用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問-大埔區-莫壽增.恩主教.王肇枝的大學率.校風.排名 ...
go

請問-大埔區-莫壽增.恩主教.王肇枝的大學率.校風.排名 ? [複製鏈接]

50992 發表於 15-11-3 16:44
多謝提醒,本人試過到上述三間學校網睇過,期中莫壽增及恩主教都冇相關資料,王肇枝資料有限,詁計大約五成,不 ...
有無睇校務報告。

50992 發表於 15-11-3 11:57
請問-大埔區-莫壽增.恩主教.王肇枝的大學率.校風.排名  ?
莫壽增開放日, 報咗名未? 17號deadline。

50992 發表於 15-11-7 10:34
巳報名開放日,感謝 little_yolky 的溫馨提醒,
請問可請教.分享入莫壽增的心得嗎 ?
剛剛收到 2016 年升中 ...
莫壽增收生要求係比較高的, 因為你只有自行機會, 所以自行二都要好好把握, 不要太博, 始終北區大抽獎真係.......成績要好好, 面試要好好, 因為大埔有幾間B1小學莫記好喜歡收, 如果你哋跨區的, 除非本身學校都係北區出名果幾間, 學校大概知道程度, 如果唔係都蝕底, 最緊要係成績, 成績, 成績。莫記响火車站隔離, 係跨區最佳選擇。

BTW, 你小朋友自唔自律? 莫記俾好大自由度小朋友, 好多活動, 小朋友唔自律好麻煩喎, 會唔讀書喎, 小心。

50992 發表於 15-11-10 22:46
再次向 little_yolky 及各位高手請教,除莫壽增外,另外兩間中學:恩主教及王肇枝有甚麼評語?
另外這兩間中 ...

三間都是入到瞓著都可以笑醒的好學校。三間中只有恩主教有宗教背景, 作風比較低調, 如果你沒有宗教的要求就三間都沒有問題。對於大埔的B1頭學生, 如果他們不是因為近屋企的考慮, 一般都會首選莫壽增或柏雨。但因為兩校風格極不相似, 所以客源會不一樣。王肇枝也是成績很好的學校, 因為學校近年十分積極提升成績, 所以很多同學都會報讀, 也是很受歡迎的。至於恩主教, 聞說換了新校長後(已經好幾年了), 越辦越好, 成績亦有所提升。

純屬個人喜好, 如果要二選一, 我會選王肇枝, 沒有特殊理由, 只是因為家門口有車直達。所以, 家長最好跟小朋友一同參觀學校, 感受一下不同的氣氛, 因為兩間學校的氣氛是很不同的。

王家爸爸  恩主教書院係天主教,其餘兩間係基督教。  發表於 15-11-11 11:48

木木宅 發表於 15-11-16 17:14
想請問你,有邊啲小學是莫記比較喜歡收?謝謝!
莫記最鐘意揀四大才子:8舊、寶舊、田小、阮鄭。

mrs.so 發表於 15-11-18 16:46
回覆 little_yolky 的帖子

為何會覺得莫記專收四大才子?
大埔咁多小學, 加埋唔夠學額既北區小朋友, 有差唔多四分之一收呢四間小學既小朋友喎, 仲唔叫高?。而且, 8舊仲要最叻果D出咗市區, 阮鄭整體升中仲唔夠其餘三間強添。

mrs.so 發表於 15-11-19 09:45
回覆 zngo 的帖子

大埔五間傳統英中, 如果講谷成績恩主教前兩年DSE好突出, 莫記一直有公佈DSE, 而其他三間 ...
各間學校各有特色, 真係要睇吓配唔配合小朋友性格。

我親戚對仔女, 兩個都入莫記, 家姐自律型, 讀得如魚得水, 至於細佬..........唉, 踢一踢郁一郁, 中一學期初已經俾老師投訴了。其實應該考柏雨俾老師釘實佢的, 但阿爸阿媽話兩個同校易D夾時間去旅行喎, 真係無語。

木木宅 發表於 15-11-20 01:02
仲想問吓,大家對體藝有何見解?上大學比率高嘛?
體藝係B1中學, 近年學童少咗, 但校長唔減收生, 所以無可避免哋會收到多少少B2生, interview係英文面試。不過, 唔好理升唔升大學比率, 如果小朋友有呢方面既天份, 真係會俾佢試下。
‹ 上一主題|下一主題