用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教獲KV取錄的家長 (家長表現)
go

請教獲KV取錄的家長 (家長表現) [複製鏈接]

請問家長的臨場表現及問卷都是被考慮取錄的關鍵嗎?有沒有家長的小朋友面試中表現中上,有些地方發揮未必最穩定,但仍獲取錄?

5    0    0    0

回覆:gigibbbb 的帖子

我相信無人會答到你,就算入面d教老師都答唔到你,無準則,講運氣,我覺得唔喊、唔打人已經合格,其他靠眼緣、靠運氣。

回覆:請教獲KV取錄的家長 (家長表現)

當年我同個女去考,唔記得推椅,但都有正取…………

不止一同學是waiting入,最後入到top名小

引用:當年我同個女去考,唔記得推椅,但都有正取

原帖由 Etcetc 於 15-11-01 發表
當年我同個女去考,唔記得推椅,但都有正取…………

不止一同學是waiting入,最後入到top名小

你囡囡入左咩小學呀?佢d同學仔升咩小學多呢?
KV畢業生叩們係唔係成功率大d?

其實佢地好睇家長理念是否同學校一致!

回覆 Amymichelle 的帖子

你是否用家?即問卷好重要?

回覆:Cigaretteyip 的帖子

阿女在今年在KV畢業!我意思係家長同老師interview個part重要!

回覆:Amymichelle 的帖子

問卷重要嗎?

明白,雖然我唔知我答得合唔合老師心意,但我都好盡力回答家長問題。小朋友表現唔好,希望我誠意打動到老師!

引用:回覆+Amymichelle+的帖子 明白,雖然我唔

原帖由 Cigaretteyip 於 15-11-01 發表

明白,雖然我唔知我答得合唔合老師心意,但我都好盡力回答家長問題。小朋友表現 ...
當年朋友囡囡都表現麻麻,但朋友理念可能啱學校心水!所以收左!祝好運!

我答得好簡短

回覆 ho_yan2406 的帖子

簡短唔緊要,最緊要中point!大家加油!

引用:其實佢地好睇家長理念是否同學校一致! +

原帖由 Amymichelle 於 15-11-01 發表
其實佢地好睇家長理念是否同學校一致!
即係咩?其實好多㗎喎,又全人,又5大發展,又品德

引用:我答得好簡短

原帖由 ho_yan2406 於 15-11-01 發表
我答得好簡短
我都勁短,之後高枱老師又問點解選KV

我只係第1round老師問點解揀,我話口碑好同中文好,因大仔小學後我發覺中文原來係好重要
跟住問佢出街扭計點做,邊個湊,weekend去邊。。我話去下公園玩咁咋
連好多人都有問既pm offer要唔要都冇問到

引用:問卷重要嗎? +

原帖由 MSWONG1001 於 15-11-01 發表
問卷重要嗎?
問卷上年先開始要填,個人覺得問卷都會睇重,反而自己interview表現一般,囝囝又答唔晒老師問題,上年正取生收咗

引用:Quote:原帖由+ho_yan2406+於+15-11-01+發表

原帖由 sala222 於 15-11-01 發表
我都勁短,之後高枱老師又問點解選KV
同你一樣都是這些問題,不過我覺得答得太簡單

引用:Quote:原帖由+sala222+於+15-11-01+發表我

原帖由 mababyba 於 15-11-02 發表
同你一樣都是這些問題,不過我覺得答得太簡單
可能之前已經又短又唔中point,所以高枱老師又問,我又係2句完,講真,一個坐一個企,eye level 唔同,結果我半蹲,好心急答完就算

引用:Quote:原帖由+mababyba+於+15-11-02+發表同

原帖由 sala222 於 15-11-02 發表
可能之前已經又短又唔中point,所以高枱老師又問,我又係2句完,講真,一個坐一個企,eye level 唔同,結果 ...
其實我相信各位家長已經好盡力,辛苦曬😘,咁其實係唔係個小朋友in 得唔係幾好,但因為佢地係大B 龍10月至蛇3月就收佢地???反而蛇細B 就好睇表現呢???擔心中😩

我都答得唔好,今次累咗阿女添...

‹ 上一主題|下一主題