用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果小朋友係晏起B,會揀am or pm?
go

如果小朋友係晏起B,會揀am or pm? [複製鏈接]

小朋友慣咗遲起,成十點先起,應該早點培養佢早起定係就返佢作息好?
am好多人爭,pm應該相對會易啲...

1    0    0    0

引用:小朋友慣咗遲起,成十點先起,應該早點培養

原帖由 菲菲菲 於 15-11-01 發表
小朋友慣咗遲起,成十點先起,應該早點培養佢早起定係就返佢作息好?

...
我揀am因小朋友要瞓晏覺,如你小朋友唔駛可揀pm,不過預咗到k3暑假要佢習慣早起,適應小學

引用:Quote:原帖由+菲菲菲+於+15-11-01+發表小朋

原帖由 siujanjan 於 15-11-01 發表
我揀am因小朋友要瞓晏覺,如你小朋友唔駛可揀pm,不過預咗到k3暑假要佢習慣早起,適應小學

...
你提醒咗我小朋友瞓晏瞓時間...!!

回覆 菲菲菲 的帖子

pn時,我小朋友讀下午,開學初1個月,可以比佢係上午佢訓到自然醒, 大約10點幾,之後慢慢食埋野,係屋企玩陣,準備返學,因時間唔急,所以有好多時間比佢自己嘗試,如著襪、著鞋、換校服。放學後4點幾訓到6點。夜晚10點幾訓。
到返左3個幾月,佢唔係好午睡,反而晚上8點幾就訓,早上7點幾起身,K1就安排讀上午,因小朋友真係自然醒,自理做到,同埋已經有返學概念,家長唔晒要迫甘細既小朋友起身返學而破壞關係,其實打擾早上睡眠對小朋友腦部影響更大。

上午定下午都係睇小朋友生活習慣,冇話上午一定好架

我仔都係10點幾11點醒,揀左pm

....

回覆:如果小朋友係晏起B,會揀am or pm

下午班

引用:小朋友慣咗遲起,成十點先起,應該早點培養

原帖由 菲菲菲 於 15-11-01 發表

...
「am好多人爭,pm應該相對會易啲... 」

我覺得學校未必理㗎,如果想收嗰堆學生係唔夠am位,都照俾左pm offer先⋯

不過呢個係我估計,冇證冇據嘅

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題