用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
樓主: homeuser
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

小六升中一暑假,老豆同我有一次詳談。老豆打算中學俾更多自主權我,不過要求我有交待,唔可以玩失蹤或者離家出走之類。成績係頭20內,可以同人補習/做其他兼職。拍拖同男仔過下招無防,但係要識保護自己。如果好辛苦(from阿媽),老豆會安排同阿媽二人世界出街食下飯/去幾日旅行,俾D空間我抖氣。最後就係好好享受多姿多彩既中學生活!
好彩仲有老豆頂住咋!!!

MrBeast  要孝順老豆  發表於 17-3-2 11:46
judy  今時今日好少有咁man嘅老豆了。  發表於 17-3-1 18:04
crysta2l  好彩有老豆!! 老豆好野!!  發表於 17-3-1 17:56

我都係用返阿媽既標準去要求返阿媽姐,要分分秒秒努力,時時刻刻上進!

我謮耆最勤力的時候是考會考時,當時7:30到自修室至11:30,下午12:30至4:30。回家睇卡通、吃飯,到7:30再到自修室温到9:30。每天十小時到,己累得不得了。

現在要求小朋友讀咁多時間書,有幾多小朋友捱到?

其實,90分了,以操練方式以求更高,係本大利小嘅白痴做法。

greentea000 發表於 17-3-1 16:35
小四我開始消極對抗阿媽,佢一講野我就擔天望地或者轉筆,自我減壓,阿媽唔係屋企/係學校我係無呢D小動作 ...

多謝分享, 好大感觸。其實好可悲, 免強無幸福, 好多人唔明。亦有好多人唔明命是孩子的。我不要孩子為我而活。多少的引導/教導才合適, 是藝術。

你的個案, 正正是 "You achieve successes in life not because of your mother, you achieve them despite your mother. "

大家要好好反思。尤其係樓主。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-3-1 19:03
多謝分享, 好大感觸。其實好可悲, 免強無幸福, 好多人唔明。亦有好多人唔明命是孩子的。我不要孩子為我而 ...

我喜歡把養兒育女父母的角色比喻為農夫。

有知識的農夫找最佳的土壤種花,澆水,施肥,除蟲,幫助抵抗惡劣天氣。但花朵長得如何,顏色如何,高度夠不夠,大小如何,很大程度上是不能改變的,不可抵擋的,即是天意,是花朵的命運。農夫不應定下自己的準則然後免強花朵一定要跟標準生長。

孩子身體生長如何,本性如何,我相信很大程度上是不能改變的。孩子如何長大,父母只有看著,做農夫應該做的事。

小女由細比較愛自由,愛玩,愛說話,多問題,不拘小節。我送她去修女學校,自私地希望她學得淑女點,克苦學習。可惜事與願違,女兒四年小學也被投訴,到頭來還是要家長解決。我忽然醒悟,女兒的本性是改不了的,然後找了家合她性格的學校,她每天開心上學去。成績已是其次。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

judy 發表於 17-3-1 18:01
我謮耆最勤力的時候是考會考時,當時7:30到自修室至11:30,下午12:30至4:30。回家睇卡通、吃飯,到7:30再 ...

其實,90分了,以操練方式以求更高,係本大利小嘅白痴做法。

Cxxxxxx

正確,最尾10分花時間係幾何級數上。公開試博一舖可以爭取最後幾分,由小學就如此花時間,十分不智。

太大壓力除時上進心變上吊心,去片

https://youtu.be/X8U4FYMnHro

小四我開始消極對抗阿媽,佢一講野我就擔天望地或者轉筆,自我減壓,阿媽唔係屋企/係學校我係無呢D小動作 ...
好彩我都算勤力啫, 而且我唔睇電視, 唔聽concert, 基本上完全無自己既娛樂, 每日起身煮飯俾阿女食, 然後返工, 放工就陪阿女溫習傾偈, 然後就瞓覺。weekend就係同C6兵分兩路陪阿女去學嘢..............如果阿女咁話我, 我諗我會忍唔住打爆佢個咀。

不過, 好彩我都好自律, 無好似伯母咁chur, 我只要求大女盡力而為, 要求細女考到中間而已.......我諗我要求都應該唔算過份。

shadeslayer 發表於 17-3-1 20:28
我喜歡把養兒育女父母的角色比喻為農夫。

有知識的農夫找最佳的土壤種花,澆水,施肥,除蟲,幫助抵抗惡 ...
所講極是。但要作為農夫的家長做到尊重孩子的天性,有時也頗不容易。好似我教阿女數學,有些應用題我覺得一眼就知道點做,但佢就系想吾出黎,每每呢D時候我就好氣餒。我有時真系理解吾到,也很困惑,點解佢會吾識得呢?

回覆樓主:

我會覺得你媽媽的專制同高期望導致到你的反叛,更甚者,你會好自然甘爲反對而反對,反對你媽媽成為一種習慣。
題外話,甘你依家同媽媽關係好轉了嗎?
你的成長歷程好發人深省,亦令我反省自己教仔女時唔好chur得甘盡,搞到d細路由反感變成反抗,兩敗俱傷,就更加得不償失。

Ahbee02 發表於 17-3-2 12:37
所講極是。但要作為農夫的家長做到尊重孩子的天性,有時也頗不容易。好似我教阿女數學,有些應用題我覺得一 ...
唔識都好丫, 我個阿細直頭係發呆

叫佢計數好D, 但一到抄寫, 佢就寫兩隻字停一停, 兩頁嘢可以寫45分鐘。真係揸住枝筆發呆架。又或者玩手指。噚日仲要衰到發問無聊問題, 如下:

1. 爸爸, 我第時生咗寶寶, 係叫你公公定爺爺呀?
2. 咁我係咪生男仔同女仔都係咁叫架?
3. 第日生咗寶寶, 你幫我湊丫?

總之, 極盡所有辦法唔想做功課!!!!!

MrBeast  都ok,若佢話唔結婚生仔你仲驚  發表於 17-3-2 13:16

MrBeast  都ok,若佢話唔結婚生仔你仲驚  發表於 2 分鐘前

佢個目的係拖延做功課而已。
阿大係話唔結婚唔生仔的。我話想要四個孫, 阿細就好擔心了, 佢問我要咁多孫做乜, 家姐唔生, 佢要生四個好辛苦, 問我少D得唔得。

Ahbee02  你阿细真系好可爱。  發表於 17-3-2 13:31

Ahbee02  你阿细真系好可爱。  發表於 2 分鐘前

如果唔計較佢無心機做功課、溫書、無上進心, 其實佢係好乖、好聰明、孝順又可愛既小朋友嚟。但一到做功課溫書就.........前排, C6同我講, 有無聽過父母俾仔女激到去跳樓架?

little_yolky 發表於 17-3-2 12:32
好彩我都算勤力啫, 而且我唔睇電視, 唔聽concert, 基本上完全無自己既娛樂, 每日起身煮飯俾阿女食, 然後返工, 放工就陪阿女溫習傾偈, 然後就瞓覺。weekend就係同C6兵分兩路陪阿女去學嘢..............如果阿女咁話我, 我諗我會忍唔住打爆佢個咀。

不過, 好彩我都好自律, 無好似伯母咁chur, 我只要求大女盡力而為, 要求細女考到中間而已.......我諗我要求都應該唔算過份
我媽係小六之前都係無咩娛樂既,除左返工就一心一意係我身上。或者係對我既付出同回報不成正比,心灰意冷,偶然都要放鬆下佢自己回下氣再堅持。好衰唔衰我小六突然搏老命爭第1,咁先有位俾我入到。

little_yolky 發表於 17-3-2 13:12
唔識都好丫, 我個阿細直頭係發呆

叫佢計數好D, 但一到抄寫, 佢就寫兩隻字停一停, 兩頁嘢可以寫45分鐘。真係揸住枝筆發呆架。又或者玩手指。噚日仲要衰到發問無聊問題, 如下:

1. 爸爸, 我第時生咗寶寶, 係叫你公公定爺爺呀?
2. 咁我係咪生男仔同女仔都係咁叫架?
3. 第日生咗寶寶, 你幫我湊丫?

總之, 極盡所有辦法唔想做功課!!!!!

我仲激心,我係問:
1.我係咪老豆係外面同其他女人生既,所以阿媽要咁折磨我呀?
2.不如叫舅父收養我,阿媽生過個,你地打算將我賣幾錢呀?
3.第1係芝麻,其他係西瓜,為咩捨大取小呀?

shadeslayer 發表於 17-3-1 19:03
多謝分享, 好大感觸。其實好可悲, 免強無幸福, 好多人唔明。亦有好多人唔明命是孩子的。我不要孩子為我而活。多少的引導/教導才合適, 是藝術。

你的個案, 正正是 "You achieve successes in life not because of your mother, you achieve them despite your mother. "
老豆暗中春風化雨都出左好多力既,否則我一早離家出走。
小六開始有想走既諗法,搏命同人補習,長假期又做其他兼職。中三想去做學徒,因為學徒每月有津貼。中五想報HP,因為唔使一至五上堂,比AL有更多時間搵錢。

greentea000 發表於 17-3-2 21:24
老豆暗中春風化雨都出左好多力既,否則我一早離家出走。
小六開始有想走既諗法,搏命同人補習,長假期又做 ...

男仕通常比較不拘小節,較有冒險精神,容忍孩子錯處一般較高。但有時過了頭而不知,要女仕提點。
‹ 上一主題|下一主題