用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st Nicholas interview presentation
樓主: booxxjac
go

st Nicholas interview presentation [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+astrowife+於+15-11-04+發表

原帖由 booxxjac 於 15-11-04 發表
問咗咩問題吖?
去年有問處境題,如問家長若小朋友響mtr內扭計鬧情緒會點做!其他都係standard questions, 平時邊個照顧,假日做咩果啲!主要係等學校有個機會見下個家長傾幾句,睇下係咪啲「麻煩」家長!

回覆 booxxjac 的帖子

Thanks for your useful slide!!!

引用:去年每位家長要4分鐘,最先老公已預備講稿

原帖由 astrowife 於 15-11-04 發表
去年每位家長要4分鐘,最先老公已預備講稿,不過入到去變成由老師問4條問題。

不知道今年會不會一 ...
讀得開心,老師有愛心嗎?我仔比較坐唔定,學校接受到嗎?因為我同另一間撞期,要考左呢間是否適合先

回覆:joygigi 的帖子

So far 我覺得幾好啊!不過老實說,真的有5-6成家長我估不是土生土長香港人,不過大部分都是斯文及高質素嘅。

可能好多私幼都有呢個情況。

我個人又唔太抗拒嘅,因為呢個已成常態... 最重要視乎家長的修養。

下, 不可能5-6成強國人啦, 我女讀果班先得兩個係.

引用:So+far+我覺得幾好啊!不過老實說,真的有5

原帖由 astrowife 於 15-11-05 發表
So far 我覺得幾好啊!不過老實說,真的有5-6成家長我估不是土生土長香港人,不過大部分都是斯文及高質素嘅 ...
我女班都得兩個普通話同學,但他們父母來香港好多年了,仔班就一個都冇。所以不可能五六成非本地同學。

回覆:st Nicholas interview presentation

去年不是presentation , 係老師問問題,大約問下學校理念,點教育小朋友甘,主要睇下家長誠意。只要有睇下學校網頁,就應該應付到。我估今年可能都差不多

回覆:st Nicholas interview presentation

Presentation 這字眼上好有問題,要家長present,儍的嗎?

引用:Quote:原帖由+astrowife+於+15-11-05+發表S

原帖由 ozduckie 於 15-11-05 發表
我女班都得兩個普通話同學,但他們父母來香港好多年了,仔班就一個都冇。所以不可能五六成非本地同學。

...
哈哈,咁應該係我嗰班特別多了。

‹ 上一主題|下一主題