用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 係協康做完評估!係咪準確?
樓主: mslala
go

係協康做完評估!係咪準確?   [複製鏈接]

回覆 hha 的帖子

你的分享同回覆都對我好有幫助,真係唔該晒你呀!!!!!
我啱啱打咗去健康院, 話要見約見姑娘先, 無得直接約見醫生....
都唔緊要, 照約咗先喇!!

blacktulip 發表於 17-3-29 12:57
回覆 hha 的帖子

你的分享同回覆都對我好有幫助,真係唔該晒你呀!!!!!

記住每次去見姑娘醫生之前,記低小朋友平時有乜嘢嗜好,有乜嘢行為或性格令你有憂慮,亦都可以拍定啲幾十秒嘅短片,可能用唔着,但隨時可以比醫生佢哋睇。

多謝提醒呀

現在已經是,先見健康院姑娘, 過到姑娘一關, 再見健康院醫生

過醫生關, 先寫紙, 去排CAC, 記得只是去排, 去排CAC只是比2份表你

一份自己填, 一份老師填, 寄回去,......

CAC姑娘講等電話,. 最少排1年....

我估除非你是S CASE如果唔係....等等等... !

mslala 發表於 16-10-18 11:50
回覆 toto25 的帖子

咁你仔其實有咩問題你覺得要做評估呀? 其實好多人都話政府果個評估唔太可信!
想知點解政府評估唔可信? 聽講政府評估個邊講話社福機構既評估唔太值得參考

回覆樓主:

想請教,女剛七歲,聰明(但唔覺特別邊方面有資優特質),但情緒和自制能力都幾差,失控時會大叫,反叛性強,不停駁咀,固執。小一上下學期好多老師都話她上堂游雲,但出來成綪就廷好。社交方面在學校不太大問題,都有朋友,但就比較飄忽,唔知係咪佢識得對住唔同人講唔同嘢。最近發現她幾次講大話,到老師由上課問到落課直指她講大話她才說出真相。老師沒建議做評估,但就說她很聰明,腦轉得快,諗嘢比同齡小孩成熟好多。我自己觀察又唔覺佢邊方面資優,除了對所有screen著迷。如果評估能讓我多點了解原因,從而知道如何幫她慢慢改變行為態度,我會去做。但真冇經驗 ,應該做咩評估,資優?專注力?情緒?

回覆 hha 的帖子

我女女都有d 您所講既特徵而且佢社交差,經常問非所答,另外情緒都好起伏。我曾去健康院要求轉介,但佢哋認為不需要,我都想做評估,坊間好多機構唔識揀

ccfwc 發表於 17-10-25 15:33
回覆 hha 的帖子

我女女都有d 您所講既特徵而且佢社交差,經常問非所答,另外情緒都好起伏。我曾去健康院 ...

* Talk to school first. The teachers should be very experience to identify the problems.
* If the teachers' answers are +ve, then go to find any private doctor nearby for a reference. Don't go to 健康院 as it is very useless and take a long time to see the nurse, then a doctor. Don't waste the time.

回覆樓主:

想問大家係咪做全面性評估呀係協康會,因我仔26個月又係唔太講野,已排左政府但要等,想去協康會做評估,但我唔知做邊一樣評估好,?只做言語?定兒童綜合能力評估測驗呢個呀?因全面性評估我負擔唔到咁貴

hha 發表於 16-5-12 23:52
我由我個仔兩歲左右開始覺得佢有d奇怪,沉迷轉的東西,如風扇、車輪、理髮店門外的轉燈。未說話前唔識用手 ...
你好,我仔而家2歲剛5個月,你講既特徵我仔有大半系一樣嫁!請問可吾可以俾D健議我?

回覆樓主

唔好意思,現在比較少上來,希望一次過回覆到大家的問題。

因為排期等等事情已經四年前,所以有d細節未必咁記得。我附近的健康院可能唔太多人,所以一向都跟得唔錯的,由見健康院姑娘到醫生,再答應轉介CAC, 再等見CAC姑娘,然後排期做第一個言語評估,打後再見兒科醫生再作自閉評估,確實需時大約一年半。

期間我不斷上網找不同資訊,STEPS、協康、小童群益會等都有評估,而我就直接找訓練,有些私人機構係唔需要評估報告的,我當年去灣仔健苗軒,做過言語、專注力及感統訓練,自覺感統訓練最好。

其實小朋友問題嚴重與否,家長應該有點心裏有數,如果唔太肯定有冇問題,咁我估就算中咗都算輕微。在CAC評估完,都只有簡單報告,亦唔會告知輕微定嚴重,只靠安排E/I/S位而自己估計。如果醫生認為小朋友智商正常,上小學前係唔會安排IQ test嘅。

有時候,小朋友有言語遲緩或感統失調,都會有自閉的特徵,最重要都係拆解每樣問題逐一訓練改善,問題係一環扣一環的,改善好一樣就發現另一問題都會自動改善。感統亦係唔多人察覺的問題,感統直接影響專注力、固執、大小肌等問題,去公園有幫助,但我亦建議有感統問題嘅小朋友去訓練,因為佢地有專業方法,改善得快好多好多。

wai0824 發表於 17-11-1 13:01
想問大家係咪做全面性評估呀係協康會,因我仔26個月又係唔太講野,已排左政府但要等,想去協康會做評估,但 ...

你可以打去協康會同佢地傾吓,講番小朋友嘅問題,應該可以比到意見你。

raindroponroses 發表於 17-9-18 23:28
想請教,女剛七歲,聰明(但唔覺特別邊方面有資優特質),但情緒和自制能力都幾差,失控時會大叫,反叛性強 ...

我唔係專業人士,但請讓我嘅經驗去解答你。

你呢個case,相信小朋友專注力確實較弱。去做專注力評估,最大原因係確診後精神科醫生可以開藥比小朋友食,改善學習或自理情況,從而幫助小朋友學習。但你小朋友成績已經唔錯,已經冇乜原因要小朋友食藥,醫生只會建議你從行為方面着手。

至於資優評估,睇你自己想唔想知,你有空去資優版睇吓,就算確定係資優亦都要日日鬥智鬥力、日日拆彈,唔會一個報告令問題消失,但如果老師們會因報告而包容d,咁做都冇壞,係要使$$囉。

hha 發表於 17-11-10 14:45
唔好意思,現在比較少上來,希望一次過回覆到大家的問題。

因為排期等等事情已經四年前,所以有d細節未必 ...

你好。我小朋友有感統問題,及懷疑自閉。已排協康。

想排到協康之前,去私人做感統訓練。請問有那一間機構比較好呢?謝謝。

大過D就會好D

bbchu0316 發表於 18-1-5 23:57
你好。我小朋友有感統問題,及懷疑自閉。已排協康。

想排到協康之前,去私人做感統訓練。請問有那一間機 ...
* Find a private centre having an occupational therapist to conduct the training, but not the social worker.
* Usually, the private centre is quite full, so "surf" one by one and see if the training meets your schedule.
* Also, find the one which allows the parents to watch the training, so u can do the exercise with your kid at home.

The centre should do an assessment with your kid to decide if he needs a 1:1 training or 1:many training, and tells you the problems the kid is having.

And remember, 感統問題  is not equal to 自閉.

回覆 hha 的帖子

我小朋友都係有感統問題,之前以為自閉,但協康評估話正常。後來又做感統評估,確定係有問題,就安排私人機構做訓練。
我想請教大家,政府有提供免費感統訓練嗎?需要什麼途徑? 我小朋友唔屬於自閉,須去CAC排隊評估再安排感統嗎?感謝!

回覆 AndrewHo_FB 的帖子

請問你知道有那些Center 感統訓練家長可以觀課嗎?

老師建議我地去搵專業人士做個評估話佢專注力不足 需要接受治療。
我個仔坐唔定, 愛游雲 而且無耐性 好多時唔用腦去主動解決問題。

conniewktang 發表於 17-3-4 00:12

朋友做EP, 話協康在行內認受性高,政府承認,很準確, ...

你好呀,我都想帶阿仔去做詳細評估,因為阿仔本身返緊K1,老師覺得佢語言能力差,所以建議我帶佢去健康院評估,琴日去完健康院評估醫生就話佢整體語言能力大約得2歲,所以俾左轉介信我去CAC,但我想搵協康會做評估,想要多d資料,你可以PM我詳情嗎?Thanks
‹ 上一主題|下一主題