小朋友interview 時的action .對兩歳小朋友來說it is way too much !

不如咁講,我不同意呢種interview 方法,不代表呢種方式不存在。interview 方式各施各法。但呢種方法我不能接受,regardless 將來升小學有幾叻。咁細個已經好似澳洲揀賽馬咁揀汰弱留強。我自己對呢間學校不敢恭維。作為家長,我只可以選擇唔報呢種學校。又或者join the game

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-11-04+發表我

我絕對同意你所講。作為家長我冇辨法,亦不會控制小朋友interview 時的action .對兩歳小朋友來說it is way  ...
同意,但係咪每間學校都係咁?

‹ 上一主題|下一主題