用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
樓主: homeuser
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-3-8 08:12
如果你信奉閱讀派兼達到神級境界,可能真係睇完就可以攪掂

兩點:

1. 不要加料。有那位曾說過閱讀有神一般效用。

2. 不當比喻/聯想。學 a, b, c 的硬知識, 如何和學上進心, 學同情心的性格相比?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-3-8 10:08
兩點:

1. 不要加料。有那位曾說過閱讀有神一般效用。
兩個人睇同一篇文章都可以有唔同既感受.

看完知識後有冇得著(學唔學到嘢), 係要睇個人有幾多領悟.

如果有D嘢睇完覺得無著又是否無用呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

homeuser 發表於 17-3-7 02:08
我估我要俾多d支持同鼓勵佢, 同埋個人唔好咁急躁, 我係好心急既, 冇事冇幹,行步路都急急腳 ...
行慢D, 你會發現, 原來日日行過既路邊, 小野花開得好靚。見慣既狗屎同平時唔一樣, 顏色有D淺, 唔知係咪身體有毛病呢。今日天空對山D雲形狀好靚喎...............原來好多嘢值得欣賞。

homeuser  我係不自覺地習慣性咁, 醒覺時就會減慢步伐, 看看風景  發表於 17-3-10 02:01

hkpapa852 發表於 17-3-8 10:17

如果有D嘢睇完覺得無著又是否無用呢?
請教最後果句點理解?
係未必即時有用,唔知幾時突然有用?

係未領略到其中道理,待提高個人境界?

定係有其他深意?

little_yolky 發表於 17-3-8 10:19
行慢D, 你會發現, 原來日日行過既路邊, 小野花開得好靚。見慣既狗屎同平時唔一樣, 顏色有D淺, 唔知係咪身體有毛病呢。今日天空對山D雲形狀好靚喎...............原來好多嘢值得欣賞。

你呢個講法我同事上星期咁同我講:我都想沿途睇風景呀,又擔心睇得風景黎延誤腳程天黑之前投唔到客棧,究竟睇風景好定趕路好?

不過樓主case應該唔係睇下風景就天黑之前投唔到客棧,而係肯唔肯屈就住4星級。

回覆 little_yolky 的帖子

有同感。望子成龍,父母對小朋友的未來一定有憧憬。但梗係同佢一齊走過每一段,陪佢奮鬥和為佢打氣,有意義過㩒掣fast forward到佢大學畢業、事業有成。
結果好重要,但過程都不可少,親子感情就係咁樣積累。

greentea000  控制好力度,兩手抓!  發表於 17-3-8 10:53

Jane1983 發表於 17-3-8 10:49
回覆 little_yolky 的帖子

有同感。望子成龍,父母對小朋友的未來一定有憧憬。但梗係同佢一齊走過每一段, ...
係呀, 近來C6因為趕文脾氣暴燥, 所以我又要tune下, 到我放慢腳步。近來, 見到原來阿妹都唔係咁差既小朋友, 速度係慢D, 係成日走精面, 但俾D耐性佢, 佢都係一個乖寶寶嚟既...........雖然成績係有D差強人意, 無所謂啦, 好彩仲有聯繫中學。

Jane1983  有back up係唔同d  發表於 17-3-8 11:20

hkpapa852 發表於 17-3-8 10:17

咁大個人自己諗下。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

greentea000 發表於 17-3-8 10:34
請教最後果句點理解?
係未必即時有用,唔知幾時突然有用?
或者可以咁理解:

睇完人地既建議, 妳未必覺得啱用, 但至少妳會知道呢個建議有人係適用.
呢一刻妳用唔到/用唔著, 可能係timing問題, 唔代表永遠用唔著, 可能日後有機會用番出嚟.
而且, 妳至少花了時間去"聽過/睇過"呢一個建議, 幫妳打發咗人生中幾秒或幾分鐘既時間

如果做人做事吓吓都話要去計成效, 其實好辛苦.

幫到自己打發時間, 其實又係咪一種成效呢?

greentea000  thanks  發表於 17-3-8 18:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-8 11:20
或者可以咁理解:

睇完人地既建議, 妳未必覺得啱用, 但至少妳會知道呢個建議有人係適用.
如果做人做事吓吓都話要去計成效, 其實好辛苦 <==========  我老公都成日係咁話我, 話下下計住晒, 做人好辛苦。我諗諗下, 我以前又真係過得幾辛苦, 佢又真係他條好多。

little_yolky 發表於 17-3-8 11:25
如果做人做事吓吓都話要去計成效, 其實好辛苦
妳會上嚟EK打發時間, 咁都應該都唔係計得好盡啫

hkpapa852 發表於 17-3-8 11:28
妳會上嚟EK打發時間, 咁都應該都唔係計得好盡啫
做咗人阿媽之後先會輕鬆一下, 以前個人拉得好緊架。

little_yolky 發表於 17-3-8 11:50
做咗人阿媽之後先會輕鬆一下, 以前個人拉得好緊架。
咁妳算係我認識中既少數了.... 我認識既女性(朋友既老婆), 都係做咗媽媽後變得緊張過以前既多

greentea000  同事直頭話自己由淑女變潑婦,由公主變奴隸。  發表於 17-3-8 12:39
little_yolky  唔係quote住係朋友既老婆既,你老婆就算上EK都唔知係你啦  發表於 17-3-8 12:15

hkpapa852 發表於 17-3-8 11:58
咁妳算係我認識中既少數了.... 我認識既女性(朋友既老婆), 都係做咗媽媽後變得緊張過以前既多
...
咁奇怪? 做阿媽緊張咗點得, D細路做嘢慢半怕喎, 你拖住佢行都要就住佢慢慢嚟啦, 教乜都要慢慢學, 唔快得架。

我本來都無咁慢既, 因為阿大學嘢都算快又自律, 當然再加上我哋要求低啦。但自從阿細讀埋小學之後, 真係唔到你唔服, 居然可以有D咁唔專心既小朋友, 咁唔怕死既小朋友, 真係激到嘔血架, 唔自己改變調適一下, 小朋友咪好慘囉, 我自己都好慘架。而且, 日日搞到屋企好似戰場咁, 老公都好慘既, 佢同你結婚係想有幸福家庭, 唔係想要家嘈屋閉, 係咪? 我阿爸話齋, 人人生九品, 品品不同人, 唔得咪慢慢教囉, 係本性係乖丫嘛。

咁我想問你o地d小朋友一般成績都係一直咁好? 一直咁差? 還是大上大落?

因為我小朋友讀津校, 佢好細我已經知道佢能力ok, 但5迫得...5可以受壓...所以初初上小一都要時間適應, 因為發現佢有臨場緊張情況...在家幫佢默係識晒...但可以返來5合格....不過佢真係識, 我肯定佢能力無問題...所以之後我既做法反而係放手, 俾佢自己去溫, 只幫佢默....結果好快已經正常有9X - 100...再然後又發現佢熟讀課文, 就叫佢自己背默中文....我只幫佢默英....1直都無咩問題.....e+ p.2有時六/日去o左街, 直情無幫佢默 / 只偷時間口問 cfm 佢自己有溫, 咁都無咩問題, 佢又真係有溫, 分數亦ok...p.2 亦全放手佢功課 / 溫習, 佢亦無大問題, 基本上功課都識做... (係間中佢瞓o左先拎來望o下, 想cfm 佢學習態度 & 進度跟5跟到, 我怕有1日佢自己5 ok, 我接5上...)

佢能力係無問題(當然放得手要求不能太高), 就係無鬥心...咩成績都覺得ok (可能除o左5合格...)....所以考試成績好飄忽, 佢可以考級1X / 133 亦可以考 6X/ 133...........其實佢自己搞得掂, 學習態度ok真係有自己溫習我都5會好高要求.....就係好想佢穩穩定定...起碼個range 細d我估到佢咩lv....而5係可以50名之差.....所以想早d想辦法幫到佢...

greentea000  會否係6X果次準備不足?未必下下同有無鬥心相關。  發表於 17-3-8 18:21

HAPPYan_BB 發表於 17-3-8 17:23
咁我想問你o地d小朋友一般成績都係一直咁好? 一直咁差? 還是大上大落?

因為我小朋友讀津校, 佢好細我已經 ...

我仔初小都係咁,測考成績又係唔穩定,上落真係幾十名都試過,佢做功課自動波,我無點CHECK功課,淨係日日問有無唔識?有唔明既就即刻講到佢明,測考就幫佢溫,一過咗初小,成績就穩步上揚,到依家F2都好穩定,佢唔係聰明,但是學習態度認真,學業俾到佢成功感,佢就更加努力。

初小點解成績會唔穩定,真係要有原因就話,我會認為我仔係有d遲熟,小一二個人懵下懵下,講到鬥心,佢根本未知咩是鬥心。佢依家中學成績頭5℅内,未試過級一,但係佢以此為目標,唔知算唔算有鬥心。

回覆 HAPPYan_BB 的帖子

5止一次, 最差一次就6X, 1X - 6X 個range 好似太大...
佢d成績係好似坐過山車咁, 估計5到....除o左有無鬥心, 主要係佢有臨埸緊張失準情況, 自信心問題....
睇卷如果佢好o地o地就成份都好, 一開始緊張睇得出之後成份卷就方寸大亂...可以係估5到咁差....

greentea000 發表於 17-3-8 09:40
達標係指咩?

係咪又係90分、95分、95分以上呢個標?
係呢個標準,對我女來講, 個標準冇問題,亦冇令佢讀書緊張, 係呢度傾左咁耐, 聽大家分享, 我總結出佢令我覺得佢唔上進既原因係1。佢仍細, 未係時候講到上進心, 2。我要放手讓佢自己行, 佢先會成長 3。宜多鼓勵,少責備,以免打擊佢自尊及自信, 因而影響自我形象的建立
多謝大家既包容鼓勵,無私的分享及坦白的直斥吾非, 我大致知道怎麼做
‹ 上一主題|下一主題