用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫兩個小朋友溫習考試
go

幫兩個小朋友溫習考試

請問各位家長, 如果你地有兩個小朋友, 考試時點樣同佢地溫習?  因為我有2個小朋友, 一個小一, 一個小二, 根本唔可以幫兩個一齊溫?  你地有咩方法?  請指教.

yanlee06 發表於 15-11-2 13:18
請問各位家長, 如果你地有兩個小朋友, 考試時點樣同佢地溫習?  因為我有2個小朋友, 一個小一, 一個小二, 根 ...
方法一:棄車保帥 -- 幫唔掂果個
方法二:將勤補拙 -- 日日溫D, 唔駛測考前臨急抱佛腳

方法三:武林秘笈 -- 阿媽勤力D, 預早咪熟測考範圍, 睇晒兩個平時習題衰邊樣, 根據測考模式作mock exam俾佢哋做, 做完將錯處解釋清楚。細既可以參考大既測考卷模式。

我因為大果個會自己讀, 所以係用方法一。

little_yolky 發表於 15-11-2 15:44
方法四:日本忍術 之多重影分身術: 自己坐中間, 左右一件, 右面做卷, 左面講解, 右面小休, 左面開工

adallfad    發表於 15-11-26 10:10
Jessy    發表於 15-11-4 00:24
little_yolky  大家俾多D招數嚟參考下。  發表於 15-11-2 17:35

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-11-2+15:44+

原帖由 AgapePa 於 15-11-02 發表
方法四:日本忍術 之多重影分身術: 自己坐中間, 左右一件, 右面做卷, 左面講解, 右面小休, 左面開工
...
我都係一個廳、一個房,呢邊廂自己溫一課,那邊廂我抽問課文;呢邊廂我同佢串字,那邊廂就自己做練習。小休就一齊,因為我都要小休。

醒目開學勳章

回覆:幫兩個小朋友溫習考試

我一年級,三年級,
兩個都做模擬試卷,做完錯左再教。
同步做,教完一個先一個。

引用:我一年級,三年級, 兩個都做模擬試卷,做

原帖由 conniecheung 於 15-11-02 發表
我一年級,三年級,
兩個都做模擬試卷,做完錯左再教。
同步做,教完一個先一個。
今年要挑戰兩個,為有靠專科補習的notes,exercises及paper。但我都會叫daddy幫吓手。

karen55407 發表於 15-11-2 17:50
我都係一個廳、一個房,呢邊廂自己溫一課,那邊廂我抽問課文;呢邊廂我同佢串字,那邊廂就自己做練習。小休 ...
Yes , 最重要阿媽都要小休
但你兩個唔同校,無咁易撞埋果幾日考呀?
起碼都有d緩衝期可休息返一陣…

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-11-2+15:44+

原帖由 AgapePa 於 15-11-02 發表
...
我用開呢個。

人都癲。

下年到我了,同様一個小一,一個小二,而家哥哥讀小一已經好嘔血,下年唔知點c

little_yolky 發表於 15-11-2 15:44
方法一:準備定啲練習,一個溫緊習時,另一個做練習。
方法二:一個溫緊習時,另一個可以玩或者睇課外書。

分兩間學校,一個考完到另一個,阿媽全年無休

October.  咁樣好d,同時溫倆個太辛苦。  發表於 15-11-7 08:21
little_yolky    發表於 15-11-3 16:33

引用:分兩間學校,一個考完到另一個,阿媽全年無

原帖由 傻太 於 15-11-03 發表
分兩間學校,一個考完到另一個,阿媽全年無休

多謝各位意見, 因為我兩個都冇去補習, 所以都要靠我去幫佢地溫習.

joe12211981 發表於 15-11-3 08:44
下年到我了,同様一個小一,一個小二,而家哥哥讀小一已經好嘔血,下年唔知點c

...
努力呀

1234554321 發表於 15-11-3 13:25
如果一個5年級, 一個1年級

可能會差太遠, 點選呢
仲駛諗? 一於用第一招, 棄車保帥, 呈分試重要D, 小一咁小事, 交俾爸爸理就算了, 或者直接同佢講道理:阿仔/女, 哥哥/家姐要升中學, 考呈分, 唔可以失手, 媽媽要幫佢, 你大個仔, 自己搞掂好唔好?

最慘係樓主, 一個小一一個小二, 到時一個呈一一個呈三就真係慘無人道了。

引用:Quote:1234554321+發表於+15-11-3+13:25+如

原帖由 little_yolky 於 15-11-03 發表
仲駛諗? 一於用第一招, 棄車保帥, 呈分試重要D, 小一咁小事, 交俾爸爸理就算了, 或者直接同佢講道理:阿仔/ ...
諗起都想喊

yanlee06 發表於 15-11-3 23:09
諗起都想喊
我諗你要學孫悟空個分身術至掂了。好彩我兩個隔一年, 到時一個小四一個小六, 到細既要呈分, 大既已經中一了。

平時温D,用層壓式,大果個幫細果個同簡單既温習,例如默字串字咁? 數學就揾大既對答案?

坐喺到上網睇你地寫啲內容都令我心跳加速,呼吸困難呀!
大人細路為考試頭都爆。 港智研有個免費講座 http://portellect.com/learning.html 係教家長點幫細路讀書考試。去聽吓睇吓會唔會有啲技巧用到。但家長表現得太緊張都未必好。家長緊張細路都會。緊張就記唔到嘢啦。