用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 升中前要評估嗎?
go

[學校] 升中前要評估嗎? [複製鏈接]

囡囡要升中,我們剛見心理醫生,他說可能讀特殊學校,但要評估先? 我有問題想問大家 : 評估就好似幼稚園升小學前的評估嗎? 大家都需要評估嗎? 如讀特殊學校係點呀? 冇得考試嗎? 教學是什麼? 原本升中學,都頭痛,現在見完醫生,聽完醫生咁講,成個人都…傻咗,只係我傻咗,亞囡都冇乜點講。。
   0    0    0    0

引用:囡囡要升中,我們剛見心理醫生,他說可能讀

原帖由 midcocc 於 15-11-01 發表
囡囡要升中,我們剛見心理醫生,他說可能讀特殊學校,但要評估先? 我有問題想問大家 : 評估就好似幼稚園升 ...
請問你囡囡小學是否入讀正常小學? 因乜事中學又要去特殊?

係呢! 只知入小一前會做評佑, 升中都要嗎? 定係樓主是自己要求做評估?

特殊中學應該不跟主流的課程, 要睇是什麼程度的特殊, 輕度應該有一些技能學, 至於中,重度相信都係以自理, 日常生活為本吧, 樓主可以去參觀下再決定, 你亦可以維持讀主流中學, 問題是那一類學校比較適合佢, 家長要思考下.

利申: 小兒不是讀特殊, 所以, 有關特校之實際情況, 最好問下用家

回覆 EEFF 的帖子

佢讀主流,醫生話吖。。

回覆 pocoyo123 的帖子

睇佢到時,讀倒邊間,再算

呢度有個講座
特殊學習需要 升中家長講座及升中面試工作坊
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

midcocc    發表於 15-11-4 23:20
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?
‹ 上一主題|下一主題