用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

...   [複製鏈接]

...
   4    0    0    0

回覆:救恩學校宣佈不再參與TSA,因機械化評核,對學生無裨益

「學生不參與TSA考試,更能專注應付影響升中派位的HKAT(中一入學前學科測驗)」
不明白不考小三TSA試,會更專注小五小六升中試嗎?

我不同意所有學校都有操卷,我孩子已參加TSA, 不感到學校有操卷,亦不感到孩子有壓力。TSA是用以評核學生水平,不應該斷然取消。教育局可深入了解那些學校有過份操卷情況,相信TSA原意不是要增加學生功課量或構成壓力。

QOOGIRLZOE    發表於 15-11-6 13:40

回覆:救恩學校宣佈不再參與TSA,因機械化評核,對學生無裨益

如果要操TSA根本係學校基本學術程度低,如果學術程度係適中嘅學生,根本就對TSA冇難道。太多人見任何「考試」兩個字就腳軟。如果救恩覺得TSA要額外去操,只證明咗佢地嘅學術水準同乜野心態。

siden    發表於 15-10-31 11:20
Yeahp  agree!  發表於 15-10-31 09:58

引用:如果要操TSA根本係學校基本學術程度低,如

原帖由 Soundervolt 於 15-10-31 發表
如果要操TSA根本係學校基本學術程度低,如果學術程度係適中嘅學生,根本就對TSA冇難道。太多人見任何「考試 ...
宜家正值考小一,相信求恩並唔係對自己無信心,而係marketing 嘅策略,希望能留住那些目標學生但家長仍有三心兩意的一類。

pomanlife    發表於 15-11-2 14:05

其實私校不嬲都不需跟教育局, 佢以前會操TSA ?  如果不需操, TSA 冇壓力, 如果不嬲對TSA 都好反感, 一早都可以不參加, 帶咩頭, 全是 marketing 啦.  

Yeahp  agree! 敏感時刻咁高調好討厭  發表於 15-10-31 12:08

乜咁兒戲嘅,突然有四萬群眾要取消,間學校無同教育局提出意見改變唔駛一個月就話退出?

引用:其實私校不嬲都不需跟教育局,+佢以前會操TS

原帖由 HaYi 於 15-10-31 發表
其實私校不嬲都不需跟教育局, 佢以前會操TSA ?  如果不需操, TSA 冇壓力, 如果不嬲對TSA 都好反感, 一早都 ...
昨日看到報導也奇怪可以选擇唔考咩? 今日才知是私校, good timing

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-31+發

原帖由 serinac 於 15-10-31 發表
宜家正值考小一,相信求恩並唔係對自己無信心,而係marketing 嘅策略,希望能留住那些目標學生但家長仍有三 ...

救恩近年標榜少功課、少默測考、愉快學習嘅學校,已成中西區喜歡低壓嘅家長寵兒,已經收客都收唔切。私校唔需要靠政府資源,考唔考都得啦!如果仲要用抽其他學校水就真係....

呢間一 二年班已無老考試,又小功課(從朋友讀緊二年班得知), 我已超欣賞,以為我同朋友也屬異類。成日以為大部份家長愛谷谷,原來貢多人揾緊清泉

stockmike 發表於 15-10-31 10:57
呢間一 二年班已無老考試,又小功課(從朋友讀緊二年班得知), 我已超欣賞,以為我同朋友也屬異類。成日以為 ...

我朋友係救恩用家剛好相反,佢念念不忘跑馬地及銅鑼灣兩間女校,幾年申請插班都失敗,呻學校程度淺,真係一樣米養百樣人。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-31+發

原帖由 serinac 於 15-10-31 發表
宜家正值考小一,相信求恩並唔係對自己無信心,而係marketing 嘅策略,希望能留住那些目標學生但家長仍有三 ...
救恩10月20日已出offer, 最後註冊日係10月30日下午5時,呢單新聞係註冊 deadline 後出架

回覆:stockmike 的帖子

重點是,「近年難度不斷提高,超越小朋友應有的水平!」如果是真的只考基本,的確沒有操練的必要,但現實並不如此。
小一閱讀理解已很深,什麼主旨,個個答案都似是而非。數學淺入深出,幾歲人仔要識買2送1,買6盒多少$,是+-x數的學問,但真的是小一二水平麽?記得你只有1分鐘時間回答每一條問題!
當然有些小孩天生異品,應付自如,家長可以以勝利姿態,批評救恩的做法,批評其他家長。但奈何作為一個資質一般的小朋友家長,著實為小孩感到難過。
最慘還不是打正旗號操TSA,而是把這些高難度問題完全溶入課程,深化日常課程,評估的學校,我們無得選擇,只有無奈及無天無日的補習。

cctung    發表於 15-11-2 13:39
gemiling  well said  發表於 15-11-2 10:10
jadeklleung  agree  發表於 15-11-1 00:58

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-10-31+11:1

原帖由 Soundervolt 於 15-10-31 發表
錯配lor !幾多人想入都入唔到

欣賞救恩學校,讀書不一定要做TSA。

cctung    發表於 15-11-2 13:40

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-31 發表
錯配lor !幾多人想入都入唔到
無錯!呢個現象喺好多學校都十分普遍

大家覺得港同好唔好?

我知道港同開國功臣嘅校長做了十幾年,前兩年轉去救恩
港同有幾位學生也轉去救恩繼續升學,因為這個校長辦得好

私校有考唔考TSA自主權, 實無需在此風頭火勢時高調擺出清高姿態, 如果救恩話發覺近年TSA內容已變, 又唔早一兩年唔考TSA? 呢啲抽水行為令人反感!

醒目開學勳章 王國長老

引用:大家覺得港同好唔好? 我知道港同開國功臣

原帖由 esther2010 於 15-10-31 發表
大家覺得港同好唔好?

我知道港同開國功臣嘅校長做了十幾年,前兩年轉去救恩
Gloria只由港同創校做到2006,唔計籌辦階段就3個學年。走左幾乎十年。至於港同轉去救恩我就唔識了

TSA 本身無罪。

問題完全在於學校態度。校長/學校搏業績攞小孩黎搞。

一些上位中二線學校或地區一線尤其操得誇張。

真正有水準的學校跟本唔使操。

‹ 上一主題|下一主題