用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友對自己要求好高,超好勝,真係好擔心 ...
go

小朋友對自己要求好高,超好勝,真係好擔心 [複製鏈接]

做乜野都要同人鬥,無論行路,坐,成日都話我行先,我坐第一,我快過你(但人地冇話同佢比賽)玩遊戲更唔洗講,一定要贏,唔係就發脾氣,成日為左咁同小朋友爭執,總之做咩都要分第一、二、三名,又固執,真係好煩!解釋到口都乾,有時專登唔俾佢贏,從而去教佢,但冇用
對自己要求高,字常話寫得唔靚就擦,但我反而覺得冇需要擦,成日話自己畫畫唔靚,我叫佢畫個人,畫左出黎佢又話唔似,係咁問點解,所以佢而家唔願意畫人,其他畫得唔似都會發脾氣,好多野佢能力未做到,但佢要求自己做,做唔到又發脾氣,就算玩拼圖,積木,砌唔到都會發脾氣。

1    0    0    0

回覆:邪留丸ha 的帖子

超自我中心,行街撞到欄杆,佢唔會承認自己唔小心,佢話自己已經好小心,係欄杆撞佢,佢食野整濕左件衫,就會話係D水自己滴落件衫度,總之唔認衰,我真係好擔心佢比太多壓力自己,又唔輸得,到小學都唔知點算!
請問有冇媽媽既小朋友類似咁,有咩辦法,我要講同解釋既野由佢兩歲講到而家4歲幾,有講故事,獎勵計劃等等.....,而家冇改善反而越來越嚴重,唉!

我囡囡也有一個好勝的心,在家輸了也有唔開心,甚至逃避再玩同一個遊戲。

畫畫一樣,三歲去畫班,其他人拎住幅畫好有成功感,我囡每次都木口木面,後來明白她自覺畫不到她看見的真實畫面,我就無再逼她了。

有幸她小二突然不再怕畫畫,有賴學校老師一直没有什麼負面的評語,加上身邊同學喜歡所致。

好勝可以是自信/自負的表現,一線之差,我自己也在學習如何令囡囡成為有自信而不自負的人。

希望各位前輩指點迷津!

回覆:小朋友對自己要求好高,超好勝,真係好擔心

我實在見過有兩個小朋友同你囝囝好似,智商高,但同時評估了是自閉譜系,當然我唔係話你小朋友都係,講嗰小小也不足以判斷,可能你小朋友只係性格問題,不過如果問有無類似情況小朋友,我真係即時諗起那兩位小朋友!
如果問點可以教到,我知那兩位小朋友的家長,讓小朋友長期上社交班,另外也會約見社工,心理學家之類,遊戲治療都可以嘗試,最後想講,單靠父母教導都未必就能處理到個小朋友的情況,但父母必須堅持,希望有其他家長可以比到意見你。

引用:我實在見過有兩個小朋友同你囝囝好似,智商

原帖由 wan_sosin 於 15-11-03 發表
我實在見過有兩個小朋友同你囝囝好似,智商高,但同時評估了是自閉譜系,當然我唔係話你小朋友都係,講嗰小 ...
請問除了楼主講的情況,还有什么其他特徵会可能是高智商自閉呢?因我朋友孩子也是如此……

引用:做乜野都要同人鬥,無論行路,坐,成日都話

原帖由 邪留丸ha 於 15-11-01 發表
做乜野都要同人鬥,無論行路,坐,成日都話我行先,我坐第一,我快過你(但人地冇話同佢比賽)玩遊戲更唔洗 ...

我個仔係資優,細個都係咁,我四歲比去學捉棋,教識佢無論幾叻,捉棋一定有贏有輸。捉輸咗都會喊。但之後學識只要努力就會贏返。
家長最緊要處之泰然,對贏輸好咁着緊。佢就算贏咗,都唔好咁開心。要話比佢知贏,唔係因為佢叻,係佢努力嘅成果,因為佢之前輸冇發脾氣冇放棄過。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-11-03+發表

原帖由 longlokma 於 15-11-03 發表
請問除了楼主講的情況,还有什么其他特徵会可能是高智商自閉呢?因我朋友孩子也是如此……

...
其中一個小朋友十分偏食,著開嗰件衫就一定要著返,對某些質料會接受唔到,明白/接受別人意思/意見,十分弱!脾氣十分大!
另一個有固執行為,不過細個明顯,大個好咗少少,佢喜歡畫路線圖,亦試過由1開始一路寫數字寫到4千幾,有輕微焦慮,小小事情要花很長時間才平服心情!
兩個小朋友都同樣唔輕易明白一般人常理嘅諗法,解釋幾多都無用!自我很強有時連家人也容不下!
兩個都是上了小學才找出問題,因為情況唔見得因為長大而改善,幼兒時上了很多EQ,社交班,親子輔導等,都未能處理,最後惟有去評估,才發現是自閉譜系,亦即是過去所講的亞氏保加。
在我所見,家長有時會因為小朋友智能高而接受了小朋友的行為問題!加上作為父母,那個會想自己小朋友會有情況出現!上面其中一個家長是我花了一段時間遊說佢帶小朋友去評估!之後家長慶幸能找出真相,小朋友是否真的有事都好,家長其實都需要有朋友幫忙,需要有人給他們客觀意見,希望你也能幫助到你那位朋友!

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-03+發表

其中一個小朋友十分偏食,著開嗰件衫就一定要著返,對某些質料會接受唔到,明白/接受別人意思/意見,十分弱 ...
謝謝你詳细的回覆,會跟朋友分享,thx

四歲男孩愛贏怕輸一點不出奇;最重要是榜樣。身邊的成年人也要一起成長,順或逆,笑著面對。

下棋、ball games , board games, card games, even打麻雀都可以訓練如何面對勝負。我奶奶牌品極好,每次我們去探他們,他們都教我仔玩啤牌和麻雀(我仔11歲),久而久之,我覺得是個很好的生活榜樣。

回覆:Rachelmummy2008 的帖子

身邊既同學喜歡?你小朋友是否社交上很好的?

引用:我囡囡也有一個好勝的心,在家輸了也有唔開

原帖由 Rachelmummy2008 於 15-11-02 發表
我囡囡也有一個好勝的心,在家輸了也有唔開心,甚至逃避再玩同一個遊戲。

畫畫一樣,三歲去畫班,其他人拎 ...

引用:+本帖最後由+Activehealth+於+15-11-3+18:5

原帖由 Activehealth 於 15-11-03 發表
我都有俾佢學圍棋,但我地家人本身唔識,只上一星期一次,是否好難籍此教導佢

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-03+發表

其中一個小朋友十分偏食,著開嗰件衫就一定要著返,對某些質料會接受唔到,明白/接受別人意思/意見,十分弱 ...
我小朋友又唔會咁極端,因佢有時都好易接受新事物同人地既意見,只不過佢自己一轉左牛角尖,就會堅持到低要哭一大場先知錯
其實已講好多道理,同佢睇左好多關於勝負,同理心,感恩等等既書,而我地家長本身亦冇咩不好的榜樣,就是因為這樣,就上來問問大家,昨晚,佢又因砌lego砌唔到心目中既形狀又大喊了,真係無奈

佢三歲時我都有帶佢去見心理學家,出黎說暫時毋需更進

邪留丸ha 發表於 15-11-5 23:43
我小朋友又唔會咁極端,因佢有時都好易接受新事物同人地既意見,只不過佢自己一轉左牛角尖,就會堅持到低要 ...

聽來還好!當然希望只係小朋友本身性格!

但當你囝囝情緒太激動時,要首先認同佢嘅感受,不要立刻想要教導佢,讓佢倒盡他的心情時,才再慢慢跟佢傾,真的要好有耐性,好快時間,閒時可以玩下角式扮演,將生活上的事情,互相代入去做,父母可做一次正面的處理方法比佢睇,然後讓他嘗試做返出嚟,亦可以父母扮他失控的情況,問返佢有什麼問題,如何解決.但無論用什麼方法,都要堅持有耐性不斷重覆.

相信樓主已花了不少心機,絕不是白費的,種子已種在小朋友心入面,總等到有一天發芽生長.

引用:Quote:邪留丸ha+發表於+15-11-5+23:43+我小

原帖由 wan_sosin 於 15-11-06 發表
聽來還好!當然希望只係小朋友本身性格!

但當你囝囝情緒太激動時,要首先認同佢嘅感受,不要立刻想要教導佢, ...
多謝你既意見!我會繼續努力,真係要付出更多愛心同耐心,希望有一天佢能學懂

其實幾歲人仔偶然大哭去舒發感受,是好正常的事。只要不傷害人和自己,不破壞物件就好。

怎樣回應孩子,幫助他緩和情緒,好多育兒或教EQ或溝通的書都會講到。

最難的反而是家長自己怎樣保持冷靜,不受他的情緒或自己的憂慮影響。家長心境平靜,就有好多方法可幫助孩子
for every one criticism, three positives must be given.

邪留丸ha 發表於 15-11-5 23:05
我的孩子社交上就比較温和,即是未必一定搶到玩具,但就個心好唔忿氣。
K2在學校便走埋一邊自己玩,K3有進步,開始有同人玩。

小學已經無大問題,她前兩天說和一位同學爭執,和好,又嗌交,再和好……

引用:Quote:原帖由+Activehealth+於+15-11-03+發

原帖由 邪留丸ha 於 15-11-05 發表
我都有俾佢學圍棋,但我地家人本身唔識,只上一星期一次,是否好難籍此教導佢

...
試吓比佢參加圍棋比賽,係一個好好嘅緞練,等佢知道一山還有一山高。

‹ 上一主題|下一主題