用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問-大埔區-莫壽增.恩主教.王肇枝的大學率.校風.排名 ...
go

請問-大埔區-莫壽增.恩主教.王肇枝的大學率.校風.排名 ? [複製鏈接]

請問-大埔區-莫壽增.恩主教.王肇枝的大學率.校風.排名  ?
   3    0    0    0

回覆 50992 的帖子

上佢地校網有得睇

ccn008 發表於 15-11-3 15:37
回覆 50992 的帖子

上佢地校網有得睇
多謝提醒,本人試過到上述三間學校網睇過,期中莫壽增及恩主教都冇相關資料,王肇枝資料有限,詁計大約五成,不知是否正確  ?
如有上述資料,懇請各位高人指點,感激相助。

50992 發表於 15-11-3 16:44
多謝提醒,本人試過到上述三間學校網睇過,期中莫壽增及恩主教都冇相關資料,王肇枝資料有限,詁計大約五成,不 ...
有無睇校務報告。

little_yolky 發表於 15-11-5 13:26
有無睇校務報告。
請問 little_yolky 校務報告,可以學校網上找到嗎 ?
Thanks !

50992 發表於 15-11-3 11:57
請問-大埔區-莫壽增.恩主教.王肇枝的大學率.校風.排名  ?
莫壽增開放日, 報咗名未? 17號deadline。

little_yolky 發表於 15-11-6 15:01
莫壽增開放日, 報咗名未? 17號deadline。
巳報名開放日,感謝 little_yolky 的溫馨提醒,
請問可請教.分享入莫壽增的心得嗎 ?
剛剛收到 2016 年升中,北區有 900幾個 Band 1 生 , 北區得大約650個 Band 1 位,
大埔區就有 650 Band 1位, 只得大約 550  Band 1學生,
因為我住北區,所以好可能誇區到大埔,
感謝幫助 !

50992 發表於 15-11-7 10:34
巳報名開放日,感謝 little_yolky 的溫馨提醒,
請問可請教.分享入莫壽增的心得嗎 ?
剛剛收到 2016 年升中 ...
莫壽增收生要求係比較高的, 因為你只有自行機會, 所以自行二都要好好把握, 不要太博, 始終北區大抽獎真係.......成績要好好, 面試要好好, 因為大埔有幾間B1小學莫記好喜歡收, 如果你哋跨區的, 除非本身學校都係北區出名果幾間, 學校大概知道程度, 如果唔係都蝕底, 最緊要係成績, 成績, 成績。莫記响火車站隔離, 係跨區最佳選擇。

BTW, 你小朋友自唔自律? 莫記俾好大自由度小朋友, 好多活動, 小朋友唔自律好麻煩喎, 會唔讀書喎, 小心。

little_yolky 發表於 15-11-10 11:11
莫壽增收生要求係比較高的, 因為你只有自行機會, 所以自行二都要好好把握, 不要太博, 始終北區大抽獎真係.. ...
再次感謝 little_yolky  提供非常重要的資訊,本人必定銘記及謹慎考慮給與的溫馨提示 !
本人祝願你與家人幸福快樂  !

醒目開學勳章

引用:Quote:50992+發表於+15-11-7+10:34+巳報名

原帖由 little_yolky 於 15-11-10 發表
莫壽增收生要求係比較高的, 因為你只有自行機會, 所以自行二都要好好把握, 不要太博, 始終北區大抽獎真係.. ...
我都報咗,多謝你提醒…!

little_yolky  對於自律的B1生,莫記是很好的選擇,真是很不錯的學校  發表於 15-11-11 09:20

little_yolky 發表於 15-11-10 11:11
再次向 little_yolky 及各位高手請教,除莫壽增外,另外兩間中學:恩主教及王肇枝有甚麼評語?
另外這兩間中學,如果選其中一間,可否比下意見, Thanks !

50992 發表於 15-11-10 22:46
再次向 little_yolky 及各位高手請教,除莫壽增外,另外兩間中學:恩主教及王肇枝有甚麼評語?
另外這兩間中 ...

三間都是入到瞓著都可以笑醒的好學校。三間中只有恩主教有宗教背景, 作風比較低調, 如果你沒有宗教的要求就三間都沒有問題。對於大埔的B1頭學生, 如果他們不是因為近屋企的考慮, 一般都會首選莫壽增或柏雨。但因為兩校風格極不相似, 所以客源會不一樣。王肇枝也是成績很好的學校, 因為學校近年十分積極提升成績, 所以很多同學都會報讀, 也是很受歡迎的。至於恩主教, 聞說換了新校長後(已經好幾年了), 越辦越好, 成績亦有所提升。

純屬個人喜好, 如果要二選一, 我會選王肇枝, 沒有特殊理由, 只是因為家門口有車直達。所以, 家長最好跟小朋友一同參觀學校, 感受一下不同的氣氛, 因為兩間學校的氣氛是很不同的。

王家爸爸  恩主教書院係天主教,其餘兩間係基督教。  發表於 15-11-11 11:48

醒目開學勳章

王肇枝是有基督教背景的.

little_yolky  係,sorry,多謝指正。  發表於 15-11-11 11:54

小豬嘜 發表於 15-11-11 11:32
王肇枝是有基督教背景的.
莫壽增都係

醒目開學勳章

little_yolky, 唔好咁講。我都冇指出埋莫係基督教呢! 好彩王家爸爸再幫多把 ︿_︿

little_yolky  日日坐火車對住個校名都可以唔記得係基督教,真係大矇  發表於 15-11-12 08:35

little_yolky 發表於 15-11-11 09:26
三間都是入到瞓著都可以笑醒的好學校。三間中只有恩主教有宗教背景, 作風比較低調, 如果你沒有宗教的要求 ...
非常感激各位高手的拔刀相助,
特別是 little_yolky  的出手相助,無私奉獻,施比受更有福,
感謝  !

little_yolky  唔好意思,搞錯宗教背景  發表於 15-11-12 08:35

引用:Quote:50992+發表於+15-11-7+10:34+巳報名

原帖由 little_yolky 於 15-11-10 發表
想請問你,有邊啲小學是莫記比較喜歡收?謝謝!

木木宅 發表於 15-11-16 17:14
想請問你,有邊啲小學是莫記比較喜歡收?謝謝!
我都想知啊!!

回覆:請問-大埔區-莫壽增.恩主教.王肇枝的大學率.校風.排名

大埔五間傳統英中,除了恩主教外,其餘都是基督教,以王肇枝宗教色彩最低調。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 15-11-17 20:45
大埔五間傳統英中,除了恩主教外,其餘都是基督教,以王肇枝宗教色彩最低調。

...
多謝各位高手再次提供有用資訊,
感激  !

‹ 上一主題|下一主題