用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 請推薦初中中文讀物
go

請推薦初中中文讀物

我女兒小學階段看了不少中文書, 特別是台灣出版的兒童勵志小說. 以及香港的青少年讀物如馬翠蘿的公主傳奇, 君比的各系列青春小說, 何紫, 阿濃, 胡燕青的作品等.
但一升上中學, 她只看英文書卻不看中文書. 她說不知道有什麼好看的中文書.
我曾建議她看金庸, 但她興趣不大.

大家有沒有什麼中文書推介給初中生?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

醒目開學勳章

英文睇邊類?

但我幾中E 三毛的《撒哈拉的故事》《哭泣的駱駝》及《稻草人手記》應該都啱初中 .唔好理明唔明人生的喜與悲, 但單看故事都幾引人入勝.

王家爸爸  三毛幾好,我都鍾意  發表於 15-11-4 09:44

三色貓探案(驚險刺激), 儒林外史 (鑑古知今),

回覆:palmchristy 的帖子

台灣作者陳郁如的《修煉 I,II & III》和《修煉前傳》,我們一家追住來睇,適合高小至初中。

醒目開學勳章

JackJoe 發表於 15-11-3 09:42
台灣作者陳郁如的《修煉 I,II & III》和《修煉前傳》,我們一家追住來睇,適合高小至初中。

...
我睇咗《修煉 I,II & III》, 如果係中意FANTASY 的書, 可以一看無妨.

回覆 JackJoe 的帖子

我同囡囡都一口氣追晒全套修煉, 佢問我有無同類型好書推介俾佢? 請問大家有咩推介?

醒目開學勳章

回覆 palmchristy 的帖子

我女初中有睇  龍應台 < 孩子你慢慢來>, 張愛玲 <傾城之戀>, 余華< 活 著>,最鍾意錢鍾書<圍城>.

bobbob  &lt; 孩子你慢慢來&gt;似本育兒書,不過作者視野幾闊,幾inspiring  發表於 15-11-4 14:50

回覆:palmchristy 的帖子

余華的書確不俗。周淑屏 -那年老師教曉我的事,野地果,阿濃-幸福窮日子等,比較接近生活。

王家爸爸  余華啲故事太黑暗,尤其係《兄弟》。  發表於 15-11-4 09:46

Feimum 發表於 15-11-4 07:24
余華的書確不俗。周淑屏 -那年老師教曉我的事,野地果,阿濃-幸福窮日子等,比較接近生活。

...
我覺得阿濃唔錯,但係小朋友可能感覺同時代脫節。

醒目開學勳章

我個人真係好喜歡 余華< 活 著>和張愛< 半生緣>, 但相信未必合適初中, 內容較負面. SAD STORIES.

bobbob  『活著』張愛玲就真係唔識欣賞  發表於 15-11-4 14:46

王家爸爸 發表於 15-11-4 09:49
我覺得阿濃唔錯,但係小朋友可能感覺同時代脫節。
視乎個小朋友有冇興趣知身邊事以外既事,有小朋友鍾意同祖父母輩傾偈,聽下佢地當年既生活鎖事,因為書本同電視電影都好少講呢d
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

PY-Sing 發表於 15-11-4 10:02
我個人真係好喜歡 余華< 活 著>和張愛< 半生緣>, 但相信未必合適初中, 內容較負面. SAD STORIES.
...
其實余華既《活著》還可以,內容相當寫實,係認識文革禍害既好教材。反而余華既《兄弟》就真係好負面。

回覆:王家爸爸 的帖子

余華-兄弟是女兒中文老師大力推薦,但個人覺得有D三級別。反而,活著睇到我眼淚係咁流。

回覆:Feimum 的帖子

推介作家龍應台、西西、小野、小思的作品

引用:台灣作者陳郁如的《修煉+I,II+&+III》和《

原帖由 JackJoe 於 15-11-03 發表

...
啱啱圖書館借咗《修煉 I》, 好睇。已預約埋II, III。
可惜圖書館無《修煉前傳》。

sara11    發表於 15-11-25 14:54

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 15-11-25 12:25
啱啱圖書館借咗《修煉 I》, 好睇。已預約埋II, III。
可惜圖書館無《修煉前傳》。

...
修煉1, III, III 我用個多星期就晒.

所以有少少hesitation 唔想買本《修煉前傳》, 費時睇完放係屋到能阻地方.

It's a pity 圖書館無《修煉前傳》.