用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
樓主: homeuser
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

LSKLTK 發表於 17-2-27 14:27
唔知有冇理解錯:
你認為阿女幾乖,係父母眼中好似佢係為父母而做,冇自己原動力;你是否覺得佢係配合你? ...
外人覺得佢乖,但我覺得佢好反叛, 放手而成績下跌, 我怕承受唔起, 因為佢除了讀書, 其他方面表現都強差人意, 但佢又唔介意, 而嗰d其他方面我係完全冇參與, 而讀書方面,我介入係好多, 因為我相信習慣成自然, 我要幫佢建立良好學習習慣,慶幸閱讀,做功課方面都建立左,就係做野要有質數建立唔到, 我有諗過放手, 因為畢竟只是初小, 分數未係好重要, 但我怕佢一旦有左成績差都唔緊要既觀念,以後拉都拉唔返

skkeung 發表於 17-2-26 12:46
動機是自我要求,只有自已多些體會,例如見識多一點!
介唔介意再詳細d講下?

LeeCC 發表於 17-2-26 12:21
找到小朋友的亮點,他才有目標,才會上進

如果家長心目中的上進是肯讀書,但小朋友的亮點不是讀書,家長永 ...
我睇唔到佢有咩亮點, 佢中意做家務, 例如掃地洗碗嗰d, 會主動要求做, 呢樣算唔算亮點? 但我覺得佢係當玩, 如果真係日日要掃地,洗碗,佢又未必肯

MrBeast  of course it is  發表於 17-2-27 21:19

1998Ruby1998 發表於 17-2-26 12:31
回覆 IloveJJ 的帖子

完全明白呢個問題,因為我本身就係咁,激到父母想捏死我。耳濡目染對我影響力比較低 ...
你呢個分享令我諗起, 我有次顛完好唔開心, 係度喊, 佢來攬住我, 咁我同佢講媽咪唔係覺得佢差, 媽咪就係覺得佢好,佢可以做到, 所以我想佢做到, 因為我覺得佢係可以攞90分或更高, 咁佢攞80幾我就唔開心, 如果媽咪覺得你既能力只能攞80分, 你攞80幾, 我唔會唔開心, 我覺得佢有改變, 但好左一,二日, 之後都係繼續求求其其,

homeuser 發表於 17-2-27 19:32
我好勞氣咁督住佢, 覺得自己好似顛婆, 好唔中意自己咁

香港好多三十歳人都無上進心。小學生要人督好正常,你咪試下唔督睇下跌幾多,睇開D就得。

homeuser 發表於 17-2-27 20:28
你呢個分享令我諗起, 我有次顛完好唔開心, 係度喊, 佢來攬住我, 咁我同佢講媽咪唔係覺得佢差, 媽咪就 ...

小女學校,大部分孩子小學玩到傻,中學一路玩,但一到高中,差不多全部會忽然自動自覺花時間在學業。

有些人由細到大都少玩的,成績固然超群,但呢樣無得教,無得恨,天生多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

homeuser 發表於 17-2-27 19:44
外人覺得佢乖,但我覺得佢好反叛, 放手而成績下跌, 我怕承受唔起, 因為佢除了讀書, 其他方面表現都強差 ...

見你回覆,你自己都好明白情況如何,是否只是不甘心? 放下你自己,慢慢引導同鼓勵係好緊要,人生係佢自己嘅,佢要搜索先至搵到目標,才有追求,先有力量。現在先初小,唔早放手,等你同佢一齊跌吓先,如果唔係高小更難應付。

其實小朋友自我感覺良好,都幾好,可能EQ會高啲。成日好緊張,會burnout, 仲傷。

LSKLTK 發表於 17-2-27 22:38
見你回覆,你自己都好明白情況如何,是否只是不甘心? 放下你自己,慢慢引導同鼓勵係好緊要,人生係佢自己 ...

心魔在父母!

homeuser 發表於 17-2-27 19:58
我睇唔到佢有咩亮點, 佢中意做家務, 例如掃地洗碗嗰d, 會主動要求做, 呢樣算唔算亮點? 但我覺得佢係當 ...
肯做家務,其實反映出他是一個愛整齊,有條理,自理好的小朋友,這就是亮點了
自理好,可以推己及人,參加制服團隊,參與服務,可能會再發掘到更多亮點

醒目開學勳章

homeuser 發表於 17-2-26 11:33
同意, 問題係點演繹可以令佢有成功感, 女成績ok架, 160人考到10幾名,又有做班長,科長,風紀,  照道理 ...

呢啲咪你個女的亮點囉:

160人考到10幾

又有做班長,科長,風紀,

做功課自動自覺

...................................

樓主,你會唔會要求高得滯? 你囡小二咋!

到時,搞到小朋友做空中飛人,就錯恨難返。

或者趁小二、小三 未 程分,放下手。 跌左成績,起碼有得追返。

我小朋友有你囡 一半咁好 我都願呀

homeuser 發表於 17-2-27 20:28
你呢個分享令我諗起, 我有次顛完好唔開心, 係度喊, 佢來攬住我, 咁我同佢講媽咪唔係覺得佢差, 媽咪就係覺得佢好,佢可以做到, 所以我想佢做到, 因為我覺得佢係可以攞90分或更高, 咁佢攞80幾我就唔開心, 如果媽咪覺得你既能力只能攞80分, 你攞80幾, 我唔會唔開心, 我覺得佢有改變, 但好左一,二日, 之後都係繼續求求其其,

你同我媽一樣,佢覺得我可以考第1,所以我考第3佢都喊苦喊忽!

咩都係佢覺得,達唔到佢要求就係唔認真無盡力!

homeuser 發表於 17-2-27 19:58
我睇唔到佢有咩亮點, 佢中意做家務, 例如掃地洗碗嗰d, 會主動要求做, 呢樣算唔算亮點? 但我覺得佢係當玩, 如果真係日日要掃地,洗碗,佢又未必肯
我唔愛做家務,加上阿媽放大鏡既高要求,之後我少少都唔做。最後我係俾錢買服務,HK$200/星期,先了結左我同阿媽既家務鬥爭。

homeuser 發表於 17-2-26 11:33
同意, 問題係點演繹可以令佢有成功感, 女成績ok架, 160人考到10幾名,又有做班長,科長,風紀,  照道理應該好體會到成功感, 同有動力令自己努力, 但都睇唔到, 除了做功課自動自覺, 測考默温習都係嘆慢板, 好似為左應酬我先做
我都有做班長、風紀,自己唔想做,係老師點名,要成績比較好既先有得做。做呢D表面好威,有得管人,實則好花時間,又無朋友。

睇到呢刻,樓主女女只係小二,160幾人考10幾,有做班長和風紀。即使你覺得佢態度唔夠精進,點都無理由去到你講的眼淚收場、發晒癲、扯晒火。

你咁樣的反應,長遠唔係辦法。除非佢年年成績好,無事無幹,唔係人都癲。

回覆 greentea000 的帖子

都係ga,我女本來都鍾意做prefect,但後來發現 ice cream sale和 hot chocolate sale的日子,prefect要維持秩序,無得買,當堂唔同唸法。小朋友始終有佢地的角度。

greentea000  咪係囉,咪話咩成功感,根本係苦差!  發表於 17-2-28 20:44

Jane1983 發表於 17-2-28 18:48
睇到呢刻,樓主女女只係小二,160幾人考10幾,有做班長和風紀。即使你覺得佢態度唔夠精進,點都無理由去到 ...

點解只係讀小二,咁快可以做風紀?

Jane1983  我係睇樓主寫ga  發表於 17-3-1 14:35
greentea000  2015年小二呀!  發表於 17-2-28 20:42

回覆樓主:

shadeslayer 發表於 17-2-27 21:21
小女學校,大部分孩子小學玩到傻,中學一路玩,但一到高中,差不多全部會忽然自動自覺花時間在學業。

有 ...
我女唔係好識玩, 去街問佢想玩咩,佢係只會話公園或去圖書館, 但就係做野時,或同佢講緊野時, 眼周圍“哨”, 手又揸住支筆啊塗改帶係度了啊了, 但又唔係專注力不足,佢睇書可以成日睇都得, 所以我就勞氣羅

LSKLTK 發表於 17-2-27 22:38
見你回覆,你自己都好明白情況如何,是否只是不甘心? 放下你自己,慢慢引導同鼓勵係好緊要,人生係佢自己 ...
係啊, 自我感覺良好, 呢個詞真係啱晒佢, 所以佢考試都唔緊張, 我其實都唔想佢緊張,但我想佢認真做完應該要做既野, 確保所有範圍都識晒, 咁佢可以做咩都得, 但佢本末倒置,為左可以做咩都得, 求求其其做完我叫佢做既野

回覆 homeuser 的帖子

你女既表現就係對你唔耐煩呀!
你可以講少D野嗎?精簡D,好似男人咁。
‹ 上一主題|下一主題