用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問過去兩年,Band2生有無人成功上移入讀Band1中學呢? ...
go

請問過去兩年,Band2生有無人成功上移入讀Band1中學呢? [複製鏈接]

由於,出生率底和有些區分出現學額多於Band1學生,在供過於求情況下,Band2生可搏入讀Band1中學,理論上是可行的,但事實上又是否有此類例子呢?希望有過來人提供實例以供大家參考.thx.thx.

0    0    0    0

回覆:請問過去兩年,Band2生有無人成功上移入讀Band1中學呢

的確是有的,囝囝同學就是B2生,加上轉區,跟屋企地址,成功變為B1生,加上編號前,入了一間B1a的中學,但成績一直處於下游,又值得嗎?

近年係有b2生在灣仔大抽獎入到大坑真光同TSK

引用:的確是有的,囝囝同學就是B2生,加上轉區,

原帖由 MariaTsui 於 15-11-01 發表
的確是有的,囝囝同學就是B2生,加上轉區,跟屋企地址,成功變為B1生,加上編號前,入了一間B1a的中學,但 ...
而且在高中選科是未必有優勢,可能被安排選修一些小朋友不喜歡的科目,令他大大降低學習興趣。最重要係學校是令小朋友發揮最好,幫助小朋友成長。每個小朋友性格不一樣,所以未必有好處或害處。可必着重B1B2,我知道講就容易,做就比較難,我只是提供多一個思考的方向,我仔是邊緣人,我都好頭痛

回覆:請問過去兩年,Band2生有無人成功上移入讀Band1中學呢

朋友個仔band 2中成績,入到band2頭學校,學校都谷,小朋友唔適應,多功課,晚晚11,12點先做完,重要預習,溫默書,所以越級入到都辛苦,畢竟中學多科,我唸如果band 2生入左band 1, 會超超辛苦

日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

醒目開學勳章

回覆:請問過去兩年,Band2生有無人成功上移入讀Band1中學呢?

有是有,而近年出生率底更加,
但我覺得不要是家長一意孤行,
家長千方百計入到去就可功成身退,
但需考慮一下,後果是遺下子女一人,其後六年獨自去應付各種壓力,甚至乎是打擊,不值得吧!

幫子女入間band 1學校不一定是好,
但幫子女配對間合適的學校才是真正的對他好。

媽媽加油

B2生博入B1中學,靠自行或者甲部嘅機會係微乎其微,即使成功,都同出生率冇乜關係!

B2生經乙部博入B1學校嘅,機會一直都存在。在如中西區般B1位充裕嘅,好多B2生都在乙一試博1C中學而且成功嘅大有人在,我估係一年比一年多,但始終冇人會有確實數據。

在B1位不足嘅區,仍有唔少B2生博到入B1學校,通常係得幾個位嘅他區學校!原因好簡單,B1位不足,絕大多數B1生會在乙部四五位已揀B2學校做保險,呢啲得幾個位嘅B1他區就俾忽略咗,而有可能將啲位留俾B2生!

只係博輸咗嘅就有可能派到好差,又可能要面對連串扣門嘅磨練!

回覆 YmOra 的帖子

我仔小六時屬中間排名,按小學說是B2生,入了同區B1C中學。灣仔區。
是否值博要視乎各區分的畢業生和中學的人數,不單是出生率低就可以博,可留意khmama的資料,很有用。

回覆:請問過去兩年,Band2生有無人成功上移入讀Band1中學呢?

呀女小學2b升上叫1c,ok啦,中一第一個學期初差小小,下學期追到級中間左右,一星期補兩至三日,每次個零鐘,佢嗰間學校都算輕鬆,加上佢玩運動時間長,在家揸起本書時間真係唔多,但佢講過上堂要好留心。

愉快學習, 配合性格才是最重要

RoseRose1980 發表於 15-11-1 16:36
近年係有b2生在灣仔大抽獎入到大坑真光同TSK
灣仔....更誇張既案例都聽到唔少
‹ 上一主題|下一主題